• Akár 100 ezer ellenfél mozgatására is képes a Serious Sam 4 motorja
  • 128 kilométeres, nyílt világú pályát kapunk
  • De a játékmenet lineáris marad
  • 16 fős kooperatív módot is kapunk

A Serious Sam 4: Planet Badass nem tér le a már jól kitaposott ösvényről, tervasztalon sincs az, hogy olyan módon próbáljon meg retro játék lenni, mint a megújult Doom vagy a Wolfenstein. Itt egy a lényeg: özönlik az ellenfél, mi meg addig lőjük őket, amíg ki nem jutunk a pályáról vagy mind elfogy. Vagy meghalunk, de akkor meg jön a reload.

Persze azért itt is tetten érhető néhány újítás, de az inkább a folytatásokra jellemző „még nagyobb, még több, még hangosabb” elvet vallják. A játékot fejlesztő Crotearm egyik embere, Daniel Lucic elárulta, hogy az új, évek óta fejlesztés alatt álló házi motorjuknak hála a játék akár 100 000 ellenfelet is meg tud jeleníteni a képernyőn. Döbbenet, ugye?

Az persze jó kérdés, hogyan viseli ezt majd a gépünk, illetve tényleg lesz-e olyan pillanata a játéknak, amikor enni ellenfél nyüzsög a pályán. Azzal nem lesz probléma, hogy elférnek-e a térképen, mert az Lucic elmondása szerint 128-szor 128 kilométeres lesz, ahol 15 barátunkkal együtt szállhatunk szembe az ellenségek (szó szerinti) seregével.

Lucic azért hozzátette, hogy nem kell minden ellenséges egyént kinyúvasztani ahhoz, hogy tovább jussunk, bár biztos benne, hogy lesznek olyanok, akik megpróbálják és idővel sikerrel is járnak. Illetve a Serious Sam 4 hatalmas pályája ellenére nem lesz open world játék, marad a lineáris játékmenet, amit úgy érnek el, hogy maga a fő játék egy 4 kilométeres területen fog játszódni.

Na most akkor hogy is van ez? 128 kilométeres pálya, de csak kisebb területeken játszhatunk? Meg 100 000 ellenség? Igen, nevetségesnek tűnik, és a vicc az, hogy ezt a készítők is tudják. Lucic szerint ennek az egésznek csak a Serious Samben van értelme, aminek alapjáraton semmi értelme. Ezt próbálják meg ilyen kurtán-furcsán átadni: lineáris játékot csinálnak egy hatalmas, nyílt világú programban. „Nagyjából ez a Croteam. Ezt csináljuk mi. Mi nem vagyunk szakszerűek” – zárta gondolatát Lucic.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!