A 77. Cannes-i Filmfesztiválon tiszteletbeli Arany Pálmát kap a kultikus Ghibli Stúdió. Ezt az elismerést olyan személyeknek (vagy jelen esetben egy csapatnak) adják, akik még soha nem nyertek Arany Pálmát a fesztiválon.

2002 óta adnak tiszteletbeli Arany Pálmát Cannes-ban, azóta ez az első alkalom, hogy nem egy konkrét művésznek, hanem egy csapatnak adják a díjat. Viszont a második alkalom, hogy animációs szakembereket tüntetnek ki: 2017-ben a DreamWorks Animation vezérigazgatója, Jeffrey Katzenberg vehette át a díjat.

"Mint a hetedik művészet minden ikonja, ezek a karakterek is termékeny, színes univerzumokkal és érzékeny, magával ragadó elbeszélésekkel népesítik be a képzeletünket." – mondta Iris Knobloch, a Cannes-i Filmfesztivál elnöke és Thierry Frémaux, a fesztivál igazgatója. "A japán animáció a Ghibli által vált a filmvilág egyik legnagyobb kalandjává, mely egyfajta átmenet a hagyomány és a modernitás között."

"Igazán megtisztelő és nagy öröm számomra, hogy a stúdió megkapta a tiszteletbeli Arany Pálmát." - mondta Toshio Suzuki, a Ghibli társalapítója és producere. "Szeretnék szívből köszönetet mondani a Cannes-i Fesztiválnak. Negyven évvel ezelőtt Hajao Mijazaki, Isao Takahata és én azzal a szándékkal alapítottuk a Ghibli Stúdiót, hogy magas színvonalú, minőségi animációt készítsünk a gyerekektől kezdve a felnőttekig minden korosztály számára. Ma már a világ minden táján nézik a filmjeinket, valamint sokan látogatnak el a Ghibli Múzeumba, Mitakába és a Ghibli Parkba, hogy saját maguk is megtapasztalják a Ghibli filmek világát. Valóban hosszú utat tettünk meg, amíg a Ghibli Stúdió ilyen nagy céggé vált. Bár Mijazaki és én már elég öregek vagyunk, biztos vagyok benne, hogy a Ghibli Stúdióban továbbra is az új kihívásokat fogjuk keresni, azokkal a munkatársakkal együtt, akik továbbviszik a cég szellemiségét. Nagyon örülnék, ha várakozva figyelnétek a következő lépéseinket."

Magyarországon 2024. január 4-én, az ADS forgalmazásában mutatták be a stúdió legújabb filmjét, Hajao Mijazaki A fiú és a szürke gém című önéletrajzi ihletésű animációját.

A fiú és a szürke gém szépen szerepelt az idei díjszezonban: év elején elnyerte a legjobb animációs filmnek járó Golden Globe-díjat, ezzel az első Ghibli-film lett, amely megkapta a szobrot. Az animációs Oscar-nak számító Annie Awards-on a legjobb story board és a legjobb karakteranimáció kategóriákban nyert – utóbbiban ráadásul ez a második alkalom 14 év alatt, amikor 2D animációt díjaznak. A 77. BAFTA-n megkapta a legjobb egész estés animáció díját, és ugyanezt az elismerést vihette haza a 96. Oscar-gálán.