A 2007-ben megjelent Céh 2 (eredeti címén: The Guild 2) nem csupán a gazdasági szimulációk rajongóit igyekezett kielégíteni, de egy viszonylag új műfaj, az "életszimulátor" kedvelőinek is kellemes kikapcsolódást nyújtott. A hangulatos, középkort idéző (1400-ban járunk) játékban saját céhünk ügyes-bajos dolgainak menedzselése mellett családot alapíthatunk, gyereket nevelhetünk, örökíthetünk, és így tovább.

Persze a céh azért mégiscsak egy üzleti modell. A tőke nagyon sokat számít minden dinasztiában, így ha van elég, rangokat vásárolhatunk magunknak, sőt, még a városháza különféle tisztségeire is jelöltethetjük szerény személyünket. Főhősünk kiléte is abszolút tőlünk függ, ugyanis -- akárcsak a szerepjátékokban --, a Céh 2-ben is mi generálhatjuk őkelmét, és az első résztől eltérően most már alkalmunk van megtekinteni is őt. Lehetünk férfiak és nők is, a házasság viszont marad a tradicionális intézményrendszer mellett. A grafika nagyon szép, de inkább a stílusa teszi azzá, mintsem technikai színvonala. Ennek köszönhetően pedig nem kell alá atomerőmű sem, így a tycoon-műfaj idősebb rajongóinak is bátran ajánlható. Mivel a Céh 2 egy igen összetett játék (ami ráadásul néha nehéz is), a program teljes magyarításon esett át, így az angolul nem értők is jól fognak szórakozni.

Nem is ragozzuk tovább a dolgot: a Céh 2 egy remek játék, ami tartalmas és hosszú kikapcsolódást nyújt, és bár van benne kihívás épp elég, lassú folyású játékmenete miatt azoknak is bátran ajánlható, akik eddig idegenkedtek a stílustól.

Technikai megjegyzés: a játék telepítésénél gond adódhat az automatikus futtatás (autorun) során: a telepítőmenüre kattintáskor csak villan egyet a kép. Amennyiben ez előfordul, nyisd meg a lemez tartalmát a "Saját gép" segítségével (dupla klikk az asztalon lévő ikonon, majd még egy a DVD-meghajtó ikonján, végül a setup.exe fájlon).


A PC Guru 2009/10-es számának teljes játéka



Következő havi teljes játékunkat is magas értékelésekkel és kiváló kritikákkal illette a szaksajtó. Hasonló kategóriában, de teljesen más stílusban kell stratégiai képességeinket próbára tennünk, s ezúttal az űr végtelen mélysége lesz a játéktér. 2009/11-es számunkban a 2008 júniusában megjelent Sins of a Solar Empire kerül DVD-mellékletünkre!