SimCity Societies: egy szellemes város...Az EA ma kiadta a hivatalos sajtóközleményt, hozzá 20 képet, így immár minden, amit eddig feltételes módban írtam, tuti. A lényeg tehát, hogy nemcsak városokat építhetünk, hanem azok kultúráját, társadalmi struktúráját is kialakíthatjuk. A marketingesek által forradalminak kikiáltott megoldás lehetőséget ad arra, hogy teljesen eltérő településeket hozzunk létre. Lehet ez egy agresszív rendőrállam, komor épületekkel, egy „zöld” kommuna a trópusokon, amely magának termeli a kaját, vagy akár szellemek lakta kísértetváros is. Több mint 350 épülettel kezdhetjük meg a zavarkeltést, melyeket lehet majd kombinálni, összekapcsolni, átrendezni. Ha valaki rendet akar, megépíthet egy orwelli, komor, utópisztikus metropoliszt, ám ha olyanja van, létrehozhatja Mókavárost, óriáskerekekkel, mézeskalács házikókkal, csokigyárakkal, és... boáf. (Bocsánat, én itt kiszöktettem kis Vukot, a cikk további írásához gabonapálinka-készletemet kellett megcsapolnom).

SimCity Societies: egy szellemes város...Tehát. Az inspiráció, mert ilyen is van, "különböző építészeti periódusokon ível át, valóságtól a fantáziáig, az iparosodás korától a jövő dizájnjáig, ahol mindegyik épület saját nevét és természetét tükrözi, sok „kattints rám és játssz velem!” akciót kínálva a rajongóknak". (Ez most egy hivatalos mondat fordítása volt, hogy mit jelent, egyelőre én sem tudom, de félek, nem is akarok mélyebben belegondolni, mert még olyan jutna eszembe, hogy ráböksz a kalácsházra, és vihogva kidugja fejét a kéményen a vasorrú bába, és ettől tovább csökkenne a whiskey-tartalékom). Ahogy a város fejlődik, úgy válnak elérhetővé további, új épületek, melyek segítik a társadalom fejlesztését, vagy épp visszafejlesztését.

SimCity Societies: egy szellemes város...A revolúciós eszközkészlet tehát valahogy úgy néz ki, hogy az épületeket kombinálod, és ezzel a korábban beharangozott erőforrásokat, az úgynevezett „szociális energiákat” felszabadítod, vagy elnyeleted. Ahogy ezen erőforrásokat - vagyon, ipar, engedelmesség, tudás, rajongás, kreativitás - kevered egymással, az határozza meg a város szociális energiáját, amely így lehet boldog és kreatív, spirituális és értelmes, gazdag és hatalmas, engedelmes és rettegő. Természetesen a település ezen energiakombinációk alapján alakul át, mind kinézetben, mind a polgárok viselkedésében.

A mellékelt képek szerintem minden további szónál többet mondanak, hagyom is, hogy „gyönyörködjetek” benne kedvetekre (érzékeny gyomrúakat óvatosságra intem!). Akinek esetleg tetszik a játék, ne szégyellje, lehet, hogy jó móka lesz, elvégre ki ne akart volna egyszer életében olyan várost építeni, ahol balra egy pagoda emelkedik, jobbra a Notre Dame, a repedezett aszfalton modern szedánok kergetnek konflisokat?! No ugye! Szóval csak óvatosan a minősítésekkel, gondoljatok a Chocitóra, ne ítéljünk elsőre, én is megpróbálom kialudni magamat, hátha holnap úgy ébredek, hogy számolom a napokat novemberig, amikor megjelenik a cucc – ki tudja, hátha kapunk ehhez is egy gyűjtői kiadást, benne kis pantomimes figurával és egy falás Will Wright alakú mézeskaláccsal, a régi szép idők emlékére. Egészségetekre!