Az elmúlt év a kriptovaluta bányászásától volt hangos, a Bitcoin értéke rekordmagasságokba szökött, ezzel párhuzamosan az Ethereum ára is felfelé kezdett kúszni. Ez utóbbi az, melynek “előállításához” a videokártyák a legmegfelelőbbek. E két tényező eredményeképp újabb aranyláz vette kezdetét, mely globális készlethiányhoz és a kártyák árának egekbe szökéséhez vezetett. Az Nvidia most arra kéri a viszonteladókat, hogy ha egy mód van rá, inkább játékosoknak adják el a termékeiket, és maximum két terméket értékesítsenek vásárlónként.

“Az Nvidia számára a játékosok az elsők. Minden, a GeForce termékvonallal kapcsolatos tevékenységünk a fő közönségünket célozza. Ahhoz, hogy a játékosok hozzáférhessenek termékeinkhez, arra kérjük a viszonteladókat, hogy tegyék meg a megfelelő intézkedéseket, hogy kielégíthessék a játékosok szükségleteit” - nyilatkozta Boris Böhles, az Nvidia németországi PR menedzsere.

Az persze jó kérdés, hogy ez ugyan miért érné meg a kereskedőknek, pláne, hogy a bányászok hajlandóak akár az ár többszörösét is kifizetni, amennyiben ez kellő időn belül megtérülhet. A másik jó kérdés, hogy miért érné ez meg a gyártónak?

Előbbiekről ugyan nem tudunk nyilatkozni, de az Nvidia számára értékesebb egy visszatérő vásárló, mint egy opportunista bányász, aki később nyomott áron adja tovább a terméküket, és vissza se néz, ha már nem működik tovább a “pénznyomda”. És ez vezet a második problémához, mert a piac az őrület elmúltával felveszi a jóárasított kártyákat, és a vásárlók egy része ahelyett, hogy új kártyát vásárolna, a használtpiachoz fordul – ez pedig a gyártónak sem jó, mert nem tudja majd eladni készletét és kénytelen azt veszteségként leírni. Mielőtt azt gondolnátok, hogy légből kapott elméleteket szövünk: éppen ez történt ez 2014-ben az AMD-vel, az akkori lufi kipukkanásakor, és ez az, amit az Nvidia szeretne elkerülni.

geforce-mining-rig.jpg

Szerintetek ér bármit is a jó szó?