Nem az első és esélyesen nem is az utolsó, a rovatunkban bemutatott társasjáték ez, melyet Pierrot készített, de a Rejtély a babaházban talán a legkülönlegesebb mind közül, ami a játékfejlesztő nevéhez köthető. Ez részben talán a társas megszületésének körülményei miatt lehet: a szentendrei Hetedhét Játékmúzeum felkérése alapján készült játék az ott kiállított helyszíneket és különleges babákat használja, miközben egy érdekes, nyomozós és vádlós mechanikát visz a cselekménybe.

Rejtély a babaházban 

  • Hazai kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-8 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,5/5
  • Ár: 7990 forint

A dobozban egy játéktábla, nyolc játékfigura-lapka és talp, 28 kártya, 20 történetlapka található, plusz a takarómappák és jegyzetlapok mellett egy helyesbítésre is rálelhetünk, ami jelzi, hogy a leírás középső lapját ki kell emelni a füzetből, majd átfordítva visszatenni, így rendezve a füzet hibáját. De vissza a játékhoz: a történet szerint Anna nyolcadik születésnapját ünnepeljük, aminek legfontosabb eleme az ajándékba kapott, tökéletesen megmunkált, szinte már rendes lakóhelynek tűnő babaház, aminek szobái tele vannak bútorokkal és tárgyakkal, amik csak növelik a játék pompáját. Mindennek tetejébe Anna kap egy csodálatos játékbabát, Lisette Blacket, akinek aztán hogy, hogy nem, eltűnik a gyémántgyűrűje. A borzalmas bűntény beárnyékolja ugyan a különleges eseményt, de a babaház lakói végül összedugják a fejüket és eldöntik, hogy megtalálják a tolvajt és az indítékot. 

A játékosok pedig lényegében ebben segédkeznek, méghozzá egy visszafogott ‘gyilkosozós’ mechanika mellett. Merthogy mindenki választ magának egy babát, majd a babaház bejáratán átlépve minden körben 3 akciópontból gazdálkodva igyekszik a rejtély végére járni. Setupnál a játékkártyák közül egy-egy véletlenszerűen választott karakter-tárgy-szoba lap bekerül a játéktábla alá, a maradék kártyákat a játékosok kapják meg – ami nem osztható el, az a babaház egy-egy szobájába kerül, éppen úgy, ahogy az egy-egy szintén véletlenül választott történetlapka –, majd lényegében a kártyákkal és a történetlapkákkal kezdődhet a történet felgöngyölítése.

Ami már kimondottan egyszerű játékmenetet eredményez, egyedül a lefutása hosszadalmasabb, pláne, ha 4 fő felett játsszuk, ami viszont mindenképpen javasolt, mert úgy lesz igazán izgalmas. A 3 akciópontból a szobákon át lehet közlekedni, emeletek tekintetében a lépcsőházat használva, vagy a két oldalsó rövidítést is igénybe vehetjük, ami azonban egyből 3 pontot vesz el. A szobákban talált kártyalapok (3 pont) és történetlapkák (2 pont) szintén akcióba kerülnek, előbbit magunkhoz vesszük, utóbbit csak meglessük, de úgy, hogy a többiek ne lássák. És hogy mindez a jegyzetlappal együtt miért van? Mert lapjaink és a menet közben megszerzett tudás ismeretében már tudjuk, mi nem (!) lehet a tábla alá került három kártyán, így egy feltételezés során elmondhatjuk, szerintünk ki volt az elkövető, hol és mibe rejtette el a gyűrűt. Amennyiben ezek közül valakinél bármi megtalálható egy kártya formájában, az átadja a lapját, amennyiben pedig senki nem jelentkezik, a feltételezés helyesnek bizonyult. A történetlapkák ismerete ahhoz kell, hogy a helyes feltételezést bizonyítani is tudjuk, avagy mind a négy lapka ismeretében ezzel meg is nyertük a játékot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nyomozó babák

A Rejtély a babaházban a közkedvelt felnőtt-játékot bolondítja meg egy kicsit, miközben egy kellemesebb (bár a babafóbiával rendelkezőknek meglehetősen horrorisztikus formában tálalva) családi társasba foglalja a mechanikát. Egy kisebb zsúr során a gyerekek is jól szórakozhatnak vele, de ha a családon belül sikerül egy 3-6 fős menetet összehozni, az sem okozhat csalódást. Viszont ahogy már említettük, Pierrot játéka inkább 4 fő felett ajánlható igazán, ami mostanában kicsit megnehezíti a helyzetet, azonban a társas erényeiből ez mit sem vesz el. Hogy megbízás alapján készült, az lényegében a dizájnelemeken, képeken látszódik leginkább, de ez sem hiba, inkább csak szokni kell, mert összességében mutatós darabról van szó, ami érdekes formában tálalja ezt a jól bejáratott, közkedvelt mechanizmust.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát