A lassan 35 esztendős hős, Mega Man, avagy Rockman, a videójátékokban is számos formában hódított az évek során, de a digitális platformokon túl más formátumokkal is próbálkozott, így a rajfilmek vagy éppen a képregények világával. És természetesen a társasjátékok sem maradhattak ki a repertoárból, az utolsó komolyabb próbálkozás pedig pont annál a Jasco Gamesnél született meg, mely egy csúnya botrányt követően az Evil Dead társasjátékos adaptációját mentette meg a teljes elmúlástól. Nem mellesleg az amerikai cégnek azóta még a Street Fightert is sikerült adaptálnia, a tervek szerint pedig a következő lépés a Mortal Kombat lehet, amit szeretettel várunk. Addig is itt a csapat egyik első produkciója, a Mega Man: The Board Game, amely ezúttal az európai nagykerek minden különlegességét beszerző BoardGameZone jóvoltából jutott el hozzánk.

Mega Man: The Board Game

  • Hazai partner: BoardGameZone
  • Kiadó: Jasco Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 13+
  • Nehézség: 1,67/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a BoardGameZone-nál jelenleg 25 290 forint

Nagy dobozban komoly tartalom található, tartja az ősi dakota közmondás, és ez nagyjából igaz is, hiszen a nem éppen apró Mega Man: The Board Game számos komponenssel rendelkezik. Hat játékosra való kártyapakli-csomag, minden ellenfélnek saját kihívások-lapok és paklik, egy központi tábla Dr. Wily számára, aki köré a modulárisan illeszthető szárnyakkal a bossokat is oda gyűjthetjük. Itt van például Fire Man, Bomb Man, Cut Man vagy Ice Man, és természetesen minden rosszarcúval meg kell küzdeni, ha az adott kihívásokon sikerült átverekedni magunkat. Vannak még életerő-tárcsák, élet- és ellenfél-tokenek, jelölők és minik. Nem is akármilyenek. Az egyforma Mega Maneken felül minden boss és természetesen Wily is kapott egy kis festett figurát, miközben, ha valaki anno az extra kiadásra ruházott be, az a sima ellenfeleknél is lapkák helyett minikkel gazdagodhatott. Persze a miniknél fontosabb a játékmenet, így nézzük azt.   

Egyik bossról a másikra

A Mega Man-játékoknál ugye a lényeg, hogy egy egyedi témával ellátott pályát kiválasztva, ha azt sikeresen teljesítjük, a végén egy, a témához kapcsolódó boss vár hősünkre. Tehát, ha lávás, tüzes pályáról van szó, akkor egy tüzes boss, ha jégen és hóban szánkázunk, akkor ennek megfelelően fagyos boss, ha pedig a főellenfelet lezúztuk, akkor elnyerjük a speciális fegyverét, amivel utána extra sebzést is kaphatunk egy témában kapcsolódó másik boss ellen. Ha pedig minden bossnak a körmére néztünk, jöhet Wily, vagy előtte inkább minden korábbi boss, pályák és akár checkpointok nélkül, csak úgy mókásan, mert ugye a Rockman a nehézségéről híres.

Nos, kicsit barátságosabb formában, de ez vár ránk a társasjátékban is, ahol először kiválasztjuk, melyik főellenféllel szeretnénk megküzdeni, majd annak a szárnyán megindulva felcsapunk egy-egy kihívás-kártyát, aminél kiderül, hogy mit kell teljesíteni. A megfelelő értékben sajt kártyákat játszunk ki, illetve az alap 10 kockából bármennyit beáldozhatunk a feladat teljesítésére, amit az ikonokkal jelölt oldalak segítségével abszolválhatunk. Ezt feldobja, hogy játékos-paklik kártyájának alsó és felső része különbözik, egyiket a saját érdekünkben vethetjük be, a másikat pedig a többi játékos ellen, Wily szellemét megidézve, de ezzel természetesen a saját esélyeinket rontjuk, szóval érdemes alaposan átgondolni, mikor fontos belepiszkálni mások kalandjába. Ha egy kihívást sikerült teljesíteni, az adott szárnyon tovább haladunk, ha pedig a végére értünk, összecsapunk a főellenféllel, akit elverve itt is trófeához jutunk. Ha legalább két főellenfelet levertünk, jöhet Wily, akit már két körben kell móresre tanítani, miközben klónozhat másokat, ezzel is lényegében idomulva a videójátékokhoz. A cél pedig természetesen az, hogy a dokit is elintézzük, ezzel megnyerve a játékot.

Mindenben minőségi?

Ami biztos, az az, hogy a Mega Man: The Board Game rendkívül mutatós, így ha valaki Mega Man rajongója, az már csak a szépen kidolgozott, előre festett, a megszokottnál rugalmasabb és ezáltal kevésbé törékeny minik miatt is imádni fogja a játékot. Ha valaki fan, akkor minden hibája ellenére bemegy majd a pályákra, addig nem nyugszik, míg le nem zúzza az összes bosst, sőt jó eséllyel még a kiegészítőket is beszerzi, amikkel bővítheti a csapatot. Majd végül a miniket kiteszi a vitrinbe, elvégre igazán jó minőségű darabokról van szó, amik önmagukban is egy rajongó büszkeségei lehetnek. És akkor nem beszélve a sima ellenfelek figuráiról, amik ugyan az alapkiadásban tokenekkel lettek cserélve (és ez valahol érthető, hiszen ezeknek a miniknek a jelenléte semmit nem tesz az élményhez), de biztosan lesz, aki levadássza az extrákkal teletömött verziót. Szóval Mega Man-rajongók előnyben, mert aki fan, az tuti élvezni fogja a társast.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mások? Nos, a Mega Man alapból rendelkezik egy saját stílussal, ami nem mindenkinek kedvez. Eleve, bomba- és tűzember? Tisztára olyan az egész, mint egy megelevenedett manga vagy rajzfilm, ami önmagában szűkíti a kört. Vannak problémák a (néhol túlbonyolított, néhol pedig felületes, nem elég egyértelmű) szabályfüzettel és a mechanikával is, aminél elég hosszadalmas egy kör, pedig a Mega Man maga egy rendkívül gyors akció-platformer. Megyünk-ugrunk-lövünk-ugrunk, meghalunk, újrakezdünk, megyünk-ugrunk-lövünk-ugrunk, továbbjutunk. Ez itt egy kicsit nekem hiányzott. Egyébként pedig el lehet vele szórakozni, de szerintem mindenképpen kell hozzá a videójáték szeretete, mert különben hamar ellaposodhat és unalmassá válhat. Rajongóknak viszont egy újabb kincs a polcra, aminek felhasználási módja többrétegű, ezáltal ajánlott. De reméljük, lesz egyszer egy minden ízében Mega Man-társas is, aminek ennyi szégynekeznivalója sem marad. 

Nem mellesleg, ha ennyi Mega Man nem lenne elég (mert már hogy lenne?!), akkor tessék felkészülni a 2022 második negyedévére várható Mega Man Adventrures-re, ami a Blacklist Gamestől érkezik. Ugyanitt Contra is várható. Csak szólok.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a BoardGameZone-nak! A játék igényli az angol nyelvtudást, rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát