Vannak olyan témák, melyek mind a videójátékos, mid a társasjátékos gamer közegben megtalálják maguknak a közönséget, és bizony ilyen többek között a Tetris-jellegű poliominós elrendezés, a vidámpark-menedzsment, sőt most már a szakácskodás is. Merthogy a Kitchen Rush valahol olyan, mintha csak az Overcooked elevenedne meg az asztalon: a játékosok ott együtt dolgozva, időre küzdenek meg az adott feladatokkal, ami általában bizonyos ételek elkészítése, a tányérok elhelyezése és elmosogatása. Változik a környezet, egyre komolyabb a kihívás, de a koncepció végig az, hogy ki mennyire tudja a saját dolgát, mennyire képes a csapat együtt dolgozni. És a Kitchen Rush pontosan ugyanerre épít.

Kitchen Rush

  • Hazai kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: koopratív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,06/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 15 990 forint

Bár volt már egy 2017-es változat, a Project Elite-hez hasonlóan ez is olyan cím, amely az Artipia Gamestől máshoz kerülve érvényesült csak igazán, avagy a 2019-es Revised Editionről van szó, ami itthon is megjelent a Compaya gondozásában, és ami sokkal jobban mutat és teljesít, mint elődje. Ez már a doboz felnyitása után is egyértelművé válik, mikor a régebbi, hagyományos tábla helyett a moduláris táblák kerülnek elő, melyekből nyolc darab jeleníti meg a terepet, amelynek részei az adott küldetés/fejezet függvényében fordulhatnak meg. Van még egy rakás, nagyon csinos jelölő (hústól a zöldségig, illetve különféle fűszerek), többféle formájú és méretű tányér, néhány token, egy rakás kártyalap, valamint játékosonként 2, eltérő színű homokóra. A setupot a füzet minden egyes feladatnál részletesen elmagyarázza, így erre kár is több szót vesztegetni, vegyük birtokunkba a konyhát.

A rezsó mögött

A feladat adott, ami a kezdeteknél még egészen barátságos, kifejezetten családi nehézségre lett belőve, méghozzá az alábbiak szerint. Mindenki (elsőre) egy homokórával rendelkezik, lényegében ez a munkása, ha pedig lerakja valahova, addig mindenképpen ott kell tartania, amíg a homok le nem pergett. Lehetőség pedig sok van. Eleve, az étterembe betérő vendégeket valakinek fogadnia kell, hogy azok a különböző kártyák formájában asztalhoz üljenek. Ezután jöhet a rendelésfelvétel, ami szintén egy akciómezőnél érhető el, és az infók láthatók a már asztalhoz került kártyákon. Aztán be kell szerezni a raktárból az összetevőket, amiket tányérra téve a játékostábla első sorára helyezünk, majd jön a tűzhelynél a főzés, ami minden egyes homokóra-fordítással újabb sorba küldi a tányérra helyezett összetevőket, mígnem azok el nem készülnek. 

Amennyiben jól sikerült minden, legalább 2-2 vendég kívánságait sikerült fejenként teljesíteni, és a konyhai személyzet az időbe is belefért (ez alapjáraton 4-5 perc lehet), a fejezet teljesítve, lehet menni tovább, ennek alapján pedig akár egy könnyed játékról is beszélhetnénk. Ami viszont megzavarja az egyszerűséget, szépen építi és mélyíti tovább a Kitchen Rush-t, az a feladatok nehezedése. Az újfajta, egyre összetettebb kívánságokkal érkező vendégeken túl képbe kerülnek a fűszerek, bekerül a feladatkörbe a mosogatás, sőt még a bevételre is oda kell figyelni. És ez még mindig nem a történet vége: növekedik a műszakok száma, idővel fel is kell szolgálni az ételt, segítőt lehet fogadni és megjelennek a VIP vendégek, miközben meg is tagadhatjuk mások kiszolgálását. Így nehezedik és bonyolódik a játékmenet, ami mindezen opcióknak hála idővel egyre inkább feszegeti a szűkös határidőt, aminek végéig akár komoly pénzösszeget is össze kell szednünk. És ennek a kavalkádnak, ennek a konyhai őrületnek van meg a maga varázsa, ami nemcsak magát a tematikát erősíti, de az érzést is, hogy bár komoly eltéréseket tapasztalhatunk, de alapjait tekintve mégis van valami közös a társasjáték és a közkedvelt videójáték között. És mindez még mindig nem a jéghegy csúcsa.

Kitchen Rush: Hozhatok desszertet? (Kitchen Rush: Time for Dessert)

  • Hazai kiadó: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: ?/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 10 990 forint

Bár az átlagos társasjáték-mezőnyben eleve ritka az a fajta folyamatos fejlődés, amivel a Kitchen Rush (nem-legacy játékként) rendelkezik, a Hozhatok desszertet? című kiegészítő ehhez még egy nagy lapáttal hozzátesz, méghozzá jól megpakolva édességgel, tortával és fagylalttal azt a bizonyos lapátot. A bővítés bemelegítésként kicsit elismétli a korábban tanultakat, szépen és jó értékkel visszavezetve a konyhába a játékosokat, majd sorban bedobálja az új összetevőket. Jön a fűszerek közé a kakaó, érkeznek az édesszájú vendégek, bekerül az akciók közé a desszertek hűtése, majd lényegében egy komplett mélyhűtőt is összeállítunk, mielőtt színre lép az új sztár, a fagylalt. És ha mindez nem lenne elég, akkor a végére még az ételkritikus is előtérbe kerül, akitől majd az étterem hírneve számít, ezzel, ahogyan az lenni szokott, alaposan megdolgozva mindenki idegeit.

Édesség, ami nem fekszi meg a gyomrod

Azt írtam, hogy ritka az a folyamatos fejlődés, amivel a Kitchen Rush rendelkezik, és azt gondolom, hogy ez nem túlzás. A játék gyönyörű ívvel változik folyamatosan, minden egyes küldetés során, ahogy újabb és újabb összetevők, lehetőségek, nehezítések jönnek elő. Már maga a homokórás megoldás is nagyszerű (mármint annak, aki nem kap eleve idegösszeomlást, ha valami időlimittel rendelkezik), de hogy a hagyományos munkásokat pont ezek váltják, az különösen izgalmassá és “realisztikussá” teszi a játékmenetet. Tényleg elhisszük, hogy beszaladunk a konyhába, ott lekapjuk az összetevőket, majd tányérra helyezve azokat nekiállunk főzni, és közben igyekszünk mindenre odafigyelni. Mindenre és nem mindenkire, ami lényeges különbség, mivel a bizalom itt fontos szempont. Ha mindenki tudja és végzi a dolgát, akkor nagy gond nem lehet, ahogy a különböző feladatok és akciók sem különösebben tudnak összekuszálódni a játékosok között. Avagy nincs szükség alfázásra, a másik játékának ellenőrzésére, és ettől igazán kooperatív az élmény.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Kitchen Rush nagyszerűen működik, általánosságban nagyon egyértelmű, és a legnagyobb nehézséget az egyre több lehetőség okozza, amik aztán számos akciót és gyors felismerést követelnek meg. Ezt mélyíti el elég komolyan a bővítés, ami a különböző édességekkel számos extra réteget hoz be a képbe, még tovább bővítve a teljes élményt. Az élményt, ami eleve fenomenális. Kicsit frusztráló lehet az idő múlása és korlátozott mivolta, így akit ez nagyon zavar, azt le is blokkolhatja, minden más téren viszont csak jót lehet mondani a társasról. Külön öröm, hogy tokenek helyett főleg faelemeket használ, miközben azok is kimondottan jól mutatnak, és bár számos komponenssel bír, a setup és az elkapolás sem veszi el a fél délutánt. Mindenképpen könnyed, de mélységgel is bíró családi/baráti társas, ami pontosan olyan, mint a téma, amit kínál: barátaiddal/családoddal egy új éttermet vásároltok, amit be kell lakni, fel kell fejleszteni, híressé kell tenni. A hogyan csak rajtatok múlik, a játékmenet pedig számos élvezetes percet nyújt ezalatt, számtalan nehéz, kihívással teli pillanattal, amiken azért idővel mindig felül lehet kerekedni. Ajánlott vétel, extrákkal együtt! 

(A tesztpéldányokat köszönjük partnerünknek, a Compaya-nak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát