A kémfilmek már nagyon régóta hódítanak, elég csak Tom Cruise Mission Impossible sorozatára gondolni, de számítógépeken is születtek mára kult-klasszikussá vált címek, amelyek a kémek életébe vezették be a játékost. Ilyen volt a No One Lives Forever, vagy éppen a Splinter Cell sorozat. Ezekben titkos akciókban, egyedül kellett végrehajtani a világ megmentése szempontjából legfontosabb feladatokat. Kate Archer és Sam Fisher is meghatározó karakterré vált a játékiparban, most pedig itt van az Operation Tango címet kapott program, amely egy ügyes csavarral bolondítja meg a kémjátékok klasszikus receptjét.

Ugyanis a Clever Plays játéka egy kooperatív cím, melyben két játékosnak kell együttműködnie a siker érdekében. Az egyik az Agent (Ügynök), a másik a Hacker (ezt nem kell magyarázni), akik között az egyetlen kapocs egy mikrofonos fejhallgató és egy ismeretlen hang. Az igazi különlegessége a játéknak, hogy az ügynök is, és a hacker is csak a saját játékát látja, de ahhoz, hogy teljesítsék a küldetéseket, a tökéletes együttműködésre van szükség. Így el kell mondani, hogy ki mit lát, milyen akadályok, rejtvények vannak előttük, hogy közösen oldhassák meg az egyes fejtörőket.

A szerepeknek megfelelően az ügynök az, aki a helyszínen tevékenykedik, a hacker pedig az, aki a számítógépes támogatást nyújtja, esetleg belelát olyan dolgokba, amelyet az ügynök nem képes érzékelni. Az Operation Tango szépsége az, hogy elég, ha csak az egyik játékosnak van meg a program, a Friend Pass lehetőséggel ugyanis bárki becsatlakozhat egy küldetés erejéig, ráadásul a keresztplatformos megoldásnak köszönhetően PC-s együtt játszhat PS4/PS5 tulajdonossal, vagy ők Xboxosokkal.

Az Operation Tango összesen fél tucat küldetést tartalmaz, de ezek mindegyike kielégítően hosszú, és gyakran előfordul az, hogy a program nem ad iránymutatást. Van egy cél, amit el kell érni, de az már a játékosokon és az együttműködési készségükön, akaratukon múlik, hogyan hajtják azt végre. Ráaádásul ezek randomizáltak, így minden végigjátszáskor az Operation Tango változtat egy keveset a programon: mások lesznek a jelszavak, többek között.

 

Az Operation Tango ennek megfelelően egy nagyon okos program, amelyet mindenkinek érdemes kipróbálnia. Együttműködésre épül, izgalmas küldetéseket kínál, nem véletlen az, hogy a játékosok döntő többsége máris nagyon pozitívra értékelte a Clever Plays alkotását. Egyetlen hibája, hogy egy kicsit rövid, de ezt némileg ellensúlyozza az újrajátszhatósága, viszont ehhez az okos játékhoz okos partner is kell, reméljük hát, hogy ti is megtaláljátok a tökéletes társat egy kis kémkedésre.