Méltó módon ünnepli minden idők egyik legjobb társasának 10. születésnapját a 20 esztendős német alea: teljesen új köntöst kapott a The Castles of Burgundy, Stefan Feld legendás játéka, és mellé annyi extra tartalmat, amennyi a 30. születésnapig ki fog tartani.

Nehéz annál nagyobb elismerést találni, mint amikor valamit már akkor klasszikusnak nyilvánítanak ki, amikor megjelenik. Elismerésből a The Castles of Burgundy-nak pedig jutott bőven, megjelenését ugyanis nemcsak díjak sokasága övezte (bár érthetetlen módon a Spiel des Jahres és a Kennerspiel des Jahres sem honorálta méltóan), de maradandó nyomot is hagyott maga után. Hiszen mind a mai napig a BGG toplistájának TOP 20 játéka között van (önmagában és a stratégia kategóriában is), és mivel ez az elmúlt évtizedben végig így volt, egyelőre kérdéses, mi és mikor fogja esetlegesen kitolni onnan. Egy tippem azért van: a 2019-es, 20th Anniversary kiadása.

THE CASTLES OF BURGUNDY (20TH ANNIVERSARY)

  • Gyártó: alea
  • Partner: Vagabund
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: 70-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3.05/5
  • Ár: 15 490 Ft

A The Castles of Burgundy műfaját tekintve a kvintesszenciális eurojáték: a XV. századi Loire-völgyben járunk, egy olyan, hatalommal és vagyonnal rendelkező arisztokratát alakítva, aki birtokai felvirágoztatására törekszik annak beépítésével, a folyó menti kereskedelem és a bányaterületek kiaknázásával, a mezőgazdaság felépítésével és a kereskedőktől szerzett tudással. Csakhogy a riválisok is ugyanezen fáradoznak, így a cél az, hogy a saját birtokunk a játék végeztével lényegesen többet érjen, mint az ellenfeleké.

Ez a birtok pedig kifejezetten hatalmas, a játékostáblán több mint két tucat beépíthető terület található, melyek csak arra várnak, hogy hasznosítsuk őket, amire egész pontosan 5 fázis, azokon belül pedig 5 forduló áll rendelkezésre. Ez remekül követhető a központi játéktáblán, hiszen innen kell majd megszerezni azon területlapkákat, melyekkel a játékostábla feltölthető. A fordulók mindig ugyanúgy zajlanak: minden játékos egyszerre dob a rendelkezésére álló két kockájával, és a kezdőjátékostól kezdve végrehajt két akciót, majd jön a soron következő játékos.

Akciólehetőségből alapvetően 4+1 létezik. Az első és legfontosabb egy hatszögletű lapka elvétele a játéktábláról: ezekkel kell benépesíteni a saját játékostáblát, de arra közvetlenül nem helyezhetők, először mindig meg kell őket vásárolni és a játékostáblán található, alig három hellyel rendelkező raktárba helyezni. A saját birtokra való kirakásuk egy másik potenciális akció, ilyenkor kerülnek ki a raktárból a játékostáblára. Ezen felül lehetőség van munkáslapka elvételére: minden egyes felhasznált munkás a kidobott értéken tud változtatni +/- 1 értéket (halmozhatók is, több lapka használatával felfelé és lefelé is több lépcsőben változtatható az érték). Az utolsó potenciális (fő) akció az áruk eladása.

CSEREKERESKEDELEM

A játék folyamán ugyanis nemcsak hatszögletű lapkákat lehet szerezni, de úgynevezett árukat is: ezek olyan értékes portékák, melyekből három különféle típusú tárolható és adható el, győzelmi pontot és pénzt is szerezve ezáltal. A pénz nemcsak extra pontot ér a játék végén, de az úgynevezett fekete depóról is ennek használatával vásárolhatunk. Ez a fő játékostábla közepén található különleges terület, ahová minden fázisban véletlenszerűen kerülnek a lapkák, melyek bármilyen típusúak lehetnek. Körönként csupán egyszer lehet innen vásárolni, de a saját körben bármikor, tehát bármelyik akció előtt, között vagy után.

A lapkák lehelyezése azonban már egyáltalán nem kötetlen, több feltételnek is meg kell felelni. Egyrészt minden egyes akcióhoz egy kockát kell használni: olyan ez, mintha egy akciópontkészletet élnénk fel. Másrészt a dobott érték határozza meg, hogy pontosan mely helyekre helyezhető le egy adott lapka. A hatszögekre osztott birtok minden egyes mezőjén kocka szimbólum található egy adott értékkel. Értelemszerűen az ötös mezőre egy ötös kockadobás szükséges, és így tovább. Harmadrészt számít a mező színe is, hiszen adott színű lapka csak a hozzá tartozó színű mezőre rakható le. Utolsóként azt is figyelembe kell venni, hogy az újonnan lerakott lapkának mindenképp szomszédosnak kell lennie egy korábban már lerakott lapkával.

Természetesen ezen szabályok alól is van kivétel, a munkáslapkákkal például megváltoztatható a dobott kocka értéke, és vannak olyan hatszögletű lapkák, melyek például azt is lehetővé teszik, hogy rögtön benépesítsük a birtokunk egy részét, és ne a raktárba kelljen küldeni a frissen megszerzett lapot.

EGY KIRÁLYSÁG ÉLETE

A hatszögletű lapkák alapvetően hat különféle kategóriába tartoznak. A sárga a monostoroknak felel meg: ezekből 26 különféle van, és mindegyik egy adott extrát nyújt. Ez lehet például extra győzelmi pontozási lehetőség a játék végén (például egy adott épülettípus után), vagy a játék folyamán permanens hatással rendelkező bónusz, mint az épületlimitációk feloldása, ingyenes lapka- és áruszerzési lehetőség, és ehhez hasonlók.

A kék hajólapkák a birtokot kettészelő folyó feltöltésére szolgálnak. Lehelyezésükkel lehet áruhoz jutni egy szabadon választott depóból, és egyel előrébb is tolják a saját játékos jelölőt a sorrendmutatón – aki ezen legelöl található, az kapja meg a kezdőjátékosi címet, és a fordulóban ő kezdhet.

A sötétzöld lapka igazi jolly joker: ez egy várlapka, amely egy extra akciót biztosít a körben, méghozzá tetszőlegesen választott kockadobásnak megfelelő értékkel.

A szürke bányalapkák a fázisok végén aktiválódnak: minden egyes bányáért egy ezüst üti a markunk, ami tetemes összeg, hogy ha azt nézzük, hogy a játék legelején mindenki mindössze egy pénzzel kezd!

A világoszöld farmlapkák az azonnali győzelmi pont megszerzését szolgálják, lehelyezésükkor a rajtuk található állatok számával megegyező pont zsebelhető be, de kombinálhatók is. Amennyiben az adott régión belül már található egy ugyanolyan típusú (azaz ugyanolyan állatokat tartalmazó) állatlapka, úgy az ismét aktiválódik, így egy lapka többször is pontot termelhet!

A sort záró bézs színű épületlapkák azonnali, de egyszeri előnyt biztosítanak. Összesen 8 különböző található belőlük a játékban (eltérő effektekkel: adhatnak extra munkást, pénzt, győzelmi pontot, hatszögletű lapkát), azonban egy összefüggő városterületen egy adott típusból csupán egy szerepelhet.

A terület (régió), mint fogalom, azért is fontos, mert a legtöbb győzelmi pont ez által szerezhető. Minden játékostáblán adott mennyiségű, egy közös színű régió található: ha ezeket sikerül feltölteni, akkor az adott fázistól és a beépített terület mezőinek mennyiségéből adott számú győzelmi pont szerezhető – minél közelebb van a játék vége, annál kevesebb. Azonban az, akinek először sikerül a lapkákkal teljesen lefednie egy adott színhez tartozó összes mezőt az egész birtokán, még bónuszlapkát is szerezhet, melyért a játékosok számától függő mennyiségű bónuszpont jár.

A játék az ötödik fázis befejezését követően véget ér, és következik a pontozás. Győzelmi pont jár minden eladatlan árulapkáért, megmaradt ezüstpénzért, megmaradt két munkáslapkáért, valamint a győzelmi pontot adó sárga lapkákért. A legtöbb győzelmi ponttal rendelkező játékos a győztes.

KIRÁLYI KECSESSÉG

A The Castles of Burgundy túlzás nélkül minden idők egyik legötletesebb játéka: nemcsak, hogy sikeresen csomagolta egy fantasztikusan élvezetes játékmenetbe a pontmaximalizáló, pontsalátás őseuró beidegződéseit, de közben még szinte egy új műfajt is teremtett egy – a stílustól amúgy, ha nem is idegen, de mindenképp furcsa – kockadobós mechanikával. A kockadobás hallatán ugyanis inkább a véletlenszerűség és a kiszámíthatatlanság, semmint a tervszerűség jut az ember eszébe, itt azonban egyáltalán nem ez a helyzet. Minden dobás, minden kocka egy lehetőség, amiből gyakorlatilag bármi kihozható. Soha, senki sincs igazából hátrányban, és tétlenül eltöltött köröknek sincs nyoma, mert egész egyszerűen mindig van mit csinálni, mindig van egy újabb és újabb pontszerzési lehetőség.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ehhez az elképesztően elegáns, hatalmas mélységekkel rendelkező, mégis könnyű és önmagát játszató szabályrendszerhez pedig végre méltó tálalást is sikerült találni. A 2019-es 20th Anniversary Edition ugyanis ennek a modern klasszikusnak egyszerre az újranyomása, a felújított kiadása és a definitív változata. Az első és legszembetűnőbb különbség természetesen a tálalás: az eredeti fakó színeket használó, németesen egyszerű és sallangmentes dizájnjához képest itt már-már túldíszítettek a játékostáblák, teli milliónyi apró, hangulatfokozó elemmel, és a témát minden eddiginél jobban kihangsúlyozó, festményszerű ábrázolással. Ez a fajta modernizálás ráadásul a belbecst is érinti. Remek példa erre a játékostábla, amely nemcsak, hogy kisebb az eredetihez képest, de kevesebb információt is tartalmaz, mivel az akciólehetőségek és a lapkaleírások is lekerültek róla, azok most már egy külön segédlapon találhatók meg. Ennek révén nemcsak szebbek, de sokkal átláthatóbbak is ezek a lapkák – és még az anyagminőség is drasztikusan javult.

A külső modernizálása, az elemek áramvonalasítása is elég lenne ahhoz, hogy a The Castles of Burgundy legújabb kiadása indokolt vásárlás legyen, de az újítás vágya a beltartalmat is érinti, ez ugyanis tényleg a definitív kiadás, hiszen nem csupán az alapjátékot, de annak majdnem összes kiegészítőjét is tartalmazza. Ez nem csupán egy tucat extra, eltérő felépítéssel rendelkező játékostáblát jelent, de újfajta hatszögletű lapkákat, extra pontszerzési lehetőséget nyújtó játéktábla-kiegészítőt (kereskedelmi utaknak hívják őket), új játékmódot (2 főből álló csapatok), szólómódot is jelent. És ez, ha nem is példátlan, de egész egyszerűen rendkívüli: pont, mint a The Castles of Burgundy!

A tesztpéldányt köszönjük a Vagabund kiadónak!