Mostanság felszöktek egyes videokártyák árai, melynek okait korábbi írásunkban már részleteztük, és megkarcoltuk a felszínét a kriptopénz-bányászat elméletének. A Bitcoint hoztuk példának, de a mostani "aranyláz" igazság szerint az Ethereumhoz köthető. Egyes vállalkozó kedvű bányászok felvásárolták a rendelkezésre álló készleteket és irgalmatlan méretű "farmokat" hoztak létre, ennek következtében hiány kezdett kialakulni a piacon és a boltok árai az egekbe szöktek.

A jó hír az, hogy az őrület lecsengeni látszik, az Ethereum-lufi ha nem is kipukkant, de leereszteni látszik, a valuta ára jó nagyot zuhant, majd ismét kapaszkodott egy kicsit, de a csúcstól már/még messze van. Ennek következtében sokan felhagytak a kódfejtéssel, és inkább megválnak GPU-készleteiktől, külföldi (sőt hazai) oldalakon is feltűnnek lassacskán a "nyomott" áron kapható felsőkategóriás GPU-k. A kérdés csak az, hogy jó vásárt csinálunk-e, ha látszólag töredék áron szerzünk be egyet?

velemeny-mining-2.jpg

Messziről jött kártya...

Akik követik a kriptopénzzel kapcsolatos híreket, netán érdekeltek is benne, azok párszor már láthatták a különféle virtuális valuták felemelkedését és bukását. A Bitcoin, a Litecoin és most úgy tűnik, az Ethereum őrület is a végéhez ér lassan, és ahogy eddig is minden alkalommal, úgy most is normalizálódnak majd az árak. a piacot pedig nemsokára eláraszthatják a nyomott áron "osztogatott" használt kártyák apróhirdetései.

Ennek sokan örülnek, hiszen jó üzletet köthetnek - legalábbis elméletben. A gyakorlat viszont az, hogy mint minden használt áru vásárlásnál, így itt sem ismerhetjük az adott kártya előéletét. Könnyen előfordulhat, hogy hónapok óta, heti hét napban, napi 24 órán át hajtották őket teljes, vagy közel teljes terhelésen, ez pedig nem tesz jót sem a feszültségszabályozóknak, sem a ventilátoroknak. Ha azt is hozzávesszük, hogy a garancialevelet (anélkül sose vegyél használt árut) még ha meg is kapjuk, akkor sem biztos, hogy a helyzet ismeretében beveszik RMA-ra... nos, akkor meg különösképpen.

velemeny-mining-1.jpg

Persze hozzátennénk, hogy nem minden bányászt kap el a hév (a jól informáltakat általában nem) és húzza túl a GPU-t. A memória sávszélességére érzékeny Ethereum algoritmusának ismeretében akadnak olyanok, akik nem szeretnék egyből "szétverni a csákányt" és csökkentett órajel mellett használják a processzort, ugyanakkor a memóriát viszont nyüstölik. Ezzel ugyan nagyobb az esélye, hogy a processzor épségben megússza, de a memóriát is el lehet füstölni, ráadásul nehezebb kiszúrni is.

Bátraké a szerencse?

Ha mindennek ellenére úgy döntenél, hogy mégis beruházol egyre, akkor tartsd észben, hogy ne a mostani, hanem az ajánlott fogyaszói árhoz viszonyíts. Egyelőre még a legnagyobb oldalakon is alig találni olyat, ami ez alá süllyedne, és a hazai pénztárcákhoz mérve, egy minimum az ajánlottnál harmadával alacsonyabb kártya az, ami már talán elfogadhatónak nevezhető és itt még nem tartunk.

Igazság szerint még így sem lehet száz százalékos bizonyossággal okosnak lenni, ugyanis a gyanúsan alacsony ár mögött állhat egy rommá hajtott kártya, de még a drágábban osztogatottak esetében sem biztos, hogy nem hajtották meg három hónapon, vagy akár fél éven keresztül. Magyarán igen nagy lutri, hogy egy héten, egy hónapon vagy egy éven belül mondja be az unalmast választottunk.

Az egyetlen amit érdemben tehetsz ha befizetsz az igen drága szerencsejátékra, hogy olyan oldalról vásárolsz, ahol pénzvisszafizetési garanciát is adnak. Majd a csomag érkezését követően azonnal lefuttatsz pár terhelési tesztet a kártyán (Unigine, 3DMark) vagy egy kellően erőforrásigényes játékot, ha kell naponta. Aztán ha összeomlik a rendszer, azonnal reklamálj és reménykedj, hogy vissza is kapod a pénzed.

velemeny-mining-4.jpg

Türelem kártyát terem

A most lezajlott (inkább még zajló) őrületben az AMD RX sorozatának 470, 480, 570, 580, valamint az Nvidia GTX 1060 és 1070 jelzésű kártyái voltak népszerűek. Ha nem akarsz kockázatot vállalni, akkor ezeket inkább kerüld el, és ha mindenképpen új kártyára vágysz, akkor érdemesebb kivárni még egy-két hónapot és megérkeznek a készletek, a boltok árai is beállnak a normális szintre.

Márpedig befognak, ugyanis az Ethereum ára, mint mondtuk nagyot esett. És ahogy korábbi, elméletet boncolgató cikkünkben is elmondtuk, a kriptopénzek fene tulajdonsága, hogy a Proof-of-Work algoritmusok egyre nehezednek, magyarán egyre hosszabb idő kell a befektetés megtérüléséhez. Míg ez eddig jellemzően 2-3 hónap volt, úgy most már (kártyától függően persze) akár fél év, vagy több is lehet. Ha ehhez hozzávesszük a megnövekedett villanyszámlát és azt, hogy ennyi idő alatt simán bekrepálhat a túlhajtott videokártya akkor már korántsem tűnik olyan jó ötletnek a beruházás, hiszen a bányászok hasznot szeretnének realizálni, lehetőleg minél előbb.

velemeny-mining-5.jpg

Ti vennétek használt GPU-t?