Bár főleg a kisebb, családi vállalkozásokat szorgalmazom a társasjátékos szcénában, azon belül is a különlegességek terjesztőit (még ők is sorra fognak kerülni), nem lehet szó nélkül elmenni a professzionális szinten mozgó, nagyobb, emellett egyre komolyabb szeletet bekebelező internetes áruház, a BoardGameZone mellett sem, mely Európa nagykereskedelmeinek kínálatával próbálja behúzni a még tanácstalan vásárlókat. Éber Imrével, a cég alapítójával beszélgettünk hitvallásról, múltról és jövőről.

  • Kérlek, mutatkozz be és mesélj kicsit magadról, a cégen belüli pozíciódról és feladataidról!

Kereskedelmet és marketinget tanultam. Korábban javában ezen a területen is dolgoztam a különböző hazai és multinacionális cégnél. Majd 2015-ben, engedve a nem szűnő belső hangnak, hobbimra építve megalapítottam saját társasjáték-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozásomat. Azóta is annak stratégiai fejlesztésével, rendszerszintű vezetésével foglalkozom, és ha kell, operatív munkámmal segítem működését.

  • Milyen a személyes kapcsolatod a társasjátékokkal? Mik a kedvenceid?

Megvannak a társasokhoz fűződő gyerekkori családi élményeim, amik jól megágyaztak a későbbi, kamaszkori társasjátékos estéknek, délutánoknak, napoknak. Ezek kapcsán kialakult egy gyűjtemény, majd a vágy, hogy létrehozhassak egy kávézóval és klubbal összefont társasjáték-kereskedést. Amikor jött a lehetőség, megragadtam. Szeretek stratégiát kialakítani, rendszert építeni, ami mind a vállalkozásban, mind a társasokban hasznos. Mindennel is játszom, amit csak lehet, azt kipróbálom. Éppúgy szívesen leteszem magamat még mindig egy Citadella mellé, vagy pörgetek kockákat a Perudoban, csatázok egyet az Eclipse-ben, csapongok a Gravwellben, agyalok a Trajanban vagy a Korképben. Megfognak az újdonságok, és még mindig tudok lelkesülni egy-egy jó partin.

boardgamezone-eber-imre-pcguru-3.jpg

  • Hogy látod a piac és az ipar mai helyzetét és megítélését? Illetve a közönség miben és mennyit változott az utóbbi 10 évben?

Sokat fejlődött a hazai, de a nemzetközi társasjáték-világ és -piac is az elmúlt 10 évben (is). Imádom, hogy egy olyan iparágban dolgozhatok, ami a nagy többség számára abszolút kellemes asszociációkat alakít ki. Számos pozitív jelzőt társítanak a társasokhoz az emberek, ezáltal könnyen bevonhatók. Noha, megvannak a tipikus nehézségek, amiket le kell győzni. Legyen „kivel”, „hol”, „mikor”... a „mivellel” napjainkban már nincsen igazán gond! Széles a választék. Egy laikusabb játékos a bőség zavarába esik, míg az elkötelezettebb játékosok mindig egy/a következő címre vágynak. Remek, hogy számos közösségen keresztül akár szervezetten, akár spontán módon terjed és fejlődik e kultúra kis hazánkban is!

  • Honnan jött az ötlet, hogy a számos, már létező társasjátékos webáruház mellé egy újabbat kéne indítani, illetve miben látod a különbséget, milyen szempontból tudtok mást nyújtani, mint bármelyik kiadó üzlete, vagy éppen egy családi vállalkozás?

Győri üzletünkben és webshopjainkon keresztül korábban is kifejezetten társasjátékokat forgalmaztunk, azonban a hazai kiadók kínálata és némely népszerű külföldi cím nem elégíti ki minden játékos igényeit, ezért rendre teljesítettünk egyéni beszerzéseket. E kapcsán jött az ötlet, hogy a BoardGameZone.hu-n katalógus jelleggel mutassuk be, milyen termékekhez férünk hozzá a különböző európai nagykereskedők által. Alap értékeinknek választottuk a hozzáállásunkban a profizmust, a vásárlóinkkal szembeni partnerséget, az ügymenetben az átláthatóságot, a problémás területeken a korrekt kommunikációt. Igyekszünk ezekben jól teljesíteni, és ha ez megy, akkor nem is hiszem, hogy bárkihez kell magunkat hasonlítani. Úgy látjuk, hogy a hazai közösség bizalmat szavazott nekünk, és mi igyekszünk folyamatosan rászolgálni.

boardgamezone-eber-imre-pcguru-1.JPG

  • Hogyan működik a webáruház? Mit gondolsz, mi a legjobb extra mechanizmus, amivel kiemelkedtek a többiek közül?

A BordGameZone.hu javában protokollokra épül. Igyekszünk minden gyakori esetre egy releváns reflex megoldást kialakítani, hogy gyorsak és pontosak legyünk. Meghallgatjuk a felhasználói igényeket, és odafigyelünk a visszajelzésekre, melyek mentén folyamatosan igazodunk a piac elvárásaihoz. Vevőink értékelik a széles választékot, a jó árakat és a korrekt kommunikációt. Ezekre építünk.

  • Mik a tervek a jövőre nézve? Merre lehet még fejleszteni a BoardGameZone-t?

E katalógus-webáruház egy kísérleti projekt volt, ami végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ebben az évben már nem fért bele, hogy alapjaiban hozzá nyúljunk, de megvan jövőre az inspiráció, hogy tovább fejlesszük az oldal felhasználhatóságát, fokozzuk a termékekkel kapcsolatos információ tartalmát, és további beszállítókat vonjunk be.

  • Nálatok van bármilyen lecsapódása akár a szállítási krízisnek, akár a koronavírusnak? Éreztetek valamilyen változást a Covid lassan két esztendeje alatt?

Fogyasztói szemmel legszembetűnőbb a folyamatos áremelkedés. Az általános problémák gyűrűznek be erre a piacra is. Azt hiszem, hogy a jelen gondjai egy folyamat kezdete csak. A produkciós helyszínek és disztribúciós láncok alapjaiban alakulnak át a következő pár évben. Az új rendszer felfutásához idő kell majd, ami ideig-óráig vákuumot okozhat, ezért szerintem a nehézségek ellenére a modern társasjátékozás előtt továbbra is fényes jövő áll. 

A hobbi jellege, vagyis a közösségi tevékenység mivolta miatt nehéz a távolságtartási nyomás. Azt látjuk, hogy a szervezett klubok nehéz helyzetben vannak, de a baráti társságokban folyamatosan virágzik a társasjátékos kultúra. Remélem, hogy a legrosszabbon már túl vagyunk!  

boardgamezone-eber-imre-pcguru-2.JPG

  • Értelemszerű, hogy a legpopulárisabb címek mennek a legjobban. De mik azok a kisebb közönségsikerek, amik helyzetükhöz képest a legjobban fogynak, és kifejezetten a gamer közösségen belül sikeresek?

Van pár cím, ami egy-egy közösségben felröppen, és aktuálisan több megrendelés is van az adott társasjátékból, de mivel hatalmas a választékunk, jól eloszlik. Nagyon népszerű volt pl. a The Castles of Burgundy, a Lawyer Up, a Sagani, a Betrayal-sorozat… Az általánosabb trend, hogy a populárisabb játékok itthon nem elérhető kiegészítőit, akár már az alapjáték hazai felfutásával egy időben tömegesen elkezdik keresni pl. Concordia, Terra Mystica, HP – Hogwarts Battle… Illetve folyamatosan élénk a kereslet a különböző inzertek, kártyavédők és egyéb kiegészítők, kockaszettek iránt.

  • Az utolsó szó jogán bármiféle megjegyzés és üzenet az olvasóinknak és a játékosoknak?

Szeretném, ha hosszú távon korrekt partnerei lehetnénk a hazai társasjátékos közösségnek! Köszönöm azoknak, akik már eddig is bizalmat szavaztak a BoardGameZone.hu-nak, és bíztatnám a többieket is, hogy kérdezzenek utánunk, vegyék fel a kapcsolatot velünk és tegyenek próbára minket! Nem fognak csalódni. A visszajelzések alapján jó úton haladunk. Megbecsüljük a pozitív visszacsatolásokat, és épp így odafigyelünk a jobbító szándékú kritikákra is.

Köszönjük az interjút és további sok sikert kívánunk a fejlesztésekhez!