Újabb gyerekjáték, ezúttal a hétéves és fölötti korosztálynak, miközben természetesen a felnőtt családtagok is jól szórakozhatnak, ha beszállnak az ételgyűjtögetésbe. Mert ahogy tudjuk, a hangyák felkészülve minden eshetőségre, alaposan raktároznak maguknak, ezúttal pedig a játékosokon áll, milyen mennyiségben sikerül felhalmozni az elemózsiát. A tét nem kisebb, mint a kolónia sorsa.

MiniCity 

  • Hazai kiadó: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 35 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: ?/5
  • Ár: 7890 forint

Merthogy az itthon a Piatnik kiadásában kapható MiniCityben a játékosok alakítják a kis hangyákat, akik a hangyaboly számos éléskamrájába elcipelik a faládák különböző, színnel jelölt finomságait. Aki pedig a leghamarabb tölti meg a játéktáblán jelzett raktározó pontokat, az lehet a kolónia új vezetője. Ehhez van egy nagyobb táblánk, 5 hangyafiguránk, 4 faládánk két rekesszel és egy pontozósávval, 4 fekete pontjelölőnk, 100 élelmiszerhasábunk, valamint egy több mint 100 lapból álló paklink, melyben lépés- és barátságkártyák kaptak helyet. 

Utóbbiak az alapjátékban nem szerepelnek. Ebben a verzióban a játékosszámtól függően kapjuk az élelmiszerhasábokat (ezekből néhány a táblára is felkerülhet), amikből adott számú található mindenkinél, szépen elrendezve a saját faláda nagyobbik rekeszében. A játéktábla külső sávját egy folyó keresztezi, ennek vagy mindkét oldala használatba kerül, vagy csak az egyik, és a használt lépéskártyák ide kerülnek kijátszásra. Merthogy a játékosok ezekkel lépnek, méghozzá kétszer egymás után, egyre több lapot bevetve, amik meghatározzá, melyik hangyával és mennyit léphetnek. Ezúttal nincs saját karakter, mindenki mindenkit irányít. 

A lényeg, hogy a lépésekkel az alagutakban haladva, ha egy üres slotokkal rendelkező raktármezőre sikerül lépni, ott a saját tároló kisebbik rekeszéből adott színű hasábból bármennyit lepakolhatunk, amíg van szabad hely. És bizony, aki hamarabb megszabadul a teljes készletétől, az nyeri a játékot. Legalábbis az alapverzióban, hiszen a barátságkártya-pakli, valamint a ládákon lévő pontozó sáv sem véletlenül került játékba. Amennyiben ugyanis ezt a módot használjuk, ha esetleg olyan területen fejezzük be a körünket, ahol van üres mező, de mi nem rakunk le hasábot, akkor a színtől függően barátságpontokat kapunk. Ezekből pedig kártyákat vehetünk, amik cserére jogosíthatnak fel, de akár a lépéskártyáink számát is megnövelhetik, így egy kicsit jobban megkavarva a játékmenetet. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Hangyás egy játék ez

Ami egyébként nem árt, mert tényleg nem valami bonyolult a mechanika. Ez persze nem meglepő, hiszen kisiskolásoknak ajánlott leginkább, hogy némi stratégiát is tanuljanak, miközben jól szórakoznak a hangyaboly feltöltése mellett. A MiniCity tematikája adja magát, bár az illusztráció terén szerintem mutatósabb lett volna, ha az alagutakban is látszódik némi nyüzsgés, ha már hangyajáratokról van szó. Egyébként viszont kedves és színes társasjátékról beszélünk, ami tökéletesen illik a Piatnik kínálatába, plusz még valamennyire gondolkozásra is bírja a gyerkőcöket. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát