Miután eleget sírtunk már Duke jogai miatt (a Gearboxról meg egyébként is megvan a véleményünk a pénzügyi ügyeskedéseik kapcsán), illetve a Bombshell okozta csalódásokon is túltettük magunkat, érdemes egy kicsit elidőzni a Rad Rodgers címnél, ami az Interceptor / 3D Realms új munkája. A sztori középpontjában egy kisfiú áll, akinek mániája a videojáték, persze szülei ezt nem nézik jó szemmel, kicsit meg is regulázzák a kölyköt, ám Rad éjszaka fura eseményekre ébred. A kis konzol és a tévé magától beindul, majd a képernyő beszippantja a srácot, aki így a digitális világban találja magát beszélő és önálló tudattal bíró konzoljával, hogy együtt jól odapörköljenek a fura dimenzió lakóinak.

Időutazás

A World One elnevezésű Early Access-változat, ami a Steamen 12 euróért érhető el (kábé 3700 forint) semmit sem bíz a véletlenre. Ha megnézzük a trailert és a képeket, egyértelművé válik a helyzet, miközben a cím azt is elárulja, hogy a korai hozzáférésű verzió bizony az első világ bejárására ad lehetőséget, azon belül is hét pályával. A feladat adott: ezeken kell végigjutni, lehetőleg életben tartva hősünket, összegyűjtve a kijutáshoz szükséges négy emblémadarabot, felfedezve a titkos helyeket, felszedve minden drágakövet, kifüstölve az ellenséges lényeket.

Mint kétdimenziós akció-platformer, ez igazából gyerekjáték, bár az indítást követően a program felajánlja a valóban kicsiknek szánt, valamint a felnőtteknek remixelt, szabadabban értelmezett (durvább szövegek, grafikus erőszak) változat közötti választás lehetőségét. Innentől kezdve meg lehet ugrálni és lövöldözni a színes, élettel és jópofa megoldásokkal, titkos helyekkel, ugratókkal és liftekkel teli pályákon, amiken akár glitch-csekre is találhatunk. Ilyenkor át kell adni az irányítást a társunknak, aki a pixelvilágba lépve (ez mindössze egy-két képernyő méretű alternatív valóság) kijavítja a problémás adatokat, azokat pedig visszatölti a játékba, ahol innentől semmi sem akadályozhatja a továbbjutást.

Persze vannak checkpointok, meg különböző sebzésű és stílusú fegyverek, szöges csapdák, vízfelületek, kisebb és nagyobb lények, amik akár lőhetnek is ránk, de a lényeg úgy is mindig ugyanaz, avagy eljutni a szint végére, épségben kijuttatni onnan hősünket.  

Kíváncsian várjuk

A Rad Rodgers: World One hangulatos és élvezetes darab, ami tényleg hozza az SNES jobb műfaji darabjainak jellemzőit, köztük a remek atmoszférával, zenékkel, na meg a könnyed irányítással, amibe nem igazán lehet belekötni. A szuper muzsikák kicsit a retro felé kacsintgatnak, de nem MIDI hangokkal teszik ezt, miközben a játékmenet és a sztori is kocka-kánaán a kikacsintásokkal és vicces momentumokkal. A látványra nem lehet panasz, a színes és szagos pályadizájn ötletes, a háttér elemei mind jópofák. Összességében tehát nem lehet félrelőni a koncepcióval, ha az a végleges produkció során is tartja magát az eddig lefektetett alapokhoz. Ha mindent tökéletesre csiszolnak az alkotók, pluszban pedig kitöltik a programot eltérő és ötletes világokkal, még nagyobb tartalommal, akkor nem lehet baj, a Rad Rodgers pedig beírhatja magát a legjobb modern, de a klasszikusokból táplálkozó zsáneri alapvetések közé. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az Early Access-verziót a 3D Realms szolgáltatta számunkra, köszönjük!