A free-to-play játékok említése a legtöbb játékosban azonnali undort vált ki, ami nem csoda, ugyanis nagyon sok a lehúzás ezen a téren, és többször is láthattuk, hogy az alapjaiban jó ötletet a mohóság tévútra vitte. Nagyon sokan éppen ezért utálják, és messziről kerülik az ingyenesen játszható programokat -- Markus „Notch” Persson azonban egy lépéssel tovább menne, és egyenesen betiltaná az ilyen címeket.

Notch ezt George Broussard (az Apogee Software és a 3D Realms társtulajdonosa) tweetjére válaszolta, amiben Broussard azt írta, hogy az elitista és a free-to-play játékokat ellenző fejlesztőknek egyszer magukhoz kellene térniük. Notch hozzátette azt is, hogy mindenki, aki a játékon belüli vásárlásra free-to-playként hivatkozik, az egy csaló. A beszélgetésbe Randy Pitchford, a ‏Gearbox vezére is beszállt, aki megjegyezte, hogy nem ennyire fekete-fehér dolog, erősen függ, attól, hogy a fejlesztők milyen módon építik be a mikrotranzakciókat, majd Broussard azt írta, hogy szerinte sok fejlesztő sem szereti a pay-to-win dolgokat, főleg a tervezés szempontjából és azért, mert áldozatokat kell hozniuk.

Később Notch lehiggadt, és elmondta, hogy csak a sunyi módszereket gyűlöli, illetve igazából nem is kellene őt komolyan venni.