A kritika enyhe spoilereket tartalmaz!

A 2015-ben bemutatott Star Wars: Az ébredő Erő sikeresen támasztotta fel a George Lucas által a Sithek bosszújával befejezett történetet. A J.J. Abrams rendezte film a végletekig megosztotta a közönséget, a nézők egy része imádta, a másik része pedig utálta azt, annak múltba révedése miatt. Tény, hogy a hetedik epizód az Új Remény megfelelője volt sok szempontból, ugyanakkor az elvitathatatlan érdeme, hogy remek karaktereket mutatott be, a világa pedig élőbb volt, mint a George Lucas által milliószor kiegészített trilógiák részeinek bármelyike.

Az ébredő Erő kasszát robbantott. A premier hétvégéjén pár tízezer dollár híján 248 millió dollár bevételt hozott a mozi, de az összesített box office eredmények 2 milliárd dollár felett álltak meg. A 2015-ös alkotás jó néhány kérdést nyitva hagyott, az utolsó jelenet pedig – Rey és Luke Skywalker találkozása – örökre beégett a Star Wars rajongók emlékezetébe. Rian Jonhsonra ezek után kemény munka várt: úgy kellett tovább vinnie Rey, Finn, Poe Dameron és Kylo Ren történetét, hogy az ne tűnjön ismételten egy korábbi rész másolásának, másrészt a legelvakultabb Csillagok háborúja rajongókat is kielégítse. Nos, az utolsó Jedikre adott első reakciók szerint sikerült ezt elérni: a film teljesen más hangulatú, mint a fősodorba tartozó részek. Kifejezetten sötét, ugyanakkor nem nélkülözi a humort sem.

A sárga betűk feltűnése ugyanolyan izgalommal tölti el a galaxis történeteit szeretőket, mint eddig. A sztori közvetlenül az előző rész után veszi fel a fonalat, azonban már az első fél óra után kiderül, hogy a tét sokkal nagyobb, mint a hetedik epizód végén. A lázadók kénytelenek menekülni, miután az Első Rend teljes haderejével megtámadja Leia Solo és a többiek rejtekhelyét, miközben mindenki Rey és Luke Skywalker visszatérésére vár, hogy az utolsó Jedi mester helyreállítsa a messzi-messzi galaxis rendjét. Ez azonban nem olyan könnyű: egyrészt azért, mert az előző résszel ellentétben itt megpillanthatjuk, hogy milyen hatalmas az Első Rend ereje, még a Starkiller pusztulása ellenére is. Másrészt pedig azért, mert Luke Skywalker itt már közel sem az az ember, aki egykoron legyőzte a Birodalmat, azáltal, hogy apját, Vader Nagyúrt az Uralkodó ellen fordította. Az utolsó Jedik előzetesének egyik legnagyobb kérdőjele Luke azon mondata volt, hogy „eljött az ideje, hogy a Jedi rend véget érjen.” Ezt Luke meg is magyarázza, ugyanakkor az idős mester nehezen áll kötélnek Rey tanítását illetően. Vívódik önmagával, korábbi tettével, ami Ben Solot látszólag Snoke karjaiba hajtotta. A tanítás persze elkerülhetetlen: nemcsak Luke oktatja Rey-t, de egy régi visszatérő karakter is újra eljátssza a mentorszerepet: hogy ki ez, maradjon meglepetés! 

3261221024starwarsazutolsojedik42.jpg

Ugyanakkor ez a reménytelenség filmje. Igaz, vannak benne vicces jelenetek, humoros beszólások (a korhatár nemhiába 12 év), de ez a tényező, ami alapvetően elválasztja Rian Johnson alkotását az előző filmektől. Még a hírhedt 66-os parancs végrehajtása alatt, a Jedik tömeges kiirtása közben sem éreztem azt a kétségbeesést, amit itt a Lázadók az egész film alatt megtapasztalhatnak. A Lázadás ugyanakkor a remény szikrája, aminek el kell terjednie a galaxisban. A remény pedig a film utolsó harmadában erősödik fel, méghozzá Kylo Ren által. Az apja ellen elkövetett gyilkossága nyomott hagyott a lelkén, ezt pedig olyan hitelesen játssza el, hogy az hihetetlen, bár a Snoke fővezérrel történt találkozása után még mindig csak egy dühkezelési problémákkal küzdő kamasznak tűnik. Mi a helyes döntés olyan szituációban, ami a Lázadás végét jelentheti? Johnson ezután sajnos a film legrosszabb jelenetét lövi el, pedig itt lehetőség lett volna lezárni Leia tábornok történetét: kíváncsi vagyok, hogy ezek után hogyan fogják a kilencedik részből kihagyni, hiszen a Disney már régen megerősítette, hogy nem keltik digitálisan életre Carrie Fishert.

Bár az utolsó Jedik talán a leghosszabb Star Wars epizód a maga 153 percével, mégis minden jelenetét helyénvalónak érezhetjük, még akkor is, ha esetleg leül a tempó negyed órára, 20 percre. Ugyanakkor az akció szinte folyamatos. Johnson hatalmas tereket használ, a díszletek ezúttal is inkább valódiak, mint CGI kreálmányok, a Star Wars-on felnőttek, vagy éppen a fiatalabbak csak kapkodják a fejüket, amikor egymás után próbálják megállapítani, hogy melyik lehet a film legjobb pillanata, hogy aztán Johnson egy következővel túlszárnyalja azt. Az akció precíz és gyönyörű, a beállítások lélegzetelállítóak, ismételten minden kiegészíti egymást, még akkor is, ha vannak benne logikátlanságok vagy éppen megmosolyogtató dolgok. 

3261301024starwarsazutolsojedik50.jpg

Persze ehhez rengeteg pénz kellett, meg az, hogy a színészek is brillírozzanak. Mark Hamill messze lepipálja fiatalkori önmagát, a megkeseredett, az erőtől elszigetelődött Jedi Mester vívódása egészen bámulatos, ahogy már az előzőleg említett Kylo René is. Rey-jel (Daisy Ridley) rengeteg közös jelenetük van, a két fiatal tökéletesen kiegészíti egymást, míg Finn teljesen külön utakon jár, úgy, hogy tulajdonképpen Solo szerepét vette át. Finnt egyesek már hősként tisztelik, ugyanakkor egy félreértés miatt pácba is kerül, hogy aztán egy teljesen új szereplővel induljon el egy olyan útra, ami meghatározhatja akár a Lázadás, akár az Első Rend sorsát (és ennek végén is előjön a reménytelenség érzése). Poe Dameron sajnos kiesett a pixisből, kissé egysíkú lett a karaktere, remélhetőleg a kilencedik részben őt is jobban kibontják.

Persze ez egy Star Wars film, így sejteni lehet, hogy a remény lángja nem húny ki, hiszen a jónak ebben az univerzumban mindig győzedelmeskednie kell. Addig a pontig azonban vér, szenvedés, önfeláldozás, árulás (sőt, dupla árulás) és persze az Erő kövezi ki az Első Rend és a Lázadók útját is, de ennek így kell lennie. Az Utolsó Jediket nem lehet érzelmek nélkül végigülni. Annak ellenére, hogy ez végül is egy űropera, magán hordozza a legnagyobb filmek jellemzőit: megragad és gondolkodásra késztet, töprengésre, hogy mit tennénk egyik vagy másik szereplő helyében, majd napok múltán újra megveszed a jegyet, hogy ismét láthasd ezt a hihetetlenül jól megkomponált filmet. Érdemes megtekinteni, Star Wars rajongóknak kötelező darab, mindenki másnak pedig erősen ajánlott!

8,9/10 - Kiváló

3260961024starwarsazutolsojedik17.jpg