Kevés olyan horrorfilmes toplistát találni, melyen nem szerepel kiemelkedő helyen a Stanley Kubrick rendezésében, 1980-ban debütált Ragyogás. Pedig Stephen King, az adaptáció eredetét jelentő regény védelmében mindent megtett, hogy a filmváltozatot elhordhassa az összes fórumon. Az idő azonban a leírtak tükrében nem őt igazolta (pláne a mozifilmmel szemben “mennyire hű” tévés minisorozat ismeretében), sőt kevés olyan ikonikus alkotása van a zsánernek, mint a mai szemmel is hátborzongató, hipnotikus látvánnyal és zenével rendelkező produkció. Csoda hát, hogy amennyiben társasjáték készül a témából, az leginkább Kubrick művét veszi alapul? Nem különösebben, és bizony a remek adaptációkról híres Prospero Hall (Horrified, Jaws és hasonlók) ezúttal az Asmodee számára bedolgozva adaptálta a méltán híres alapanyagot egy félkooperatív játék táblájára.

The Shining

  • Kiadó és partner: Asmodee UK
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Játékosok száma: 3-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 17+
  • Nehézség: 2,13/5
  • Ára: Angliából 15,5 GBP, nagyjából 6300 forint

A fejlesztő ismeretében nem meglepő, hogy a dobozt elnézve és kibontva egy az egyben egy dizájntermék jut az eszünkbe, hiszen a modern formában minimalista látványvilágról szinte lerí, hogy a praktikus és közérthető, könnyen értelmezhető dizájn volt az elsődleges cél. Emiatt a tábla sem a megszokott, teljesen kihajtva a megszokottnál keskenyebb, ámde hosszabb, a Szépkilátás Hotel adott szobáit prezentálva, egy-egy hatást röviden leírva, miközben mind erről, mind a többi összetevőről Kubrick filmjének elemei köszönnek vissza. A néhány, a játékosok szerepét nyújtó gondnok-kártya, a ragyogás-pakli és az eseménykártyák együttesen a kevesebb néha több felfogás mentén készültek, így mindig csak azokat a legfontosabb információkat kapjuk meg, amik a játékmenethez szükségesek.

Első körben ez azt jelenti, hogy szépen kiterítjük a táblát, mindenki megkapja a saját gondnok-kártyáját, mellé két ragyogás-lapot, míg a többi húzópakli formájában ugyanúgy asztalra kerül, mint az eseménypakli, majd életerőből is jut mindenkinek, miközben a megfelelő számú akaraterő-token “poolként” lefordítva a játékterületre jut, illetve felfordítva magára a táblára is, játékosszámtól függően minden egyes szobába. 

Innentől ideális esetben négy fordulón át zajlik a játék, először mindig egy eseménykártya aktiválásával, ami az adott fordulóra van hatással, majd jöhetnek a körökre bontott akciók. Minden kör elején új eseménykártya kerül elő, ha pedig az előzővel passzoló színben aktiválódik a soron következő is, ez az utolsó a ragyogás-fázist megelőzően. Akcióink során a szobák között haladhatunk, teljesítve azok követelményeit, illetve tárgyakat és akaraterő-pontokat szedhetünk össze, amik egyfelől a harcoknál segíthetik a dolgunkat, másfelől pedig a ragyogás-fázisban válnak rendkívül fontossá. A nálunk lévő két véletlenszerű lap nyújtja az eredményt, amit a felszedett tokenekkel, vagyis azok összértékével kell elérnünk, ha pedig ez nem jön össze, sérülünk.

Mindeközben pedig, ahogyan az várható, a játék sava-borsa a normál játékmódban van, amikor egyvalaki mentálisan sérült, avagy az ennek megfelelő gondnok-lapot húzta, hiszen az ő dolga az, hogy nehezítse a játékosok dolgát. Eleinte titokban, majd akár a fizikai konfrontációig jutva, amikor a dobókockák és a fegyvertokenek is új jelentőséggel bírnak. Ha pedig a romlott személyt sikerül legyőzni, illetve a ragyogás-fázisokat átvészelni, akkor a normál játékosok nyernek, míg ha az egészséges gondnokok közül valakit sikerül megölni, és van corrupted játékos, akkor ő nyer. Amennyiben a negyedik forduló végére sem sikerül leleplezni a sérült személyt, de mindenki életben maradt, jön egy ötödik kör is, merthogy a titokzatos ellenfél megrongálja a menekülést jelentő járgányt, így azt a plusz fordulóban sikerül megjavítani, ami után a játékosok mindenképpen megmenekülnek. Már persze, ha túlélik ezt az utolsó fordulót...   

Ragyogjunk!

A The Shining semmiképpen sem a félkooperatív vagy úgy en bloc a horror témájú társasok csúcsa, lényeges mechanikai újítás nincs benne, hiszen az alapok egyszerűek, amik egy “titkos identitás” témával vannak megfűszerezve, de a recept mégis működik annyira, hogy a film és a zsáner kedvelőinek tökéletes elfoglaltságot nyújtson. Legyen szó halloween éjszakájáról vagy éppen egy átlag hétvégi estéről, barátokkal nagyon jó móka lehet a Szépkilátás Hotelben töltött 4-5 napnyi esemény, ami azért számos érdekes ponttal rendelkezik. A kockadobáshoz kötött lifthasználat, az akaraterő-pontokkal játszadozás, az őrület megjelenése – ezek mind olyan elemek, amik segítik a beleélést, erősítik a hangulatot, amihez egyébként a dizájnvilág is nagymértékben hozzájárul.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Merthogy a vizualitásból árad Kubrick filmjének hatása, kezdve a szabályfüzet elején az írógépes sorokkal, egészen az illusztrációkig. Ráadásul minden összetevőnek van valami bája, miközben minőség terén is sikerül egy átlagosan jó szintet tartani: a kezdőjátékost jelölő szobakulcstól a dobókockákig minden stílusos és illik az összképbe, ami így összességében pozitív, pláne a baráti árazás mellett. Ez egy jó kis játék, mégha nem is formabontó vagy kiemelkedő, pozitívmai pedig nem merülnek ki annyiban, hogy a Ragyogás adta alapjait. Csodákat nem érdemes várni, de céljának tökéletesen megfelel, avagy ajánlott darab a téma kedvelőinek.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát