Pokémonmesterekre vadászó bűnbandák, szakadékba zuhanó játékos, autó elé szaladó, pokémont üldöző tini. Csak pár az utóbbi hetek külföldi szalagcímei közül, amelyek egytől-egyig a Nintendo új mobiljátéka, a Pokémon GO miatt születtek. Pontosabban az azzal játszó, figyelmetlen felhasználók miatt, akik olyannyira belefeledkeztek az alkalmazásba, hogy észre sem vették az eléjük került akadályokat. Pedig a fejlesztő Niantic mindent megtett, még a kezdőképernyőn is arra figyelmeztet az app, hogy mindig figyeljünk a környezetünkre, és ne csak a telefon kijelzőjét bámuljuk.

Ez persze kicsit nehézkes, jelenleg ugyanis csak abban az esetben méri a távolságot, illetve jelzi a pokémonokat a GO, ha az app nyitva van, azaz fut a telefonon, nem lehet csak úgy a háttérbe tenni, hogy majd jelez, ha valami fontosat talál. Azaz bár a játék készítői figyelmeztetnek az óvatos viselkedésre, közben nem igazán tesznek azért semmit, hogy a lelkes pokémonmesterek ne potenciális öngyilkosokként sétafikáljanak fel s alá az autók között. És ehhez még hozzá jön, hogy egy frissítés óta a 17 km/h-s sebességnél gyorsabb mozgást nem veszi figyelembe a GO, azaz tényleg muszáj gyalogolni, esetleg bicajra pattanni.

Pokémon GO

Mit tehet az egyszeri pokémonmester ezekben a vészterhes időkben? Természetesen alkalmazkodik – cikkünkben olyan alapvető túlélési tippeket adunk a játékhoz, amelyekkel a biztonságos hazatérés, noha nem garantálható, azért esélyesebbé tehető.

(Figyelem: akinek esetleg nem esne le, ez a cikk csak vicc.)

Legyen nálad kaja!

A pokémonok néha teljesen hozzáférhetetlen helyeken tanyáznak, így érdemes megfelelő mennyiségű hideg élelemmel a hátizsákunkban felkerekedni. Lehetőleg olyasmit vigyünk magunkkal, ami nem romlandó, például téliszalámit és zacskós kenyeret, esetleg konzervet. Utóbbihoz persze konzervnyitó is dukál, ez azonban veszélyes lehet, elvégre simán elejthetjük egy sötét csatornában Gastlyt üldözve, megcsúszhatunk, ráeshetünk, és átszúrhatja a fejünket – szóval csak óvatosan! Víz is kell majd, sok, ugyanis egyes pokémonok napokig nem kerülnek elő újra, hazamenni meg csak nem fogunk, nehéz is lenne például egy újzélandi gyártelep romjai közül. 4-5 db kétliteres flakon már elég kell, hogy legyen egy vadászat erejéig. Igen, ez valóban nehéz, de még mindig jobb, mintha szomjan halnánk – más kérdés, hogy teszem azt, egy szakadék szélén egyensúlyozva lehúzhat bennünket a hátizsákunk súlya.

Pokémon GO

Viselj bukósisakot, térd- és könyökvédőt!

Ezt talán nem kell különösebben megindokolni: a pokémonvadászat veszélyes szórakozás, simán lehet, hogy orra esel közben, esetleg legurulsz egy lejtőn vagy elgázol egy figyelmetlen biciklis. Ezért aztán elkél a megfelelő fizikai védelem. Legszívesebben azt mondanám, öltözz be valami masszív, lövedékrezisztens cuccba, de az nagyon drága, legfeljebb a jövőbeli, legendary pokémonk köré szervezett világesemények miatt lesz érdemes beruházni rá. A belvárosi és vidéki pokémonkalandokhoz elég lesz a sisak és a térd-, illetve könyökvédő is, lehetőleg olyan, amit a motorosok viselnek – biztos, ami biztos.

Pokémon GO

Készülj a harcra!

És vele a kudarcra, lévén a bevezetőben említett bűnbandák nem a képzelet szüleményei. Veszedelmes emberekről beszélünk, akik kihasználják szerencsétlen GO-játékosok jóhiszeműségét, hogy aztán megfosszák őket a vagyonuktól, azaz a pokémonjaiktól. A legveszedelmesebb társaság a Rakéta csapat, velük nagyon kell vigyázni, igaz, nagy R-betűt ábrázoló egyenruhájuk könnyen észrevehetővé teszi őket.

Pokémon GO

Használj radart!

A radarok nagyon drága játékszerek, főleg ha le akarsz fejlesztetni egy hordozható méretű példányt. Mégis szükséged lesz egyre, hiszen kinek van ideje körülnézni a zebrán, amikor egy Balbasaur várja, hogy elkapd a túloldalon? Na, ugye – közben persze simán elgázolhatnak a rosszindulatú, figyelmetlen autósok, akiket nem érdekelnek a pokémonok (igen, létezik még ilyen ember, mi sem értjük). Radarra tehát szükség lesz, ezzel tudod majd észlelni a közeledő járműveket, esetleg járókelőket (vigyázz: utóbbiak akár pokémonmesterek is lehetnek). E nélkül sajnos megeshet, hogy halálra gázol egy autó, esetleg beleesel egy nyitott csatornába, a halott játékos pedig sosem lesz a világ legjobbja…

Pokémon GO

Írd meg a végrendeletedet!

Oké, szóval, mint írtam, az esélye annak, hogy túléled a Pokémon GO-t, megnő ennek a listának a követésével, de azért még így is marad egy hangyapiszoknyi eshetősége annak, hogy belehalsz a játékba. Most képzeld el, hogy szembe jön veled a Twitteren egy üzenet, miszerint valaki látta Mew-t a Bikás parkban! Odarohansz, ezerötszáz másik pokémonmester már a helyszínen keresgél, és jön még ötezer másik – csak órák kérdése, hogy agyontapossanak. Persze mondhatnám, hogy ne mássz be egy nagy halom ember közé egy virtuális állatka elfogásáért, ami nagy valószínűséggel nincs is ott, de hát nem leszek ünneprontó, én is így tennék. Előtte azonban végrendelkeznék, és a legjobb barátomra hagynám a Pokémon GO accountomat, hogy miután én az életem adtam a játékért, ő folytassa utamat. Egy fiók akár 4-5 felhasználót is elfogyaszthat, de hát valamit valamiért.

Pokémon GO

(A Pokémon GO jelenleg is tesztelés alatt áll a PC Gurunál, egész konkrétan szabotálja a munkát, mert félpercenként feltűnik egy zsebszörny az irodában. tesztünket az augusztusi számunkban olvashatjátok majd el, feltéve, ha megérjük a lapzártát...)