• Közösségi gyűjtésen az Atari VCS
  • A retrókonzol egy nap alatt a kívánt összeg sokszorosát hozta
  • Megvannak a specifikációk és a várható megjelenése

Tavaly nyáron láttuk először, idén nyáron gyűjtésre megy, jövő nyáron pedig megjelenik az Atraibox néven indult Atari VCS. De nem is annyira pénzszerzési, hanem inkább marketing- és felmérési célokat szolgál az Atari VCS Indiegogo-n indított projektje. A visszajelzést pedig nevezhetjük elsöprőnek is: az Indiegogo weboldala alig birkózott meg az adományozni kívánók hadával, akik egy nap alatt a kívánt összeg többszörösét dobták be a közösbe. A kért 100,000 dollárból a cikk írásának pillanatában már kis híján kétmillió lett és még hátravan egy hónap.

A tervek szerint valamikor 2019 júliusában elkezdik kiszállítani a konzolokat az előrendelőknek, pardon, támogatóknak, akik fejenként 300 dollárért zsákolhatják be a retró életérzést és fürdőzhetnek a nosztalgiában. Faberakással 340 dollár, kontroller nélkül sima feketében 200 dollár a nosztalgia ára, ami kicsit azért húzós.

atari-vcs-felulnezet.jpg

De hogy valami kézzelfoghatót is mondjunk, a weboldal azt is elárulja nekünk, mi is lapul a gép belsejében. Az Ubuntu (Linux) operációs rendszer egy Radeon R7 processzoron fut, melyet egy 32 GB tárhelyű merevlemez és 4 GB DDR4 RAM egészít ki. A hangirányítással könnyített (vagy épp nehezített) kezelhetőség mellett Bluetooth kapcsolattal két kontrollert csatlakoztathatunk hozzá, és nem maradhat el az internet kapcsolat sem, online streamelési és játéklehetőséggel együtt. Még mindig nem sok, de így is több, mint amit eddig tudtunk róla.

Az elérhető játékok listájáról egyelőre azonban szűkösek az információink, az Atari Vaultról csak annyit tudunk, hogy „több, mint 100 örökérvényű klasszikust” hoz majd el a tévék képernyőjére. Ezek közül a Pong, Missile Command és a Crystal Castles az, ami a promós anyagokon szerepel, de ez ugye testvérek közt is három. Ezen felül szó esett még a Tempest 4000-ről, valamint az Atari „egyre növekvő számban üt nyélbe független fejlesztőstúdiókkal szerződést”.

 

Jövőre talán meglátjuk, de addig is, itt ti is felszállhattok a nosztalgiavasútra.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!