A motorzúgás, a benzin illata és a felpörgetett gépfegyver ontotta hő olyan kombináció, aminek nehezen áll ellen egy vérbeli játékos. Mindez megtalálható a tavalyi Death Rallyben.

A régi klasszikusok remake-elése az esetek többségében nem hoz igazi sikert, és ennek oka legfőképp az idő vasfoga: az, ami működött tíz, tizenöt vagy húsz éve, mára elavult, buta és lassú, mert a kor, melynek igényeihez szánták, egyszerűen elmúlt. Ennél fogva egy újabb változatnak vagy markánsan el kell térnie az eredeti recepttől, vagy muszáj megfelelő árkategóriát, illetve platformot választania, máskülönben szétszedik a kritikusok és a vásárlók. Ezért változott olyan nagyot a Need for Speed: Most Wanted, ezért nem ájult el a közönség a Tactical Intervention láttán, és ezért lett az egykor legendás Death Rallyből egy mobilos játék, amit később mégis átültettek PC-re.

HALÁLFUTAM

Bár az ember nem szívesen csinál a saját fészkébe, el kell ismerni: a Death Rally nem az a játék, amit ötven órát fogsz játszani, vagy amit soha nem felejtesz el. Sokkal inkább az a program, amit magadtól nem biztos, hogy megvennél, de most, a PC Guru teljes játékaként csak-csak beregisztrálod Steamen, és kíváncsian várod, hogy magával ragad-e. Aki egyébként nem ismeri az alapokat, annak gyorsan elmondjuk, hogy a Death Rally egy 1996-ban megjelent DOS-os játék azonos című újrakiadása, csak épp fejlettebb grafikával és néhány apró módosítással. A történet szerint egy ámokfutót alakítunk, akit a helyi seriff vádalkuval lep meg: vagy beépülünk a vérre menő Death Rally bajnokságba és előcsalunk egy körözött gyilkost, vagy megyünk a sittre. A sztori kimerül ennyiben, a képregényes intró után el is felejthetjük a történetet, mert a program csak a nagybetűs szórakozásról fog szólni.

Választunk egy verdát, és indul is a verseny, mely madártávlatból zajlik, az alapvető autózási szabályok ignorálásával. A sofőrök nemcsak a kanyarokban próbálnak leszorítani bennünket, de különböző fegyverekkel is az életünkre törnek, így a dolgunk annyi, hogy a rendszerint háromkörös futamokon lőjünk, ahogy a csövön kifér. Az irányítás kurzorbillentyűkkel történik, a pályák pedig egyszerűek, nem kell sokat agyalni, hogy betanuljuk őket. A Death Rallybe könnyű belerázódni, mert minden teljesen egyértelmű, és bár az eredmény kissé monoton, egyszersmind roppant mód könnyed és szerethető is. Oké, a fenti példánál maradva, ötven órát tényleg nem ülünk majd előtte, viszont kevés olyan játék van, ami ilyen gyorsan magával ragad, és kiválóan alkalmas tízperces menetekre is.

AZ ÉLET EGY HAJTŰKANYAR

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a Death Rallyben nincs értelme elmerülni. A játék egyszerű formulája meglepően sok lehetőséget rejt, pályák, autók és felszerelhető fegyverek várnak ránk, amiket nem „csak úgy” kidob elénk a játék, hanem magunknak kell összelegóznunk őket apró darabokból. Elemeket sokféle módon szerezhetünk, néha egy élesebb kanyar sikeres bevétele, másszor egy verseny megnyerése vagy egy elejtett láda adja a kirakós szükséges darabját.

Ezen felül a Steam rendszerének hála igen stabil körülmények között porozhatjuk be egymás kasztniját a haverokkal, hogy a pályákon található vicces power-uppokat felkapva hangosan röhögve szívathassuk egymást. Ha pedig már ezt is unjuk, jöhet a Challenge mód, ami ha kicsit is, de feldobja a formulát, és egyedi kihívásokkal örvendezteti meg az olajbűzös hengerek szerelmeseit. Mindehhez pedig aranyos, élénk színekkel tarkított grafika és együgyű, de mosolyra fakasztó zenei aláfestés társul, alacsony gépigénnyel, hogy tényleg bárki fejest ugorhasson a Remedy első nagy sikerének újrakiadásába.

FONTOS TUDNIVALÓK

A PC Guru teljes játéka szeptemberben is steames verzióban érkezik, tehát a játék aktiválásához mindenképpen internetkapcsolat szükséges. A játék telepíthető a DVD-mellékletről is, de a meglehetősen barátságos méret miatt akár könnyedén le is tölthető a Steam rendszerén keresztül. A gépigényről pedig a cikk alatti információs dobozban tájékozódhattok.

A 2013/09-ES PC GURUT SZEPTEMBER 12-TŐL KERESSÉTEK AZ ÚJSÁGOSOKNÁL!