A nyílt világú túlélő játék egy új frissítése olyan elemeket adott hozzá a Croteam/Devolver Digital játékához, amelyek sokaknál kiverte a biztosítékot. A Scum Supporter Pack ugyanis tetoválásokat tartalmazott, ezek között pedig megtalálható volt egy vaskereszt, közepén egy halálfejjel, a 14-es és a 88-as szám. A vaskereszt egyértelmű, noha a Harmadik Birodalomban a kereszt közepére vagy az SS szimbólumát, vagy a horogkereszetet illesztették be, a 14-es és a 88-as számra pedig a fehér felsőbbrendűség szimbólumaként tekintenek sokan, nemcsak Adolf Hitler Mein Kampf-ja miatt, de azért is, mert a Harmadik Birodalom vezérének ideológiáját felhasználva, az USA-ban született David Lane megalkotta a 14 szót: "We must secure the existence of our people and a future for white children." Ez magyar fordításában így hangzik: "Biztosítanunk kell népünk létét és fehér gyermekeink jövőjét." A 88 pedig a "Heil Hitler" szimbóluma ugyanezen ideológia szerint. 

b2fwxgfacfezpdceh4rm4l-650-80.jpg

Természetesen megszólalt a Croteam és a Devolver Digital is, bár két különböző álláspontot bemutatva. A Croteam marketing menedzsere a következőket írta: "Ha sért némely textúra, akkor ne játssz a programmal. Ugyanis ha elkezdjük kivenni a tartalmakat, amelyek az érzéseket bántják, akkor annak az eredménye egy üres játék lesz, emberek nélkül, fegyverek nélkül, humor nélkül, élet nélkül. Nem vagyunk jobboldaliak, nem támogatjuk a nácizmust, még csak németek sem vagyunk. Az egyetlen sértő dolog az, hogy náci támogatóknak hívnak minket, minden ok nélkül.

A Devolver véleményét a következőképpen fogalmazta meg: "A tetkók célja a börtönkultúra és a szörnyű elemeinek megjelenítése lett volna. A kérdéses dolog ezen a napon került ki, a Devolver Digital pedig megvizsgál minden tartalmat, ami a játékhoz készült. Elítéljük a gyűlöletbeszédet, a szimbolikájának játékainkban való megjelenését, és egyetértünk abban, hogy ennek soha nem lett volna szabad megjelennie, függetlenül a kreatív céltól vagy realizmustól. Ezért őszintén bocsánatot kérünk minden érintettől."

Nektek mi a véleményetek a dologról? Melyik féllel értetek egyet?

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!