Az orosz kormány hazafias játékokat fog készíteni, melyek „pozitív képet festenek” az ország hadierejéről, illetve fontolóra vették azt, hogy a sereget esetlegesen rossz színben feltüntető, külföldről érkező programokat egyenesen kitiltsák.

A kulturális miniszter, Vlagyimir Megyinszkij tanácsadója, Arszenyij Mironov az orosz Izvesztyija napilapnak azt nyilatkozta, hogy a játékfejlesztőktől elsősorban azt várják, hogy a történelmi eseményeket hitelesen mutassák be, s nem csupán szórakoztatónak kell lenniük az ilyen programoknak, hanem elő kell segíteniük a hazafias gondolkodást, majd hozzátette: az orosz harcosokat negatívan életre keltő alkotások elfogadhatatlanok.

A videojátékokra koncentráló projekt a Megyinszkij által vezetett Orosz Hadtörténeti Társaság felügyelete alatt fog működni, az első program pedig 2014-ben várható, mely az orosz légierő megalakulását dokumentálja az első világháború forgatagában. Az állam továbbá a jövőben támogatást nyújt majd a történelmi játékok készítőinek, illetve már tárgyalásokba kezdetek helyi fejlesztőkkel további programokat illetően, de a cégek kiléte még nem ismert.

A kulturális minisztérium a program bejelentésével egyidőben kilátásba helyezte, hogy kitiltsák azokat a külföldről érkező játékokat, melyek a minisztérium meglátása szerint rossz színben tüntetik fel az orosz hadsereget, vagy esetleg a történelmi tényeket elgörbítik. Ez a lehetőség minden bizonnyal a Company of Heroes 2 miatt került elő, ezt ugyanis nagyon sokan elítélték Oroszországban a hadsereg ábrázolása miatt, sőt a forgalomból is kivonták a játékot. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!