Nagyon sokat vártunk, a hype pedig szinte tapintható volt az elmúlt napokban, vagy inkább hetekben, de végre itt van a Blizzard legújabb játéka, ami az ambiciózus Project Titan hamvaiból támadt fel, és kápráztatta el a rajongókat. A legendás csapat ezúttal nem szerepjátékot vagy RTS-t készített, hanem tőlük idegen műfajba tették be a lábukat, a mától kapható Overwatch ugyanis egy kasztalapú multiplayer lövölde. Most mindent elárulunk a játékról! 

Rendszerkövetelmény

Sokan minden bizonnyal fellélegeznek, amikor meglátják az Overwatch gépigényét, a Blizzard multiplayer lövöldéje ugyanis nem követel különösebben erős vasat magának, sőt, egy pár éves konfiguráción sem valószínű, hogy bármiféle problémába is belefusson az egyszeri gamer.

Minimum gépigény

  • Op. rendszer: Windows 7 / Windows 8 / Windows 10 (64-bites verzió)
  • Processzor: Intel Core i3 / AMD Phenom X3 8650
  • Memória: 4 GB RAM
  • Merevlemez: 30 GB szabad hely
  • VGA: NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 4850 / Intel HD Graphics 4400

Ajánlott gépigény

  • Op. rendszer: Windows 7 / Windows 8 / Windows 10 (64-bites verzió)
  • Processzor: Intel Core i5 / AMD Phenom II X3
  • Memória: 6 GB RAM
  • VGA: NVIDIA GeForce GTX 660 / AMD Radeon HD 7950

Hősök

Az Overwatch összesen 21 hőst vonultat fel a megjelenésekor, amelyeket a szerepük szerint négy nagy kategóriába sorolhatunk be. A Defense osztály feladata, hogy a pálya kulcsfontosságú pontjait őrizze, védelmet nyújtson a csapattársak számára és arra, hogy kialakítson egy frontvonalat. Az Offense pont az ellentétje, ebben a szerepkörben ugyanis az a legfőbb dolgunk, hogy zavarjuk az ellenfelet, felfedezzük, mit csinálnak és persze az, hogy megtámadjuk őket valamint az elfoglalandó pontokat. A Support célja egyszerű: biztosítania kell azt, hogy a csapat tagjai minél tovább életben maradjanak, és amíg mozognak, minél hatékonyabbak legyenek, amit életerő-visszatöltéssel és buffokkal oldanak meg. Végezetük itt van még a Tank kaszt, strapabíró bestiák, akikkel zúzás a feladatunk, ideálissá téve őket arra, hogy megtörjék ellenfél védelmét, miközben óvják a támadásban segítő társakat.

Defense hősök:

Bastion: becsületes nevén SST Laboratories Siege Automaton E54 egy alakváltó robot. Fő képességei: egy géppuska, képes önmagát gyógyítani, valamint átváltani Őrszem módba, amikor nem mozdul, de gépágyúja segítségével szétszaggat mindenkit. Ultimate: robbanó töltettel felszerelt tank.

Hanzo: Hanzo Shimada, a japán Shimada klán egykori tagja, zsoldos és bérgyilkos. Fő képességei: Hanzo legjobb barátja az íja, amivel alapesetben nagy sebzést vihet be, de nyílvesszői felszerelhetőek szonikus heggyel, amik becsapódáskor felfedik az ellenfél pozícióját, vagy szóró heggyel, amely találatkor darabokra válik, majd a falakon pattog egy ideig, egyszerre több célpontot is sebezve. Hanzo ezen kívül passzív képességével képes a falakon is mászni. Ultimate: Dragonstrike, szellemsárkányok, amelyek egyenes vonalban haladva, falakon is átjutva, mindenkit sebeznek, akit érnek.

Junkrat: az Ausztráliából jött Jamison Fawkes a robbanóanyagok mestere. Fő képességei: egy gránátvető (hasonlóan működik a TF2 Demomanhez) de van aknája, amivel szó szerint a levegőbe repíthető ellenfelét vagy saját magát, illetve lerakhat egy medvecsapdát is. Junkrat halálakor pár éles gránátot hagy maga után meglepetés gyanánt. Ultimate: RIP-Tire, egy robbanóanyaggal szerelt, irányítható gumiabroncs.

Mei: Mei-Ling Zhou, kínai klímakutató és kalandor. Fő képességei: fegyvere egyszerre sebzi és fagyasztásával lassítja ellenfelét, sőt, képes meg is állítania kiszemeltet, ha elégszer találja el. A Cryo-Freeze képességgel Mei jégtömbbe fagyasztja magát, ami nem csak védelmet nyújt, de életerejét is visszatölti, míg a jégfallal a támadók orra alá tör borsot. Ultimate: Blizzard, egy lokális hóvihar.

Torbjörn: a világ egyik legjobb mérnöke a svéd Torbjörn Lindholm. Fő képességei: egy szegecselő a lőfegyvere, de az igazi játékszere a kalapácsa, amivel automata gépágyúkat hoz létre, ezen kívül fémhulladék gyűjtésével pajzsot készít, amit ő vagy csapattársai vehetnek fel. Ultimate: Molten Core, extra páncél valamint meggyorsított építési- és támadási sebesség.

Widowmaker: Amélie Lacroix, a francia bérgyilkos és mesterlövész. Fő képességei: a Widow's Kiss nevezetű fegyvere nagy távolságokban nagyon pontos és sokat sebző (főleg, ha maximumra töltjük), de a közvetlen közelben is használható, zoomolás nélkül ugyanis gépfegyverként viselkedik. Widowmaker kampós kötelével bárhova eljuthat, aknájával pedig védeni tudja a pozícióját, ha valaki mögé akarnak osonni. Ultimate: Infra-Sight, rövid időre láthatóvá válnak az ellenfelek, akár falon keresztül is, ráadásuk az egész csapat számára.

overwatch-defense-characters.jpg

Offense hősök:

Genji: a cybernindzsa, Genji Shimada Hanzo testvére. Fő képességei: dobócsillagok, amiket egyesével, vagy hármasával dobálhat, míg kardjával kivédheti a beérkező támadásokat illetve ott a Swift Strike, egy előrelendülés, amivel nagy támadást visz be ellenfelének, miközben át is halad rajta -- ha sikerül így megölni valakit, a Swift Strike azonnal újra használható. Genji, akárcsak Hanzo, képes a falakon is mászni. Ultimate: Dragonblade, pusztító kardtámadás.

McCree: Jesse McCree, új-mexikói fejvadász. Fő képességei: a Peacekeeper nevű hatlövetűjével tesz rendet, amelynek tárát egyesével, vagy szélsebesen (de kevésbé pontosan) is képes kiüríteni. Bukfencével kerüli el a veszély, ráadásul eközben újra is tölt, villanógránátjával pedig pár másodpercre megvakítja ellenfelét. Ultimate: Deadeye, az idő lelassul, McCree céloz, majd elsüti a fegyverét, garantáltan eltalálva mindenkit, aki a célkeresztjébe került.

Pharah: Fareeha Amari egykor az egyiptomi hadseregben szolgált, most biztonsági szakember. Fő képességei: rakétavető, óriási ugrás és egy csuklóról kilőhet rakéta, ami hátralöki ellenfeleit, illetve képes kistávolságokban repülni. Ultimate: Barrage, a levegőben lebegve Pharah mini rakéták sokaságát zúdítja célpontjaira.

Reaper: a halál megtestesülése, Gabriel Reyes. Fő képességei: két sörétes puska támadáshoz, rövidtávolságokhoz teleportáció, ideiglenes halhatatlanságot biztosító Wraith Form, valamint a The Reaping nevezetű passzív képesség, aminek lényege, hogy elejtett áldozatok által hagyott lélek visszatölti Reaper életerejének egy részét. Ultimate: Death Blossom, aminek során Reaper gyorstüzelésben vált át, és a közelében leterít mindenkit.

Soldier: 76: John "Jack" Morrison a tipikus katona és az Overwatch egykori vezetője. Fő képességei: automata gépfegyver, csuklóról kilőhető mini rakéták, sprintelés, valamint az önmagát és a bajtársait gyógyító gránát. Ultimate: Tactical Visor, amivel bemérhető a célpont, hogy egyetlen lövés se vétsen cél, lényegében aimbot.

Tracer: a Londonból jött kalandor, Lena Oxton. Fő képességei: két, automata pisztoly, a Blink nevezetű képesség, amivel gyors egymásutánban háromszor szökkenhet előre és a Recall, amivel visszatekeri az időt, de úgy, hogy az csak rá van hatással, tehát úgy, hogy a képesség aktiválásával Tracer visszakerül oda, ahol pár másodperccel korábban állt. Ultimate: Pulse Bomb, tapadó bomba, ami falakra vagy ellenfelekre is felragasztható.

overwatch-offense-characters.jpg

Support hősök:

Lúcio: a szabadságharcos és DJ, Lúcio Correia dos Santos. Fő képességei: a Sonic Amplifier visszalöki az ellenfeleket, míg a Crossfade növeli a közelében lévők sebességét vagy visszatölti az életerejüket -- ehhez kapcsolódik az Amp It Up képesség, ami fokozza a Crossfade erejét. Passzív tulajdonság, hogy Lúcio tud a falon futni. Ultimate: a Sound Barrier ideiglenes pajzs a használója és a körülötte lévők számára.

Mercy: Angela Ziegler, a szanitéc és valóságos oltalmazó angyal. Fő képességei: a Caduceus Staff visszatölti a célpont életerejét, vagy fokozza a sebzését, a Guardian Angel segítségével villámgyorsan odajuthatunk a társunkhoz, a Caduceus Blaster pedig arra való, hogy ha támadásba akarunk átváltani. Mercynek is van passzív képessége, és ez nem más, mint az, hogy a nagy esések nem ártanak neki az Angelic Descent segítségével ugyanis finoman leereszkedik. Ultimate: Resurrect, vagyis az elesett társak feltámasztása.

Symmetra: kiváló építés és céges ügynök, Satya Vaswani, aki Indiából érkezett. Fő képességei: Photon Projector egy fénynyalábbal bombázza az ellenfelet, vagy egy lassan mozgó energiagömböt lő. A Sentry Turret az ellenfeleket lassító és sebző automata ágyúk, amelyekből egyszerre több is lehelyezhető, a Photon Shield pedig egy fénypajzs, ami védi a bajtársunkat. Ultimate: Teleporter, tehát egy átjáró, amelynek bejárata a csapat kezdőpontjánál van, a kijárata pedig ahol az ultimate képességet elsütötte Symmetra. Az átjárót minden csapattárs használhatja.

Zenyatta: a spiritualitás útjára lépett robot, Tekhartha Zenyatta. Fő képességei: pusztító energiagömbök, az Orb Of Destruction, amelyeket egyesével, vagy gyors egymásutánban tud lőni. Ennek ellentétje az Orb Of Harmony, ami a csapattárs mellett repül, és újratölti az életerejét, de csak akkor, ha Zenyatta a látótérben van és még él. Hasonlóan működik az Orb Of Discord, csak ez az ellenfélre akaszkodik, és 50%-kal megnöveli a sebezhetőségét, de szintén csak akkor, ha Zenyatta él, és látja a célpontot. Ultimate: Transcendence, ezzel Zenyatta átmenetileg a létezés egy magasabb szintjére lép, és noha ekkor nem tud támadni, körülötte mindenkit gyógyít és immunissá válik a támadásokkal szemben.

overwatch-support-characters.jpg

Tank hősök:

D.Va: StarCraft szupersztár, Hana Song, aki egy mechet irányítva küzd. Fő képességei: újratöltést nem igénylő, de a mozgást lassító és csak kisebb távolságokra használó gépágyú, Boosters, amivel a levegőbe szökkenhet vagy nekivágódhat az ellenfelének sebzést okozva, és a Defense Matrix, amivel minden, szemből érkező, lövedék alapú támadást kivéd. Ultimate: Self-Destruct, amivel a mech pusztító bombává változik, majd ezután bekérhető egy új mech. Ha csata közben elpusztul a járművűünk, elmenekülhetünk, de ekkor csak egy gyengécske pisztolyunk van -- az ultimate képesség feltöltésekor egy új gépet kérhetünk be.

Reinhardt: Reinhardt Wilhelm, a német lovag. Fő képességei: pusztító kalapács, Barrier Field, ami a beérkező támadásokat fogja fel, de közben átengedi a csapattársak lövéseit. Charge, ami egy roham, amivel leválasztható a másik csapat egyik tagja, vagy akár a térképről is letolható, és Fire Strike, amivel egy széles ívben sebzi az ellenfeleit. Ultimate: Earthshatter, ledönti az előtte álló ellenfeleket.

Roadhog: Mako Rutledge, az ausztrál testőr. Fő képességei: Scrap Gun, ami széles ívben lövi a repeszeket, vagy egy nagy repeszbombát lőhet ki. A Take A Breather visszatölti az életerejének egy részét, a Chain Hook pedig magához húzza az ellenfelét. Ultimate: Whole Hog, amivel gépfegyverré változik a Scrap Gun.

Winston: genetikailag módosított gorilla a Holdról. Fő képességei: elektromos ívet lövő Tesla Cannon, nagy ugrásokat lehetővé tevő Jump Pack és oltalmazó pajzsot nyújtó Barrier Projector. Ultimate: Primal Rage, amivel előbújik Winston állati épnje, szívósabbá és erősebbé téve. Ebben a módban csak ütni tud illetve a Jump Pack képességet használni, de azt gyakrabban.

Zarya: Aleksandra Zaryanova, orosz katona. Fő képességei: Particle Cannon, ami energianyalábbal sebez, vagy egy bombát lő. Particle Barrier, ami felfogja a sebzéseket és egyúttal erősebbé teszi a fegyverét (ez a passzív képessége) és a Projected Barrier, ami pont úgy működik, mint a Particle Barrier, azzal a különbséggel, hogy ez egy csapattársat véd. Ultimate: Graviton Surge, lényegében egy mini feketelyuk.

overwatch-tank-characters.jpg

Játékmódok és pályák

A küzdelmeinket négy játékmódban bonyolíthatjuk le, és természetesen mind a csapatmunkára, illetve a hősök egyéni képességének kamatoztatására épül.

Assault: a pálya egy bizonyos pontjának megszerzése, illetve megvédése a cél. Az a csapat nyer, amelyik a számláló lejárta előtt képes elfoglalni a két kontrollpontot, vagy az, amelyik az idő lejártakor legalább az egyik pontot az irányítása alatt tartja. Pályák: Hanamura (Japán), Temple of Anubis (Egyiptom), Volskaya Industries (Oroszország)

overwatch-assault-maps.jpg

Escort: a támadó csapat feladata, hogy a kezdőponton elhelyezkedő rakományt elvigyék a pálya másik végére, miközben az védekezők azon vannak, hogy ezt megállítsák. A támadók akkor nyernek, ha célba ér a rakomány, a védők pedig akkor, ha a rakomány, az idő lejártáig nem éri el a végpontot. Pályák: Dorado (Mexikó), Route 66 (USA), Watchpoint: Gibraltar (Gibraltár)

overwatch-escort-maps.jpg

Control: egy központi kontrollpont megszerzése fölött folyik a harc. Az a csapat nyer, amelyik a három forduló alatt többször tudja elfoglalni és adott ideig megtartani a pontot. Pályák: Nepal (Nepál), Lijiang Tower (Kína), Ilios (Görögország)

overwatch-control-maps.jpg

Hybrid: az Assault és az Escort játékmód kombinációja, aminek során a támadó csapatnak előbb a rakományt kell megszereznie, majd azt eljutatni a céljához, miközben a védőknek annyi a dolguk, hogy ezt mindenáron megakadályozzák. Pályák: Numbani (Afrika), Hollywood (USA), King's Row (Egyesült Királyság)

overwatch-assault-escort-maps.jpg

Egyéni mérkőzések: olyan meccsek, amelyek a saját szabályaid szerint bonyolíthatsz le, például tiltva bizonyos hősöket, vagy növelve az Ultimate képesség újratöltési-idejét.

Weekly Brawl: hetente cserélődő, kísérleti játékmódok, egyedi szabályokkal.

Play/Practice vs A.I.: gyakorlás a mesterséges intelligencia ellen

Practice Range: a hősöd képességeit próbálhatod ki

Competitive Play: mászd meg a ranglétrát, és játssz hasonló képességű hősökkel

Megjelenés utáni tartalmak

Az játék bejelentését követően sok aggodalom volt amiatt, hogy a Blizzard DLC-k sokaságával vagy egy brutális szezonbérlettel fogja megvágni a rajongókat, ilyenről azonban szó sincs. A játék direktora, Jeff Kaplan azt mondta, hogy az új pályák és hősök mind ingyenesek lesznek, és frissítések formájában fognak megjelenni!