Visszatért tetszhalott állapotából a XCOM lövölde, ám nem teljesen hasonlít régi önmagára: a 2010-ben bemutatott belső nézetes lövöldéből 2013-ra egy jóval több taktikai elemet tartalmazó TPS lett, mely előzményként funkcionál az eredeti stratégiai játékok számára. A Bureau: XCOM Declassified ebből fakadóan a múltban, egészen pontosan az 1960-es évek Amerikájában játszódik -- a hidegháború kellős közepén vagyunk, s mind az emberek, mind pedig a kormány be van rezelve a szovjetek esetleges atomtámadásától. Hogy készen álljanak minden eshetőségre, létrehoztak egy különleges egységet, melynek az a feladata, hogy az országszerte történt furcsa, elsőre megmagyarázhatatlan eseményeknek utánanézzen. Természetesen először mindenki azt hiszi, hogy az oroszok mesterkednek valamiben, ám hamar kiderül, hogy sokkal nagyobb veszéllyel kell szembenézni.

A Földet titokban megszállták a földönkívüli lények, s ahogy az kitalálható, nem barátságos, zöld emberkék érkeztek, hanem agresszív, intelligens és vérszomjas pusztítók, akik a teljes planétát az irányításuk alá kívánják vonni. Az Outsiders néven emlegetett lények kemény ellenfélnek ígérkeznek, hiszen az eddigi hódító hadjáratuk során több bolygó népét leigázták már, vagy egyszerűen csak „meggyőzték” őket arról, hogy hozzájuk kell csatlakozniuk. Egyszerű gyalogos katonáktól kezdve jól felszerelt különleges egységeik és mesterlövészeik is vannak (némelyik egység automata ágyúkat tesz le), akik csak arra várnak, hogy valaki ujjat húzzon velük -- szerencsére az emberiséget sem kell félteni.

Ha sebesülés ér minket vagy a társainkat, gyorsan el kell állítani a vérzést, különben a fűbe harapunk.

Hősünk egy bizonyos William Carter különleges ügynök, aki kiváló stratéga -- legalábbis akkor, ha a játékos tudja, mit csinál. A játék központi elme az okos megközelítés, így ész nélkül semmiképpen sem rohanhatunk be az ütközetbe, illetve figyelnünk kell az embereinket is, akik elveszettek iránymutatásunk nélkül. A konfrontációk lezajlása a Kotaku beszámolója szerint szinte megszólalásig hasonlít arra, amit a Mass Effect-sorozatban, különösen annak második részében láthattunk: a misszióknak két társunkkal vágunk neki (őket személyre lehet szabni, nevet kaphatnak és persze fejleszthetők), akiknek parancsokat az időt szinte a megállásig lelassító taktikai menüben osztogathatunk. Megmondhatjuk nekik, hova menjenek és ott mit csináljanak, például fedezékbe küldhetjük őket, majd parancsba adjuk, hogy az egyik egzotikus vagy hagyományos fegyverükkel nyissanak tüzet. Egyszóval ismerős lesz a játékmenet, mégis egy kicsit más.

Az első megközelítésben akciójátéknak tűnő The Bureau: XCOM Declassified valójában egy stratégiai játék lesz akcióelemekkel. Akárcsak a nagy testvérben, itt is meg kell fontolni minden egyes lépésünket; tudni kell az osztagunkban lévő embereink erősségeit/gyengeségeit, s azt, hogyan lehet ezeket a szintén nem tökéletes ellenfeleink ellen bevetni. Dönteni kell, hogy előbb a parancsnokot szedjük le, vagy inkább a kisebb katonákat iktatjuk ki, de tehetjük azt is, hogy megpróbálunk mögéjük kerülni, vagy egyszerűen nyers erővel elnyomni őket. Ezeket a kérdéseket kell majd feltennünk magunknak, miközben alaposan megismerjük a paranoid hatvanas éveket (a korszakot a történet és az elszórt hanganyagok és képek útján ismerhetjük meg igazán), ami ezek szerint jóval veszélyesebb volt, amint ahogy a történelemkönyvek megírták. 

The Bureau: XCOM Declassified -- Megjelenés: 2013: augusztus 20. -- Gépigény: nem ismert