Az alapjáték elsöprő nemzetközi és aztán hazai sikere után nem is volt kérdéses, hogy a Kuruzslók Quedlinburgban nem jut arra a sorsra, amire a lokalizált játékok egy jelentős hányada – azaz, hogy a bővítmények sajnos már nem jelennek meg magyarul. Ennek persze már az is ékes bizonyítéka volt, hogy késéssel ugyan, de idén tavasszal a Javasasszonyok is megérkezett, az ősz beköszöntével pedig ismét kuruzslóktól hangos a vásár, hiszen ezúttal már az Alkimisták zavarnak vissza az üsthöz!

KURUZSLÓK QUEDLINBURGBAN: AZ ALKIMISTÁK

  • Partner/kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap 
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 45 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,22/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 8490 forint

Az alapjátékkal szinte teljesen megegyező méretű dobozban érkező Alkimisták főszereplői azok a gyógyítók, akikhez messzi tájakról jönnek az emberek, hogy az olyan egzotikus bajaikra találjanak gyógyírt, mint a tyúkszem, a banyapúp, vagy épp a vámpírizmus, és hajlandóak ezért busás összeget fizetni, feltéve, hogy az alkimista által létrehozott esszencia van elég hatásos. Ezen pedig nem árt dolgozni a már ismert módon, azaz összetevők vásárlásával és imádkozással, hogy lehetőség szerint értékes alapanyag, és ne az üstöt a robbanáspontig forraló csattanó maszlag kerüljön elő a zsákból.

Változást így az alap mechanikába az Alkimisták nem hoz, csak épp beiktat egy extra fázist a kiértékelés előtt. A játék elején – draftolással – mindenki kiválaszt egy pácienst, akinek a betegségét ezen fázisban igyekszik kezelni esszencia készítésével. Ehhez össze kell számolni a lerakott komponensek színtípusait (a fehér kivételével) és az új, az üst fölé helyezendő táblán ennyi mezővel kell mozgatni az új jelölőt. Az elért érték (amit befolyásolhat a csattanó maszlagok száma, vagy az, ha a szomszédos játékosok üstje felrobban) az aktuális forduló esszenciaértéke, és ez határozza meg, hogy milyen jutalomban részesül a játékos. Ez lehet győzelmi pont, patkányjelölő-mozgatás, rubint, egy extra komponens, vagy a kör végeztével további komponensek lerakásának lehetősége – vagyis gyakorlatilag csupa pozitívum.

Ezen bónuszok típusa minden egyes betegnél eltér, sőt az egyes páciensek passzív képességei is különbözőek, és ezek a legkülönlegesebbek, melyek kisebb-nagyobb mértékben akár a játék alapszabályait is módosítani tudják. Például a Répaorr a játék kezdetén egy 1-es tököt kap pluszban a zsákjába, a második fordulótól kezdve pedig minden felhúzott tök opcionálisan csökkentheti az esszenciaértéket. Cserébe rögtön rubint mezőre rakható a töklap, és ezzel hatalmas távolságok küzdhetők le. Nem kevésbé hasznos a Fülbemászó, amely a kör végeztével az esszenciaértékkel megegyező mennyiségű további komponenst rakhat le a robbanás veszélye nélkül, felturbózva az elért eredményt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A nyolc páciens így nagyon ráerősít az asszimetriára, ami a Javassasszonyokról is elmondható volt, de nem elégszik meg csupán ezzel. A dobozban 2 új, a baktövisre vonatkozó összetevők könyve is megtalálható 20 új jóskártya társaságában, így aki az előző kiegészítőt is birtokolja, most már tényleg szinte a végtelenségig nyújthatja a szavatosságot, hiszen a bővítmények keverhetők, ezáltal egy igazi asztalfaló játékszörnyeteget hozva létre. A Kuruzslók Quedlinburgban azonban minden, csak nem szörnyű. Önmagában is fantasztikus, a szerencsét reflektorfénybe helyező családi társas, ami a kiegészítőkkel csak még inkább maradandó és felejthetetlen élményeket nyújt!

(A játékot partnerünk, a Compaya biztosította – köszönjük!)

 Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát