Az apostolok cselekedetei az Újszövetség ötödik irata, a négy evangélium után soron következő történeti könyv, melyben az Egyház történetének kezdetéről és elterjedéséről kapunk beszámolót. Keletkezési ideje 70-100 közé tehető. Görög (koiné) nyelven írták. A megírás helyeként sok várost is számításba vettek. A könyv szerzője azonos a harmadik evangélium írójával, vagyis Lukács evangélistával, aki hosszú ideig Pál munkatársaként bejárta az apostollal Kis-Ázsia és Görögország nagy részét, így információi nagyrészt megbízhatóak (első kézből származnak). Nagyon sok olyan rész van a könyvben, ahol az író többes szám első személyben beszéli el a történteket, így tudhatjuk meg azt, hogy akkor az evangélista éppen az apostol társaságában utazott – a wikipédia meghatározása tökéletes magyarázat a játékhoz is, annyi extra információval, hogy bár a The Acts: Deluxe Edition Jeruzsálemben indul, igazából a 8. fejezettől veszi fel a fonalat, amikor az apostolok a csodatételeket és az üldöztetést követően útra kelnek, hiszen a születendő kereszténység kinövi Júdeát, Jeruzsálemet, és terjeszkedésbe kezd. Peter Schultz, eredetileg 2018-as társasa pedig pontosan ezt veszi alapjául.

The Acts: Deluxe Edition

  • Kiadó/Partner: Cobblestone Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő 
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról 55 dollár, nagyjából 20 300 forint

Ennek megfelelően a viszonylag kis dobozból egy egészen nagy tábla kerül elő, mely az akkori helyszíneknek ad otthon, egy visszafogottan illusztrált térkép formájában, ahol a kiindulási pont még mindig Júdea, ám az apostolok feladata nemcsak az, hogy itt térítsenek, templomot emeljenek, csodákat hajtsanak végre, és írásokat hagyjanak az utókorra, de az is, hogy közben más területek felé vegyék az irányt, növeljék szervezetük nagyságát, más népek között is elvessék a hit magvát. Ehhez minden játékos kap összesen 9 apostolt (egyedi meeple), 6 templomot (kis kocka), valamint egy egységes kártyapaklit a csodákkal, amik minden játékosnál megegyeznek. Mindenki kap még némi kezdő imapontot, majd Júdea induló területére 12 apostol kerül le, játékosszám szerint elosztva. Fontos még az előkészületek során az embereket jelképező korongok lehelyezése az összes területen: ezek minden esetben a térítésre szolgáló mezőre kerülnek, előre meghatározott módon keverve a fekete és fehér színű darabokat. 

Pálfordulás

A The Acts játékmenete fordulókra oszlik, egy forduló pedig addig tart, amíg bárkinek is marad apostola valamelyik kezdő területen. Minden földrész saját kezdőterülettel rendelkezik, a játékosok pedig a saját körükben elvesznek egyet, majd egy, még aktív akcióhelyre teszik, végrehajtva annak hatását. Ez lehet térítés, ilyenkor pedig a korongok számával megegyező plusz egy hívőt kap az adott játékos. A hívők lényegében a győzelmi pontokat jelentik, így ezek megszerzése rendkívül fontos. Amikor pedig valaki térít, a legfelső korongot leveszi a stócból, majd ha az fekete, eldobja, ha pedig fehér, hozzáadja a régió imahelyéhez. Az imádkozás akció innen táplálkozik, hiszen aki ide teszi az apostolát, az annyi imapontot kap, ahány korong van az akcióhely mellett, plusz egyet. Fontos, hogy egyedül az imahelyre lehet több apostolt letenni, minden más akcióhely egyszemélyes. Sőt, az imahelyen nemcsak imapontot szerezhetünk, de úgynevezett spiritual gift kártyát is vehetünk, mindössze két pontért. Ezekből a speckó lapokból kettő lehet egy játékosnál, és a legtöbb igen hasznos hatásokat biztosít a teljes játék során.

A következő opció a templomépítés: minden egyes templom három plusz annyi imapontba kerül, ahány temploma valakinek már játékban van, viszont érdemes építkezni, mert minden templom alapból ad két hívőt, valamint, ha felépül, onnantól az adott régió mindig plusz egy hívőt vagy imapontot nyújt a korábban már részletezett akcióknál. Aztán újabb apostolt fogadhatunk, természetesen imapontból fizetve (mindig annyit költve, ahány apostolunk már aktív), továbbá írhatunk is, amivel természetesen evangélium formájában hagyhatjuk rá az utókorra az igét, amivel szintén hívőket kapunk (templomaink számával megegyező mennyiségben, emellé ráadásként vagy egy imapontot, vagy egy hívőt kapunk). Aztán ott a csodatétel, amivel a kezünkben lévő kártyák közül játszhatunk ki egyet, kifizetve a költségét (0-7 imapontba kerülnek), majd végrehajtva a hatását, ami számos pozitív extra lehet. Valamelyik szimplán öt hívőt ad, egy másik újabb apostolt tesz elérhetővé, megint másik pedig annyiszor kettő hívőt nyújt, ahány imapontot kifizetünk a kártyára (maximum 7-et, avagy 14-et). 

Ami pedig kifejezetten fontos akció, az az utazás. Júdea ugyanis igen hamar beszűkül, pláne nagyobb játékosszám mellett, miközben más régiókban rengeteg potenciális hívő várja azt, hogy megosszuk velük magvas gondolatainkat. Emiatt érdemes mielőbb útra kelni, a még érintetlen területeket is meglátogatni. Az útvonalakra lehelyezett apostolok ugyanis a forduló végén a célhelyszín kezdőterületére kerülnek, így a következő fordulót már onnan kezdik. Ezzel együtt pedig megindul egy kiélezett “harc” az emberek lelkéért, amit imával és csodákkal terelhetünk jobb útra. Ha pedig bevetjük a Deluxe Edition kiegészítőit, az egyikkel kapunk egy apostol-kártyát is, ahova az eldobott fekete korongok kerülnek, amik az adott mennyiséget elérve aktiválják az apostol speciális képességét, miközben egy másik kiegészítő a növekvő egyházat érintő üldöztetés hatásait mutatja be. Ha pedig valaki eléri a játék elején meghatározott hívők mennyiségét, a fordulót még mindenki befejezi, majd vége a játéknak, és kezdődhet a pontszámlálás, illetve a felépült egyház ünneplése.

Obedire oportet Deo magis quam hominibus

Nem véletlen, hogy a vallásos témákat feldolgozó játékok között a The Acts elég jó hírnévvel rendelkezik – az egyébként remek Kings of Israel és Wisdom of Solomon után pontosan ezért keltette fel az érdeklődésem. És bizony valóban kiemelkedő társasról van szó, amely elé egy viszonylag rövid szabálymagyarázással (a füzet mindössze négy oldal) lényegében bárkit le lehet ültetni, mivel alapjai elég egyszerűek, ellenben számos lehetőséget biztosít, nem kerüli a “konfrontációt” sem. Avagy döntéseink és lépéseink mindig számítanak, de még így sem büntet, mivel, ha a vágyott akcióhelyekre nincs is éppen lehetőségünk, akkor is számos olyan alternatívával élhetünk, ami a javunkat szolgálja. Fantasztikus érzés, ahogy az apostolok elkezdenek kirajzani Júdea területéről, majd misszióba kezdve növelik hívőik számát. Ez a téma ráadásul minden szempontból kiemelkedő módon lett tálalva és beleépítve a mechanikába, az összképen pedig a Deluxe Edition is nagyon sokat javít.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az egy dolog, hogy nagyobb a tábla, nagyobbak az alkatrészek, mégis, a dobozban minden lehetséges hely ki van használva. De tényleg… míg más kiadók a levegőt dobozolják be némi komponens mellé, itt egy vékonyka lapot sem lehet még beszuszakolni, ha a tábla a helyére került. Gazdaságos megoldás, felesleges sallangok nélkül. A tábla és úgy egyébként minden jól néz ki, a térképen kis illusztrációkat csodálhatunk meg, a koncepció pedig maximális tisztelettel áll a feldolgozott alaphoz: mindennek oka és miértje van. Például mennyire zseniális ötlet már a fekete és fehér korongok jelenléte? Egyértelmű, hogy az igazi hívők kerülnek az imahelyekre, míg a farizeusok kiesnek. De a csodák és ajándékok is maximálisan illeszkednek az elképzeléshez, ami minden túlzás nélkül a Biblia adott szakaszának minőségi adaptációja. A játék emellett nem kifejezetten drága, átlag Kickstarter-árban van, amiért némi extrát is kapunk (kiegészítők és egy plusz csoda), de ami a legfontosabb, hogy egy kellően izgalmas és változatos, akár kezdőknek is élvezhető, munkáslehelyezős társassal gazdagodhatunk. Nem mellesleg talán pont a The Acts: Deluxe Edition az, aminek hála az illető megszereti a műfajt és a modern társasjátékokat. Mi ez, ha nem egy igazán szép misszió, melynél a témához illeszkedve még térítünk is, méghozzá gamereket az önfeledt, gondolkodást igénylő játékra – kedvenc hobbink népszerűsítésével. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Cobblestone Gamesnek! A The Acts: Deluxe Edition a szabályfüzeten felül a kártyákon is angol szöveget tartalmaz, emellett szabályainak megértéséhez is nyelvtudás szükséges. Rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát