A bemutató természetesen a Samsung, mint cég eredményeivel kezdődött. A Samsung az elmúlt évek alatt egy teljes, működő rendszert teremtett a Galaxy termékcsaláddal. A fejlesztést nagyon fontosnak tartja a koreai cég, és ezt idén mindennél komolyabban veszi. A 2020-as év nagyobb kihívás elé állított mindenkit, mint arra bárki is számított. Ennek megfelelően készült a Samsung 2021-re.

Az első termék, ami be lett mutatva, az a Samsung Galaxy Buds Pro volt. A TWS fülesek az utóbbi években terjedtek el igazán, és személyes teret adnak. A Galaxy Buds Pro úgy lett fejlesztve, hogy a lehető legjobban kiszolgálja a felhasználóját, így például fülesenként három mikrofont tartalmaz, és a zenét is úgy irányítja, hogy az mindig körülvegye a hallgatóját. Több eszközhöz is csatlakoztató, azok között automatikusan képes váltani, és ez csak pár olyan tulajdonsága, amiért érdemes lehet kifizetni a 200 eurós árat. A Buds Pro holnaptól kapható a kereskedőknél.

galaxy-buds-pro.jpeg

Persze egy ilyet dolgot könnyedén el lehet veszíteni, melynek megtalálásához nyújt segítséget a Samsung SmartFinder és a Smart Tag. A Smart Tag egy pici, alig pár centiméteres eszköz, mely megmutatja egy tárgy, egy házikedvenc, egy akármi pontos helyét GPS koordináták/térkép segítségével, így ha egy Smart Taget helyezünk a kutyusunk nyakörvére, világgá szaladása után is meg tudjuk könnyedén találni. Sőt, a Smart Tag +-t használva a telefon azt is megmutatja, hogy a lakásban letett kulcs csomót kutatva merre menjünk és felfelé vagy lefelé, jobbra vagy balra nézzünk, hogy rátaláljunk a keresett tárgyra. A Smart Taget január végétől lehet megvásárolni, 30 dolláros áron.

smart-tag.jpg

Új év nem kezdődhet új Galaxy telefon nélkül: idén ez a Samsung Galaxy S21 5G és Samsung Galaxy S21+ 5G. Adaptív képfrissítés, három kamera, rengeteg új fényképezési lehetőség (pl. portré képeknél az alanyt automatikusan leválasztja a háttérről, hogy a kiemelés/elmosás tökéletes legyen), 8K videó, teljesen új rendszerchip, amely 5 nm-es és 20%-al nagyobb sebességet képes adni, mint az S20. A biztonságra is rágyúrtak a Samsung mérnökei: a hely metaadatokat le lehet szedni az elkészített képekről annak közzététele előtt, sőt, ha barátokkal osztunk meg képet magunkról, akkor azt is be lehet állítani, hogy meddig férhetnek hozzá, ezen dátum után pedig a fénykép/videó/stb. elérhetetlenné válik. Hogy ezt meg lehessen tenni, alaposan átalakították a Samsung felhasználói felületét. A One UI 3 például képes felturbózni a régi fényképeket, a fényképekről egy tapintással eltüntetni a zavaró dolgokat, személyeket. A telefon mindkét változatát január 29-től lehet keresni a boltokban, 800 és 1000 eurós induló áron.

samsung-galaxy-s21.jpg

Csúcstelefon nem létezhet csúcsváltozat nélkül, ez idén a Samsung Galaxy S21 Ultra lett. Ennek egyik legjelentősebb újdonsága az optikai zoomal, 108 MP-es érzékelővel ellátott fényképezőgép, melynek tulajdonsága többek között a háromszor nagyobb dinamika-tartomány és a 4K/60 fps videó lehetőség. Ezeket a videókat nem kell a telefonon tárolni, a OneDrive támogatásnak köszönhetően automatikusan a felhőbe lehet küldeni őket, hogy később, akár sima megtekintés, akár szerkesztés céljából letöltsük.

A S21 Ultra mérete 6,8 hüvely méretű, kijelzője 1500 nit fényerejű, adaptív képfrissítéssel, beépített Wacom és természetesen S-Pen támogatással rendelkezik. Mindennek persze megvan az ára: 1200 eurós áron indul a S21 Ultra.

Az Unpacked végén pedig szóba került a Samsung és a partnercégek által fejlesztett okosjövő is. A Samsung ökorendszerével lehetőség lesz például a reggeli rutint megtervezni. Ébresztés, lámpák felkapcsolása, televízión a híradó meghallgatása, reggeli torna, stb… Azonban a nap nagy részét nem otthon töltjük, így a Samsung autógyártókkal (Audi, BMW, Ford, Genesis) is összeállt, hogy az okosjövőt az élet ezen területén is bevezesse. Így például telefonnal lehet majd kinyitni és elindítani a jövő autóit, de a telefon segítségével kereshetünk majd parkolóhelyet égy zsúfolt parkolóban, vagy több ezer kilométerről átadhatjuk autónk irányítását egy másik személynek (kérdés, hogy az objektív felelősség ismeretében ezt bárki bevállalja-e).

samsungcarpartnership.jpg

Ezeket a fejlesztéseket hozta el a Samsung. A sci-fi filmekből ismert okos jövő egyre közelebb van, a lényege pedig az, hogy ezek a dolgok megkönnyítsék a mindennapi életet, széles körben elterjedve. Hogy ez sikerül-e, pár éven belül kiderül.