Augusztus 23-án jelenik meg a Splinter Cell: Blacklist, mely már a hetedik játék a Sam Fisher kalandjait bemutató sorozatban. 2002-es indulás óta a híres ügynök a világ legveszélyesebb helyeit járta be egy sor olyan küldetést teljesítve, amelyeken nem csak a saját élete, hanem az Egyesült Államok biztonsága is kockán forgott, ám emberünk szerencsére minden egyes alkalommal a helyzet magaslatán tudott maradni, még akkor is, ha néha minden veszni látszott.

A sorozat története könnyen fogyasztható darabokban is, ugyanis az aktuális kríziseknek megvan az eleje, közepe és a vége, úgymond egy teljes kis csomagot kapunk, ugyanakkor van egy kisebb átívelő szál a játékok között. Ez éppen elég indok volt arra, hogy elkészülhessen eme felzárkóztató, másrészről pedig nem árthat egy összefoglaló arról, hogy a játékvilág egyik legjobban ismert akcióhőse honnan indult, s 2013-ban éppen hol tart.

A háromrészes felzárkóztató első felvonásában magával Fisherrel és az ügynökségben töltött korai éveivel ismerkedhettek meg, a Pandora Tomorrow-ban tárgyalt eseményekkel bezáróan.

Sam Fisher

Annak ellenére, hogy a doboz és minden egyéb promóciós anyag büszkén hirdeti, hogy Tom Clancy keze munkáját dicséri a sorozat, az igazság az, hogy az írónak jóformán semmi köze nincs a karakterhez és az eseményekhez. A könyveket egy David Michaels néven ismert szellemíró jegyzi (valójában több emberről van szó), a játékokban felelhető karaktert pedig J. T. Petty formálta meg -- a Ubisoft az ő munkájára alapozva indította el az azóta világsikerré vált sorozatát.

Samuel Fisher 1957. augusztus 8-án született a Maryland állambeli Towsonban. Emberünk korai életéről nem sok mindent tudunk, de annyi biztos, hogy a Haditengerészeti Akadémián tanult, ahol BSc képzésnek megfelelő diplomát szerzett politikatudományból. Mivel egészen fiatal kora óta a hadseregben töltötte az életét, az akadémia elvégzése után nem is volt kérdéses, hogy a hazáját fogja szolgálni; a 80-as években csatlakozott a CIA-hoz, majd pedig egy ideig Kelet-Európában végzett titkos megbízatást diplomataként. Ugyanebben az időben, egy németországi katonai bázison ismerkedett meg későbbi feleségével, Regan Burnsszel, akitől gyermeke született, de három év viharos, egymástól távol töltött házasság után elváltak -- lányuk, Sarah felesége gondozásába került, Sam pedig teljesen elmerült a munkájában. Regan halála óta azonban ő gondoskodik a lányáról.

Sam katonai karrierje a személyes gondok ellenére jól haladt: 1989-ben teljesítette a Just Cause hadműveletet, mely során Panamában igyekezett megszerezni Manuel Noriega drogkereskedés után szerzett millióit. Ezt követően emberünk részt vett az öbölháborúban, immáron a Haditengerészet zászlaja alatt, ahol korvettkapitány (Lieutenant Commander) rangot ért el, illetve három évig hírszerzési elemzést tanult. A haditengerészet SEAL egységének 1996-ig volt tagja, s részt vett ez első Sivatagi Vihar hadműveletben, valamint teljesítette a Scarab Tooth és a Selva Verde hadműveletet. Ezek során jó kapcsolatot alakított ki Douglas Shetlanddel, aki Samhez hasonlóan sikeres katonai karriert tudhat maga mögött, ám egy incidens után leszerelt, s egy katonai magáncéget (private military company, PMC) hozott létre Displace International néven.

Leszerelése után nyolc évvel 2004. augusztus 7-én Irving Lambert felügyelete alatt sikeresen végezte el a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) által felállított akadálypályát a Farm nevű, Virginia államban felállított komplexumban, ezzel bizonyítva alkalmasságát. Sam Fisher lett az NSA titkos alegysége, a Third Echelon első Splinter Cell ügynöke.

Splinter Cell felzárkóztató, 1. rész

Az Echelon-program

Az Echelon nem új keletű program, az NSA profilja ugyanis az információszerzés, illetve a hazai adatok védelme, s hogy ezt minél hatékonyabban tudják végezni, több belső rendszert is kialakítottak.

A szervezet hosszú ideig passzív adatgyűjtést végzett, melynek lényege, hogy az értékes vagy annak tűnő adatokat elfogták és elemezték; kifejezetten ezt a célt szolgálta a hidegháború idején a First Echelon, mely egy globális adatgyűjtő hálózat volt. Ezt a Szovjetunió felbomlása után, az információtechnológia rohamos fejlődésével lekapcsolták, hogy teret adjanak a fejlettebb Second Echelonnak. Az új hálózat célja az volt, hogy tartsa a tempót az új technológiákkal és titkosítási módszerekkel, ám az adatgyűjtés passzív módszere itt megbukott, miután az NSA a Second Echelon alatt elszenvedte az első teljes rendszerösszeomlását.

A szervezet 2003-ban állt elő a Third Echelon ötletével, mely már az aktív adatgyűjtést tűzte ki zászlajára, vagyis nem várnak tétlenül arra, hogy az adatok hozzájuk menjenek, hanem ügynököket küldenek a fontos információk megszerzésére. A proaktív szervezet küldetéseinek szervezője Irving Lambert ezredes volt, aki előállt a Splinter Cell programmal, őt később Tom Reed váltotta.

Splinter Cell felzárkóztató, 1. rész

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!