Jelenleg a hexás műfajon belül a 2. világháborús feldolgozások a sokadik reneszánszukat élik, és ha történetesen mélyebben is megvizsgáljuk, hogy milyen folytatások, extra tartalmak születtek a Panzer Strategy- vagy a Unity of Command-szériához, akkor bizony hamar kilóg a lóláb, nevezetesen a világégésnek azért olyan sok izgalmas csatája nem volt, hogy azt a bizonyos rétest a végtelenségig nyújtsák. Arra akarok kilyukadni, hogy a Panzer Corps 2 is ától cettig feldolgozta már a német hadjáratokat, és igen, a fiktív szálakat is, így a germán vonal folytatásához egy lehetőségük maradt, külön-külön kibontani minden időszakot, szóval nagyjából ezt kínálja ez a 3 DLC.

Sorrendben haladva idén júliusban érkezett az első komolyabb löket, Spanish Civil War címmel, amelyben a jó öreg Francónak nyújtunk segédkezet a spanyol polgárháború alatt. A német Condor légió útját egészen a kezdetektől követjük, és olyan kevésbé közismert pályák elevenednek meg, mint például az, hogy az afrikai spanyol sereg átszállítását az anyaországba a nácik intézték, ez volt egyébként a történelem első légihídja. A 16 küldetés minden fontosabb stációt lekövet, Sevillától Madridig, beleértve a polgárháború legnagyobb csatáját, amit az Ebro folyónál vívtak 1938 novemberében. A megszokott hexás alapokon azonban nem elszigetelten, hanem a nacionalista sereg oldalán tevékenykedünk, méghozzá úgy, hogy a Condor légió biztosítja a légierőt, és egy gépesített harci csoporttal (lövegek és páncélosok) támogatja a helyi erőket. Jelzem ez az időszak volt, amikor a német koponyák kidolgozták a villámháború egyik alapkövét, a repülő tüzérség elvét, vagyis a páncélosok előrenyomulását segítő taktikai bombázást illő tehát kihasználni. Elég fura dolog persze kétfedelű repülőgépeken látni a német szvasztikát, pedig a légió repülőgép-állományának gerincét ekkor még olyan biplane-ek adták, mint a Henschel Hs 123s, azaz az ”Angyalka” becenéven ismert zuhanóbombázó és a Heinkel He 51 vadászgép. A páncélosok terén sem volt meg a később legendássá vált minőség, a Panzer IA-ról ugyanis idejekorán kiderült, hogy a spanyol köztársaságiaknak importált orosz harckocsikkal szemben is nehezen állja meg a helyét.

1939

Ugorjunk a következő, augusztusban megjelenő DLC-re, ami az évszám és a hexás műfajban bevett gyakorlat alapján a lengyelországi hadjáratot szokta volt jelenteni, esetleg egy kis cseh vagy dániai kalanddal megfűszerezve. Nos ez a három pont itt is fix, a lengyelek elleni hadművelet ráadásul szépen ki is lett bontva, de akad még más érdekesség is. Egy nem túl gyakran előkerülő fejezet a második világháborúból, amit Saar-offenzívának nevez a történelem. A francia-lengyel védelmi szerződés alapján ugyanis a francia hadseregnek kutyakötelessége volt az azonnali mozgósítás, majd két héten belül a támadás megindítása a németek ellen. Ma leginkább csak arra emlékszünk, hogy volt egy Furcsa háborúnak nevezett időszak Lengyelország megtámadása (szept. 1.) után, pedig a francia fél valóban elindította az offenzívát Saarbrücken térségében, méghozzá szeptember 7-én. A támadás a Warndt erdőben állt meg, ahol a németek kiterjedt aknamezőkkel zárták le a kivezető utakat, majd végül felsőbb utasításra a franciák visszatértek a kezdeti, védelmi pozíciókba. Az imént részletezett hadműveletet öt pályára leosztva (beleértve az aknazár telepítését) kísérhetjük végig német szemszögből. Mondanám, hogy már csak emiatt megéri kipróbálni.     

1940

Egy kis adag Norvégia, pár nagyon durva belga/holland pálya, aztán az Ardenneken át ki a francia síkságra, plusz egy brit kiruccanás (már ha valaki szereti az alternatív történelmi szálakat), és a Balkán. Ez röviden a harmadik pakk tartalma. Bővebben kifejtve van egy nagyon izgalmas aspektusa a központba tett francia túrának, nevezetesen az, hogy a 7. páncélos hadosztállyal karöltve kell előrenyomulni, márpedig Rommel híres Szellemhadosztálya mindig az események sűrűjében járt. Úgy kell elképzelni a dolgot, hogy általában a ”harapófogó” egyik szárát alkotjuk mi, a másikat pedig az MI vezette Rommel féle páncélos sereg. Érdekesség, hogy a fog of war (és a történet) miatt a szövetséges német egységeket csak akkor látjuk, ha a saját felderítőinkkel kísérjük őket. Megemlíteném továbbá, hogy néhány (nem kötelező) tréning-pályát is beiktattak a történetbe, például a belga Eben-Emael erőd ostromát Csehországban felépített maketteken gyakorolhatják az ejtőernyősök, ugyanígy a légierőnk is felszedhet pár tapasztalati szintet (itt csillagnak nevezik), ha a Dunkerque-nél evakuáló francia-angol sereg bombázásába besegítünk…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Közös pontok…

A rövid időszakok sajátos velejárója, hogy a haditechnika fejlődésének ütemét szinte nem is érzékeljük, így aztán gyakorlatilag alig vannak új, modern egységek – persze az Industry Connections trait felvételével (tábornoki profil megalkotásánál) legalább a prototípusokból lesz választék, na meg, ha okosan harcolunk, az elfogott ellenséges egységeket is felhasználhatjuk. Van emellett egy új matéria, Commendation pontok néven, amit a bónusz objektívák teljesítéséért adnak, és ez is beváltható új egységekre, hősökre – más kérdés, hogy ezt nagyon igénytelen szöveges ablakokban és csak a történet néhány előre meghatározott pontján lehet felhasználni. A jóságok közé még felírhatjuk, hogy időrendben játszva, az előző DLC-kből mindig átimportálható a sereg a következőbe. Bár ez nekem csak a legvégén esett le, de úgy vettem észre, hogy akkor sem leszel komoly hátrányban, ha mindig a nulláról kezded az építkezést. Már csak azért sem, mert kezdéskor is elég komoly számú hőst mellékelnek, persze arról sem szabad elfeledkezni, hogy az ellenfélnél is van állandó nemezisünk, pl. 1940-ben, egy fehérre festett Char B1 tankban, maga Charles de Gaulle. 

Azért csak vegyük meg…

A három pakk minimum 50-60 óra plusz játékidőt jelent, a minőség pedig jellemzően elég ingadozó, mert vannak szépen megkomponált pályák, de akad néhány ismétlő jellegű, erősen izzadságszagú is. No, és van, aminek például az MI gyújt alá, mert értem én, hogy a cseheket le lehet győzni úgy is, hogy a seregüket megkíméljük (nincs kivégzett egység), csak épp hogyan, ha állandóan öngyilkos rohamra indulnak…