Vannak azok a játékok, amiket az intenzív marketingkampány úgy tud bevinni a köztudatba, hogy a nagy lelkesedés és a folyamatos figyelem pár hónap után olyan gyorsasággal illan el, mint ahogyan érkezett, és vannak azok, melyek akár éveken át is meg tudnak határozni komplett műfajokat. A haza kiadók aktív közreműködésének hála a lábát itthon – és persze külföldön is – végérvényesen megvető Mars terraformálása, a 7 Csoda, vagy épp a Dixit önmagukban is mérföldkövek, a bolti polcokról és a játékajánló-listákról pedig kisöpörhetetlenek. Ugyanez a sors jutott a 2018-es Kuruzslók Quedlinburgban című alkotásnak is, ami külföldön és itthon is tetemes mennyiségű díjat zsebelt be, a tavalyi év végére a Compaya pedig végre a magyar játékosoknak is elhozta első kiegészítőjét.

KURUZSLÓK QUEDLINBURGBAN: A JAVASASSZONYOK

  • Hazai partner/kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,97/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 8490 forint

Az első kérdés persze (talán jogosan) az, hogy vajon mostanra kifáradt-e az alapjáték annyira, hogy a legelkötelezettebbek mindenképp valami vérfrissítésre vágyjanak. A kérdés azért lehet jogos, mert a Kuruzslók, ha nem is példátlan, de mindenképp dicsérendő mennyiségű tartalmat zsúfolt az alapdobozba, a komponenseket támogató összetevők könyvei ugyanis nemcsak, hogy duplaoldalasak voltak, de a legtöbb eseében rögtön kettőt is kaptunk, ami egészen impozáns mennyiségű kombinációs lehetőséget rejt magában. Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy a játékostáblák hátoldalán egy alternatív lehetőségeket rejtő játékvariáns is lapul, már egyáltalán nem tűnik túlzásnak azt mondani, hogy az alapjáték kiadása óta eltelt két és fél évnek legfeljebb a vége felé lehetett azt érezni, hogy a Kuruzslók már mindent megmutatott.

A Javasasszonyok így mindenképp jókor érkezett és jó helyre, hiszen alapvetően egy célja van: változatosabbá tenni az alapjátékot. Ezt két módon valósítja meg. Egyrészt bevezet egy új összetevőt, a baktövist, amely fundamentálisan máshogy működik, mint a többi. Például nincs előre meghatározott értéke, az a játék folyamán változik, elsősorban attól függően, hogy az összetevők könyvének épp melyik oldala aktív. Az egyik mimikri tulajdonságot biztosít: a baktövis az utoljára lerakott színes összetevő funkcióját és értékét veszi fel (szerencsére a fehér nem számít bele...). A másik az üstben levő patkányfarkakat és az azok „lépésszámát” veszi figyelembe, azok számánál eggyel több mezőt mozogva az üstön (maximum 4-et).

BOSZORKÁNY!

A baktövisnél azonban lényegesen hangsúlyosabb a címadó toldalék, avagy a javasasszonyok megjelenése, akikből minden játék során három különböző érhető el. Őket összesen háromszor lehet segítségül hívni (mindegyiket egyszer), a főzetkészítés, az értékelés vagy épp a vásárlás során, attól függően, hogy az adott javasasszony melyik fázishoz tartozik. Esetenként jelentősen újraírhatják az alapvető játékszabályokat: lehetővé tehetik egy harmadik komponens vásárlását, az értékelőmező megduplázását, extra győzelmi pont osztást a különböző színű összetevők száma alapján (a fehér kivételével), a lombik használatát az üst felrobbanása után (!), vagy a lombik visszatöltését/a csepp mozgatását, mindössze egy rubin befizetésével.

Egyértelműen kijelenthető róluk, hogy kifejezetten OP-k: képességeik jelentősen megkönnyítik a főzetkészítést vagy minden eddiginél hatékonyabbá teszik azt, akár az egyes körök hosszát is elnyújtva ezáltal. Erre ugyanakkor fel van készülve a kiegészítő, a játéktáblákhoz most már egy gyűjtőedényt kell csatolni, amely azt a célt szolgálja, hogy ha egy játékos eléri az üstje utolsó mezőjét, akkor a további összetevők már ebbe az edénybe mennek, és győzelmi pontként csak az ide került összetevők értékének felét kapja meg. Ahhoz persze, hogy ez bekövetkezzen, alapvetően tapasztalat kell, mert az üst utolsó mezőjének elérése azért továbbra sem egy teljesen mindennapos esemény, egy teljesen átlagos meccs során. Igaz, ehhez azért valamelyest tud asszisztálni az új, 6-os értékű tökjelölő, amely egy vagyonba kerül, cserébe viszont sokkal közelebb tud vinni a gyűjtőedény felé vezető úton!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A masszív, az alapjáték méretével vetekedő doboz ráadásul egy utolsó adagnyi bővítményt is tartalmaz új összetevők könyve formájában, minden főbb összetevőhöz egy további, természetesen duplaoldalas könyvet társítva, melyek révén a Kuruzslók teljesen friss játékként hat. És igazából ez a Javasasszonyok legnagyobb ütőkártyája: egy már valószínűleg töviről hegyire ismert játékot frissít fel már-már az alapoktól, és lehetővé teszi akár egy ötödik játékos bevonását is. Nem kihagyhatatlan kiegészítő, hiszen fundamentálisan nem nyúl bele a játékba, de az biztos, hogy egy elkötelezett kuruzslónak nélkülözhetetlen!

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Compayának!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát