Sosem árt ellenőrizni folyószámlánkat, különösen igaz ez az ünnepi és az azt követő időszakra is. Bankkártyáink és számlánk ebben az időszakban van kitéve a legnagyobb veszélynek ha online vásárolunk, a Kaspersky Labs felmérései alapján az idei utolsó negyedévben több, mint 319.000 felhasználót ért anyagi kár online fizetés közben vagy után. A növekedés a megelőző év azonos időszakához képest 22,49%-os, ráadásul ez a szám még növekedhet, ugyanis a bűnözők nem minden esetben csapnak le azonnal, van, hogy hetekkel-hónapokkal később ürítik ki a bankszámlákat, nem árt tehát odafigyelni később is.

statisztika-2016-trojai.jpg

Különösképpen a fekete péntek, kiber hétfő és természetesen a karácsonyi napokon szaporodtak el az úgynevezett trójai programok, melyek kibocsátását mérhetően a nevezett események időpontjaival kötötték egybe. Az elmúlt évek statisztikái alapján elmondható, hogy folyamatosan növekvő tendenciáról beszélhetünk, nem árt tehát észben tartani pár egyszerű dolgot:

  • Ne kattintsunk ismeretlen személytől, vagy helyről származó linkekre.
  • Ne adjuk meg kártyaadatainkat nem megbízható oldalakon, aranyszabály, hogy a feltűnően jó ajánlatoknak kétszer is járjunk utána.
  • Mindig ellenőrizzük, hogy valóban azon az oldalon vásárlunk ahol szeretnénk, a hamis oldalak megszólalásig hasonltanak az igazira, de az URL címük természetesen más.
  • Használjunk megfelelő biztonsági megoldásokat, tűzfalat, vírusirtót.

cybercrime.jpg