• A digitális és a fizikai játékeladások is növekedést mutatnak
  • A konzoleladások is jelentősen megugrottak

A GamesIndustry.biz nemrég közzétett egy érdekes cikket a GSD eladási adatai* alapján, mely az európai, közel-keleti, afrikai és ausztráliai térséget magában foglaló EMEAA régió digitális** és fizikai*** szoftvereladásait foglalja magában, és azt vizsgálták, hogy a koronavírus-járványnak vajon milyen hatása volt a videojáték-eladásokra. A rövid válasz: meglehetősen jó.

A március 16. és 22. közötti héten összesen 4.3 millió játékot adtak el, ami 63 százalékos növekedés egy hét alatt. És bár voltak komoly újdonságok is ezen a héten (mint az Animal Crossing: New Horizons vagy a Doom Eternal), még ezek nélkül is jelentős erősödést mutat a piac.

Ha csak a digitális eladásokat nézzük, akkor 53 százalékos a növekedés, ami már csak azért is beszédes adat, mert ebben a két említett nagy név nincs benne, mivel a Bethesda és a Nintendo sem szolgáltat digitális adatokat. A kijárási tilalom hatása is egyértelműen érződik: Franciaországban például, ahol március 17-én lépett érvénybe ez a rendelet, 180 százalékos növekedést észleltek a vizsgált hét során.

Ami érdekes, hogy a fizikai eladások is nőttek, méghozzá 82 százalékkal. Igaz, itt már jóval nagyobb volt a Doom Eternal és az új Animal Crossing hatása, ám ha kivesszük őket a képletből, még úgy is 11 százalékos növekedést tapasztalunk.

A kijárási tilalom bevezetése és a konzoleladások között szintén korreláció fedezhető fel több országban. Általánosságban kijelenthető, hogy a PS4, az Xbox One és a Switch eladásai is jelentősen megugrottak a koronavírus-járvány hatására: a vizsgált héten 155 százalékkal több gépet adtak el, mint az előtte lévő hét napban, szám szerint 259.169 masinát. Ennek nyilvánvalóan szintén pozitív hatása volt a szoftvereladásokra.

Támogasd te is a PC Gurut!

*a digitális eladások a Steam, az Xbox Live, a PlayStation Network és a Nintendo eShop alapján, az alábbi kiadóktól: Activision Blizzard, Bandai Namco, Capcom, Codemasters, Electronic Arts, Focum Home Interactive, Koch Media, Microsoft, Milestone, Paradox Interactive, Sega, Sony, Square Enix, Take-Two, Ubisoft, Warner Bros.
**a digitális eladások csak az alábbi országokból szerepelnek: Ausztrália, Ausztria, Bahrein, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Görögország, Magyarország, Izland, Írország, India, Izrael, Olaszország, Kuwait, Libanon, Luxemburg, Malajzia, Málta, Hollandia, Új-Zéland, Norvégia, Omán, Lengyelország, Portugália
Katar, Románia, Oroszország, Szaúd-Arábia, Szlovákia, Szlovénia, Dél-Afrikai Köztársaság, Spanyolország, Svédország, Svájc, Törökország, Tajvan, Thaiföld, Ukrajna, Egyesült Arab Emírségek
***a fizikai eladások csak az alábbi országokból szerepelnek: Ausztrália, Ausztria, Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Egyesült Királyság, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország Svájc, Új-Zéland