Thanos csettintése a modern filmvilág és a mai blockbusterek egyik legerősebb jelenete lehet, mely ugyan egy csavarral megfordítható, de így is érezni és átérezni a kataklizmikus pillanat erejét és tragédiáját. Jó eséllyel mindenki eljátszott már a gondolattal, hogy mit tett volna hasonló helyzetben, hogy alakította volna az eseményeket a titán ellen harcoló hősök egyikeként, az USAopoly kiadásában megjelent, majd az Asmodee UK által hozzánk is eljuttatott Thanos Rising: Avengers Infinity War pedig pontosan erre nyújt lehetőséget. Méghozzá egészen szórakoztató módon.

Thanos Rising: Avengers Infinity War

  • Hazai kiadó: Asmodee UK
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,03/5
  • Ára: Angliából 40 font, nagyjából 15 600 forint

Az USAopoly (The Op Games) egész kis sorozatot épített a Rising-brandre, melyben a játékosok összefogva küzdenek meg egy bizonyos antagonistával, például a Star Wars univerzumában Darth Vaderrel. Vagy a Marvelében Thanosszal. Emiatt aztán a közepes méretű doboz nyitóképén is az őrült titán látható, ha pedig felhajtjuk a fedelet, előkerül a számos további alkatrész mellett az az előre festett, egészen méretes szobrocska, amely a legyőzendő gonosz karaktert ábrázolja, és amely jó eséllyel számos rémálmot fog okozni a játékosoknak. Mellé van még egy rakás kártya, token, jelző, drágakő, kocka, valamint két tábla: egyik Thanos mozgásához és az akcióhoz, a másik pedig a végtelen kövekhez, melyek begyűjtésével Thanos mindörökre eldönti a csata végkimenetelét.

Dobj tinó, hős lesz belőled!

Az egyik táblához kerülnek a kövek jelölőihez használt korongok, illetve maguk a kövek, míg a másik közepére megy Thanos, aztán köré kerülnek a véletlenszerűen húzott hősök és ellenfelek. Ez a tábla három szekcióra van bontva, a játékosok ezekben garázdálkodnak a saját körükben, miközben egy-egy csapat felett veszik át az irányítást. Csapat alatt a Bosszúállókat, az őrzőket, a wakandaiakat értjük, akikhez egy bázis, ezzel együtt pedig egy vezér tartozik. A további, a pakliból előkerülő hősök szintén a csapatokhoz oszthatók be, a saját bandájukkal extra képességet is jelenthetnek, de lényegében bárki mehet bárhova. A játékmenet ugyanis úgy zajlik, hogy a saját körében először mindenki Thanost veszi kezelésbe, avagy kockadobással eldönti, melyik kő kapjon jelzőt, illetve azt is, hogy Thanos melyik sáv felé forduljon. Ahova fordul, ott minden hőst megsebez, sőt, ha az aktív játékos pont oda tette le a csapatjelölőjét, akkor az oda tartozó összes játékban lévő karaktert sebzi, miközben a szekcióban lévő ellenfelek is aktiválódnak és így további nehézségeket okozhatnak. Újabb jelölő egy kőre, újabb sebzés és a többi. Csupa kedves figura.

Máris sokkal élvezetesebb, ha a játékos jön, aki a bázisnak megfelelően dob a kockáival, majd azokat a kijelölt szekcióban lehelyezi egy vagy több kívánt lapra. Minden kártyán jelölve van, mely kockákkal aktiválódik, a hősöket pedig így sorozhatjuk be, illetve az ellenfelek így sebezhetők. Utóbbi esetben megy egy jelölő a lapra, előbbiben csak elvesszük a kártyát, ami mehet a bázis mellé. Bármilyen lapot veszünk vagy dobunk el, egy újabbat kell húzni és letenni a pakliból, illetve sikeres támadások után tokenekkel gazdagodunk, amik plusz kockát, gyógyítást és más extrákat hozhatnak. Ennyi az alap játékmenet, ami megfelelő számú ellenfél legyőzésével pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét. Ha viszont Thanos minden követ megszerez, akkor a játékosok vesztettek, ahogy 10 hős vagy egy teljes csapat legyőzésével is.  

Könnyed világvége

A Thanos Rising erősen függ a szerencsétől, ezt mindenki vegye figyelembe, elvégre a lapok nagyon szerencsétlenül jöhetnek (sok ellenfél, kevés hős), ahogy a kockákat is dobhatjuk úgy, hogy nem tudunk velük komoly eredményeket elérni. Mindez akár a játékra is rányomhatja a bélyegét, mert ebből kifolyólag bekerülhetünk egy olyan meccsbe, aminél a játékosoknak konkrétan esélyük sincs. Nagy előny viszont, hogy a rendszer nincs túlbonyolítva, logikus minden lépés, emiatt pedig, ha Fortuna éppen nem esküdött ellenünk, remek kis partik kerekedhetnek a Thanos elleni harcból, aki amúgy a végsőkig képes meglepetéseket okozni. Ha például megszerez egy követ, azzal új képességre tesz szert, ezzel felforgatva a megszokott stratégiát. A mechanika jól ki van találva, élvezetes, nagyjából változatos, bár a legnagyobb pozitívum mindenképpen a tematika és a körítés.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Eleve, a játékterületről kimagasló Thanos tekintélyt parancsoló, még ha igazi jelentősége nincs is, hogy ekkora szoborral foglaljuk a helyet. Egy pörgethető szerencsekerék éppen úgy megtette volna, de mégis az őrült titánról beszélünk, hozzá pedig ez a megoldás mindenképpen jobban illik. Az illusztrációk nagyon jók, követik a filmes univerzumot, illetve a kockák, jelölők és a kövek is minőségiek. Na, jó, utóbbiak olcsó bizsuk, nem az igazi Végtelen Kövek… hiába tettem mindet egy fémből készült kesztyűbe, teljesen feleslegesen csettintgettem. Átverés! Összegezve tehát a Thanos Rising: Avengers Infinity War egy egyszerű, könnyen megérthető, már ketten is élvezetes, de leginkább 3-4 fő mellett kibontakozó társas, aminek a lelke és lényege a Marvel-univerzum, avagy aki szereti a témát, az megfelelő társak mellett remek partikkal gazdagodhat. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát