A Valve bejelentette az első lépését afelé, hogy meghódítsák az eddig elsősorban konzolok által uralt nappalikat -- a tavaly bemutatott Steam Big Picture mód csak egy ízelítő volt, az igazán nagy durranás a SteamOS képében mutatkozik be.

A SteamOS a Valve saját fejlesztésű, ingyenes operációs rendszere, mely a cég aktuális kedvencére, a Linux platformra épül, s tartalmazza a Steam valamennyi kedvelt funkcióját és lehetőségét, megfejelve egy szórakoztatásra és persze játékokra optimalizált rendszer előnyeivel. A SteamOS elsősorban egy, a játékosoknak kitalált környezet, így a megépítése során is legfontosabb szempont az volt, hogy a gamerek igényeit kielégítsék. Ez gyakorlatban javított grafikus teljesítményt jelent, illetve már dolgoznak a lehető legjobb hangminőségen és a perifériákkal kapcsolatos lag rendszerszinten való csökkentésén.

A Valve természetesen tisztában van azzal, hogy akik PC-n szeretnek játszani, s aktív tagjai a Steam közösségnek, azok nem egy zárt operációs rendszert szeretnének, hanem valami olyat, ami ők maguk is formálhatnak. A SteamOS ennek megfelelően rugalmasan tud alkalmazkodni a technológiai fejlődésekhez, gyorsabban, mint más, nappaliba szánt gépek (értsd: Xbox, PS vagy Nintendo), illetve lehetőséget ad arra, hogy a tartalomszolgáltatók gond nélkül, közvetlenül hozzánk tudják eljutatni a termékeiket, s persze maguk a felhasználók is alakíthatnak a szoftveren és az azt meghajtó hardveren. A SteamOS tehát egy nyitott platform.

A SteamOS hasznos, a nappalit célzó funkciói közt megtaláljuk azt a lehetőséget, hogy a meglévő PC-nkről vagy Macintoshunkról a tévénkre közvetíthessük a játékainkat, támogatja a korábban már ismertetett játékkollekció megosztását és a programok személyenkénti rendszerezését, valamint tervbe van véve, hogy a népszerű tartalomszolgáltatókat is bevonják a mókába. Mindezen felül pedig a Steam Linuxra portolt játékainak mindegyik tagját megkapjuk, ahogy a felhőt, a Workshopot és az 50 millió tagot számláló közösséget is.

A SteamOS pontos megjelenési dátumot még nem kapott, de amikor megjelenik, mindenki számára ingyenes lesz. A Valve következő bejelentése 47 óra múlva esedékes.

SteamOS bejelentés - a Valve operációs rendszere