Jó ideje benne volt már a pakliban, hogy a Microsoft ismét áremelésre készül az előfizetéses szolgáltatása kapcsán, mostanra pedig biztossá vált, hogy valóban megdrágul a Game Pass, méghozzá már ősszel, szóval csak néhány hónapunk maradt arra, hogy hozzászokjunk a gondolathoz: ezentúl bizony jobban ki kell nyitni a pénztárcát. Az időközben a cég által is megerősített fejleményről a Windows Central számolt be elsőként, a rossz hír mellé pedig konkrétumokat is kaptunk, tehát pontosan tudjuk, hogy mennyivel fog majd vastagabban a ceruza szeptember 12-től – ráadásul nem csak az árakban tapasztalhatunk majd változást. 

game-pass-ultimate-xbox-microsoft-aremeles.jpg

Ami talán a legtöbb embert érint, hogy a játékkatalógus mellett a felhőt és az első napos megjelenéseket is magában foglaló Game Pass Ultimate ára 4790 forintról 5490 forintra módosul (az országokra lebontott listát ITT tudjátok megtekinteni), a PC Game Pass-ért pedig 3600 forintot kell majd otthagynunk a virtuális kasszánál az eddigi 3000 helyett. Szintén fontos változás, hogy az éves Game Pass Core (a havi nem változik) nem 19 850, hanem 24 800 forint lesz a fent jelzett dátumtól kezdve, az Xbox Game Pass for Console nevű konstrukció pedig nem fogad többé új felhasználókat – a meglévő előfizetők szerencsére továbbra is használhatják, de csak 13 hónapot fizethetnek ki előre. Helyette érkezik az Xbox Game Pass Standard elnevezésű fokozat (havi 14,99 dollárért), amely tartalmazza ugyan a terjedelmes könyvtárat és a multiplayer funkciókat, az Xbox Cloud Gamingről és a premierekről azonban le kell mondaniuk azoknak, akik ezt választják.

Minden bizonnyal senki sem örül annak, hogy a Microsoft ismét árat emel, de abból kiindulva várható volt, hogy rengeteg belsős (többségében AAA) cím érkezik a közeljövőben az előfizetéses szolgáltatás kínálatába, elég csak az Indiana Jones and the Great Circle-re, az Avowedra, a Fable-re, a DOOM: The Dark Ages-re, vagy épp a Call of Duty: Black Ops 6-ra gondolni, ami nagy valószínűséggel óriási szerepet játszott a döntésben. Tekintve, hogy összességében nézve is számos új érkezővel bővül a könyvtár, még ezek az árak is bőven megérik majd azoknak, akik relatíve olcsón vágynak széles kínálatra, szóval nem dől össze a világ, várjuk a jobbnál-jobb címeket.