Az emberi történelem tele van véres konfliktusokkal, háborúkkal, melynek egy részét, főleg a legújabb kor konfliktusait kiváló akciójátékok örökítették meg. Ilyen volt a Call of Duty: WWII, vagy a Brother in Arms: Hell’s Highway, de a sort lehetne napestig folytatni. Az ókor/középkor eseményeit főleg stratégiai címekben élhettük újra.

A középkor egyik legvéresebb összecsapását az angolok és a franciák vívták, több, mint 100 éven keresztül, melyet több stratégiai játékban is megpróbálhattunk befolyásolni. Azonban a 100 éves háború képernyőkön még soha nem volt annyira valóságos, elborzasztó élmény, mint az Asobo Studios alkotásában, A Plague Tale: Innocence-ben.

Hogy miért? Azért, mert a 14. századi Franciaországban játszódik a története, vagyis a 100 éves háború legrosszabb idejében. A főszereplője két gyermek, a 15 éves Amicia és öccse, akiknek egyik napról a másikra maguk mögött kell hagyniuk nemesi gyermek életüket, miután a szent inkvizíció meggyilkolja szüleiket, ezzel menekülésre kényszerítve őket.

A Plague Tale: Innocence a 2019-es év egyik legjobb játéka lett, nem véletlenül. Amicia és öccsének útja a háború szaggatta országban egyszerre félelmes és szeretetre méltó. Félelmetes, mert az inkvizíció állandóan a nyomukban jár, miközben a gyerekeknek a rendre feltűnő patkányhordákkal is meg kell küzdeniük a nehézségek közepette. És szeretetre méltó, hiszen a két testvér kapcsolata az utazással együtt megváltozik: Amicia kezdetben csak kötelességtudatból vigyáz testvérére, aztán a kötelességtudat idővel igaz szeretetté, törődéssé alakul.

A Plague Tale: Innocence lenyűgöző tálalással és lenyűgöző történettel rendelkezik, melynek fő mondanivalója a lehetetlen körülmények közötti túlélés fontossága. Persze a játék nemcsak a története miatt nagyon jó, a játékelemek és a játékmechanikák is tökéletes egésszé állnak össze. A Plague Tale: Innocence egy must-buy játék azoknak, akik szeretik a történetorientált alkotásokat.

A PS5 verzió – ezt adja a PS Plus ebben a hónapban – 4K felbontást, 60 fps-t és 3D audiót kínál. Lehet, hogy néha leült a két testvér története, de ez ne riasszon el titeket: ilyen ajánlatban ezt a programot bűn lenne kihagyni, rakjátok kosaratokba, töltsétek le ezt a játékot és ismerjétek meg Amicia és Hugo egyszerre horrorisztikus és szívszaggató utazásának történetét!