Június 25-én újfent elstartolt a Steam Summer Sale a Valve digitális nagyáruházában, és ha ezúttal nem is szaladtak annyira mínuszba azok a százalékok, mint ahogyan azt megszokhattuk, az még korántsem lehet ürügy e-bukszáink széttárásának mulasztására.

Ahogy az lenni szokott, minden év júniusában megrendezésre kerül a nagy nyári vásár (ez esetben 25-étől egészen július 9-ég), ahol szinte minden megkapja kisebb-nagyobb akcióját, ami csak fellelhető a Steam digitális polcain. Idén eme szóban forgó akciók mellé még egy igen érdekes csoportversenyt, egy ún. Steam Nyugdíjat is kaptunk, minek lényege, hogy az öt válaszható csoport (corgi, kakadu, teknős, malac, nyúl) egyikéhez csatlakozva, csapattársainkkal összhangban gyűrjük le a rivális csapatokat a napi versenyen. Verseny, merthogy a győztes csapat(ok)ból a rendszer által random választott résztvevők (1. helyezett: 300 fő, 2. helyezett: 200 fő, 3. helyezett: 100 fő) könyvtárukba kapják kívánságlistájuk leghőbben áhított tételét minden este 19:00 után. 

Nos, ahogyan már említettük, láthattunk már sokkalta pénztárcabarátibb leárazásokat is az elmúlt esztendők Steam-vásárain, azonban összeszedtünk néhányat, melyre még így is érdemes lehet beruházni.

Dark Souls III

Ha kenyered a kihívás, és persze az akció-szerepjátékok is éppen a fogad hegyére valók, akkor a FromSoftware trilógiájának záró epizódját pont neked találták ki! Ha eddig kimaradt volna a sorozat, a hármas szám ne tévesszen meg. A részek önmagukban is játszhatóak, nincs szükség sem az első, sem a második DS-játék ismeretére, és az egyébként 60 eurós játék most 15 euróért (azaz durván 4.500 Ft-os áron) biggyeszthető be steames játékgyűjteményeinkbe. Ha netalántán valakinek kétségei vagy félsz-féle előítéletei volnának a cím kapcsán, az nyugodtan olvassa el tesztünket, vagy nézze meg videótesztünket, ugyanis a leírtak/elmondottak még három év távlatából is érvényesek!

Rise of the Tomb Raider

Az öreg-örök fiatal Lara Croft trilógiája újfent a végéhez ért a Shadow of the Tomb Raiderrel, és noha a Square Enix fedele alatt fogant epizódok (mint trilógia) kaptak hideget is, meleget is, mégis amondóak vagyunk, az egyébként 50 eurós második felvonásért nem is pénz az a 7 és fél euró (2.500 ft), amiért cserébe most e-puttonyunk szerves része lehet. Ha az új köntösbe öltöztetett Tomb Raider eddig az újdonságoktól való ódzkodás okából került volna mulasztásra, ez egy remek lehetőség lehet a sorozatpótlásra, bár ez esetben érdemes tartani magunkat a korábban a  csak mértékkel címfülecske alá írt tanácshoz, és inkább csak a 3 euróba kerülő első részre beruházni. A Rise of the Tomb Raider meg várja csak meg (minimum) a téli vásárt!

Far Cry 5

A kezdetben még a Crytek és az Ubisoft közös gondozásában indult sorozat meglehetősen vegyes utat járt be (már ami a minőséget illeti), s noha azóta az Ubisoft már teljesen átvette a kontrollt a cím felett, és egyaránt maga mögött tudhat jó pár számozott és számozatlan epizódot is, a franchise csúcsa kétségtelenül a 2012-es trópusi kiruccanás, azaz a 3. rész volt. 2012 nem tegnap volt, a fejlesztőknek bőven kijárt az ötletelésre szánható időből, és azóta sikerült is összehozniuk (talán) a második legjobbat, méghozzá a tavaly év végén debütált ötödik, alias „Isten hozott Montanában!"-epizód képében. Az egyébként a Valve áruházában még mindig 60 euróba fájó alapjáték most 20 euróért (sem) vihető (6.500 Ft-ért), a Gold Edition változata 90 euró helyett 30 euróért (9.700 Ft-ért), a Far Cry 5 + New Dawn Deluxe Edition Bundle pedig 100 helyett pedig 40 euróért (13.000 Ft-ért).

Grand Theft Auto V

A Rocksztárok játéka nem éppen egy mai csirke, és megannyian áhítoznak már egy hatodik részről (amiről nagyon úgy hírlik, nem csak egy-tervezőasztalon hever már), viszont nekünk, PC-seknek, ha már nem jutott a Red Dead Redemption 2-ből, be kell, érjük a fejlesztőcsapat nagyszabású gangster-sorozatának 2014-es (konzolon 2013-as) epizódjával. Mindazonáltal, hogy az alapjáték csupán 50%-os akciót kapott, így rögtön az eredetileg kicsit borsosabb, 115 euró áron futó GTA V: Premium Online Edition and Megalodon Shark Pack Bundle vásárlását ajánlanánk, mivel most 47 euróért és kőkemény 1 centértért (15.200 Ft-ért) lehet a miénk – lényegében ezen Bundle tartalmaz mindent, ami csak megjelent a GTA V-höz.

Resident Evil 2

Nemrégiben még a Resident Evil 2 bakelitváltozatát nyüstöltük, és be kell, hogy valljam, a tartalom írása közben kissé szíven ütött, amiért az idei év egyik legnagyobb durranását csak említés szintjén firtathattam – még ha csak azon górcső alá vett alany csupán a "durranás" alapanyagaként szolgált is. Jó, egyrészt unfair lett volna összevetni a ’98-as változatával, másrészt egyébként is unfair lett volna bármelyik másik Resident Evil/Biohazard játékhoz viszonyítani, ugyanis nemcsak az idei év egyik legremekebbjét üdvözölhettük a Resident Evil 2 képében, hanem a Resident Evilök egyik legjobbját, és a Remakek legremekebbjét is!

A Claire Redfield és Leon S. Kennedy történetét felvezető epizód mindössze 34%-os leárazást kapott a vásáron, azonban a szintén 60 eurós alapár helyett – ráadásul egy idei cím esetén – teljesen valós és elfogadható a jelen 39.59 eurós (azaz 12.800 Ft-os) vételár. Ha van olyan, aki nem riad vissza a túlélő-horrorok klasszikusabb zsánerétől, akkor elő azzal a 40 euróval!

Watch Dogs 2

A Cyberpunk 2077 után az idei E3 egyik legizgalmasabbja a mozgásban is látott Watch Dogs: Legion volt, és első látásra olyan jónak is ígérkezik, mint ahogyan korábban azt a fejlesztők is beharangozták, viszont a megjelenésre még várni kell... nem is keveset. Természetesen, nem árt, ha nem iszunk a medve bőrére, és ha már Watch Dogs, na, meg persze Summer Sale, akkor itt az ideje egy kis hackelésnek Chicago és/vagy San Fracisco utcáin, merthogy az első játék 29.99 euró helyett most 5.99 euróért (2.000 Ft-ért), a második 59.99 euró helyett 11.99 euróért (3.900 Ft-ért), a Watch Dogs_Bundle pedig 89.98 euró helyett 16.18 euróért (5.300 Ft-ért) kapható a Steam kínálatában.

És amikre még érdemes lehet ránézni

Természetesen az ős –és kevésbé öregebb címek is megkapták a maguk akcióit, amiket nem szégyellne az ember a könyvtárában tudni. Ilyenek például:

Ja. És persze nem megfeledkezni a Nyugdíjas csoportversenyről sem, ahol az eddigi statisztikák szerint a corgik csapatát érdemes erősíteni, hisz bőven akad még alkalmunk megnyerni kívánságlistánk első, de akár még első három tételét is!