Újra beköszöntött hát az ősz, és mi mással tudnánk nektek kedveskedni ebben a hűvös évszakban, mint egy újabb remek Double Fine-játékkal, ami a csapattól már megszokott bűbájosan humoros előadásban csal garantáltan mosolyt bárki arcára.

A szeptemberrel együtt nemsokára megérkeznek az esős délutánok is, hogy lassan minden oka meglegyen az egyszeri gamernek a kuckóba való visszavonulásra. Bár halloween ünnepe kicsit odébb van, aktuális meglepetésünk remek kedvcsináló ahhoz, hogy a sült tökök és rumos teák ízét már most a szátokban érezhessétek. Ebben a hónapban ugyanis egy igazi cukorbombát csomagoltunk a magazin mellé, nem holmi diabetikus marcipánt: a Costume Quest mindenki szívéről lehámozza az őszi melankóliát, erre a garancia pedig nem más, mint Tim Schafer és csapatának neve.

Az aktív PC Guru-olvasók egy része bizonyára tudja azt is, hogy nem először örvendeztetünk meg titeket Double Fine játékkal, hiszen nemrég a Stacking és a Psychonauts járt a magazinhoz. A Costume Quest a fent említett klasszikusokhoz képest kevésbé elvont, jóval könnyedebb és humorosabb darab, ami ugyanúgy hordozza a gyermeki rácsodálkozás élményét, mint a tőlük eddig ismert kalandos történetmesélést. Aki kedveli Tim Schafer interaktív történeteit, nem fog csalódni: varázslatos külső, egyedi stílus és szerethető figurák várnak a játékosra, mindezt egy kis könnyed RPG-öntettel meglocsolva.

CSOKIT, VAGY ELVESSZÜK!

A Costume Quest címéből már sejthető, hogy egy szerepjátékszerű kalandot élhetünk át, méghozzá stílusosan mindenféle jelmezbe bújva. Az egész történet ugyanis halloween éjszakáján játszódik, mikor az ikerpár Wren és Reynold éppen új városukban indulnak borzongató körútra cukorkák bezsákmányolásának céljából. A játék elején kettejük közül választhatjuk ki a főhős lurkót, a másik szerencsétlen testvér sorsa pedig az lesz, hogy egy orkszerű szerzet, úgynevezett grubbin a jelmeze miatt óriási édességnek nézve elrabolja. A tesót tehát mielőbb vissza kell szerezni, különben otthon nagy leszidás fogad, ez pedig a legrosszabb elképzelhető dolog az után, hogy a várva várt ünnepet totálisan tönkretették az enyveskezű grubbinok.

A feladatunk az lesz, hogy minél több cukrot összegyűjtsünk (mely az itteni valutának felel meg), legyűrjük az útban álló gonoszságokat, alapanyagokat szerezzünk az újabb kosztümökhöz, és mellékküldetéseket teljesítsünk, amikből egyre több és több nyílik meg. A fajtájuk kifejezetten változatos: akad olyan, ahol hozzávalót kell szerezni a dekoratívan telt tornatanárnőnk pitéjéhez, néha elbújt gyerkőcöket kell felkutatni, vagy ritka kártyák nyomára bukkanni. Javarészt gyűjtögetős feladataink lesznek, amiket különösebb nehézség nélkül teljesíthetünk úgy, hogy minden zegzugba benézünk, a felfedezés pedig cseppet sem fog nehézségünkre esni a jól eltalált hangulat és a színes világ miatt. Mivel térképet nem kapunk, garantáltan jó párszor körbe fogjuk rollerezni a helyszíneket, hogy meg tudjuk tömködni zacskónkat az élénk narancsoktól és fényektől pompázó mesebeli városban és a környező területeken. A játék letisztult és gyermeteg stílusú grafikája ötletes és szépen mutat évek múltán is, itt-ott színes gyerekrajzokkal és zsírkréta-mintákkal is tarkították, és bőszen táplálkozik képregényes stílusjegyekből. Szinkron hiányában a szövegbuborékokban felbukkanó aranyos párbeszédekre kell támaszkodnunk, amiken keresztül sok popkulturális utalás és poén is csattan, a hősök arckifejezései pedig nemcsak aranyosak, de kifejezők és komikusak is. A Costume Quest a humorával is odaszegez, emiatt érdemes minél több mellékküldetést megoldani, és minél több szöveges tartalmat elolvasni.

ÁLARCOSBÁL

A cukorkáknál jobban csak a menő jelmezek paprikázzák fel az ifjoncokat, amik a játék központi elemei. A papírmaséból és kartonból eszkábált kosztümök valójában a kasztok metaforái, amik felhúzásukkor különleges képességeket kölcsönöznek viselőiknek. Nemcsak irtó aranyosak, a csatában is ezek vezetnek győzelemre: beöltözhetünk robotnak, csillagharcosnak, lovagnak, és akár unikornisnak is. Mindegyiknek vannak bónuszaik és különleges képességeik, a lovagnak például van pajzsa, a nindzsa lopakodik, az egyszarvú pedig feltámasztja a halott csapattársakat. Ebből észrevehető, hogy a harcokat is a hiperaktív gyermeki képzelet fűti, a szuperképességek, a komikusan ijesztő ellenfelek, a robotok és az űrharcosok csupa olyan dolgok, amikről kiskorunkban mi is fantáziáltunk.

Ezeket a harcokat a jRPG hagyományokból merítő rendszerbe foglalták, összetettségéből ítélve kimondottan gyerekekre szabva, egy könnyen érthető és lecsupaszított formába. A lépéseket körökre osztva kell lezavarni, és minden körben egy quick time event akciót választhatunk, ami akkor megy végbe, mikor a megfelelő gombot lenyomjuk a jelzett időben. Ha az ellenfél a soros, ugyanezzel az eljárással blokkolni is tudunk. A sikeres csaták után természetesen XP-t kapunk (meg persze cukorkát és más gyűjthető jutalmakat), szintlépéskor pedig megnövelt életerő és sebzés lesz a jussunk. Nem kell megijedni akkor sem, ha vesztettünk, ugyanis különösebb retorzió nélkül lehet ismét nekifutni a harcnak. Nem csak a büntetést spórolták ki a fejlesztők, de jó pár dologgal könnyedebbé tették ezt az RPG-pitét: nincs képességfa, tárgylista, és még tapasztalati pontharácsolásra sem buzdít, de a végtelenül lekurtított csaták így is élvezhetők. A fejlődési lehetőségeket leginkább a többféle jelmez és a különféle bélyegek jelentik, amikből mindössze karakterenként egyet választhatunk, és plusz képességekkel vagy tulajdonságokkal erősítik a pöttöm hősöket. A taktikázás tehát annyit jelent, hogy jó jelmezt válasszunk az ellenfelekhez, a leghasznosabb bélyeget helyezzük a ruhácskába, és jól időzítsünk. A csaták és párbeszédek gyors pörgésének köszönhetően azonban nem lehetünk figyelmetlenek, így a játék valósággal odaszegez, hogy egy pillanatra se unatkozhassunk, és minden percben teljesen rá figyeljünk, talán ezért is múlik vele az idő nagyon gyorsan…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

FUSS EL VÉLE

Bár a Costume Quest egyszerű és könnyen magába szippantó játékmenete mindössze 4-6 órácska szórakozást tesz ki a gyűjtögetésekbe való belemerülésünktől függően, az a pár óra valódi egyedi élmény. Olyan rövid és édes kaland, ami nem izzasztóan nehéz, ezért kistestvérnek tökéletes első RPG lehet, de az idősebbek is élvezni fogják. Kemény szerepjátékosként könnyen lehet, hogy sokszor mosolygunk a csaták csacskaságán, de ez a játék nem próbál túl komoly lenni, és nem is ebből a célból készült. Bár tökéletesnek természetesen nem tökéletes (sokan hiányolni fogják a harcrendszer mélyülését egy idő után), minden egyszerűsége ellenére egyedi élményt nyújt. Ráadásul a lassan négy éves program PC-s portja tartalmazza a kiegészítő DLC-t is, amivel a történet befejezte után újabb kalandokra indulhatunk, immáron a grubbinok titkait  kutatva, egy kissé jegesebb és hidegebb környezetben. Készítsétek hát a zsákjaitokat, és borzasszátok el minél jobban azt a fogorvost, a grubbinokkal együtt!

KÓDBEVÁLTÁS

A DVD-tasakra nyomtatott kódsort nem a Steamen kell felhasználni, hanem a PC Guru Online kódbeváltó oldalán. Ehhez mindössze egy ingyenes regisztrációra van szükség, majd a belépést követően el kell navigálni a kódbeváltás oldalra, ott be kell ütni a DVD tasakjára nyomtatott kódsort, az eredmény pedig egy Steam-kód lesz, amit már beválthattok a Valve áruházában.

A DVD-tasakon található kódot csak egyszer lehet felhasználni, de összesen tízszer lehet megpróbálni a beváltást, így ha elgépelsz egy karaktert, akkor sem kell félned, nem fog eltűnni a teljes játékod. Ha mind a tíz alkalommal hibás kódot adsz meg, a rendszer 24 órára letiltja a kódbeváltás funkciót, úgyhogy csak óvatosan! Ha problémát okozna a kódbeváltás, olvasd el a Kódbeváltás tudástárunkat a PC Guru Online-on!

PC Guru 2014/09