Most, hogy sikeresen beleszaladtunk a koronavírus-járvány második hullámába, közben pedig sorra kerülnek karantén alá az iskolai osztályok és teljes intézmények, óvodák, egy rövidebb szünet után folytatjuk a Piatnik családi és gyerekjátékainak bemutatását. Mert ugye a társasjátékok nemcsak fejlesztenek, karban tartják az idősebbek szellemi képességeit, de egyben kiváló elfoglaltságnak bizonyulnak, nem mellesleg a gyerkőcök is inkább az asztal felett gondolkodjanak el a következő lépésen a YouTube nézése és az okostelefon piszkálása helyett. Célunk tehát a társasjátékok népszerűsítése mellett a hagyományos, közös (“társas”) elfoglaltságok könnyítése olyan címekkel, amiket magunk is szívesen előveszünk. Bár a Lama express esetében ez nem könnyű, ha az internetes adatbázisokat hívjuk segítségül, hiszen minduntalan Manfred Ludwig (Sajtbirodalom, Kalózkincs) 1983-as klasszikusa, a Fuzzi, Heinz und Schlendrian kerül elő, ami lényegében a modern változat egy korábbi verziója. A közös pont a játékterület és a vonatok jelenléte.

Lama express 

  • Hazai kiadó/partner: Piatnik
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 25 perc
  • Korcsoport: 5+
  • Nehézség: 1/5
  • Ár: 6990 forint

Irány a Láma Expressz, és tegyünk egy izgalmas utazást a világ körül! Elutazhatunk 4 kontinensre, vár minket Európa, Amerika, Ázsia és Afrika. – Tehát nem kevesebbet, mint egy világkörüli utat kínál a játék, legalábbis az ajánló szerint, ami a rövid, magyarul mindössze 2 oldalnyi szabályzat elején kapott helyett. A játékosok mind 4 lámával rendelkeznek, akik a saját kis területükről indulnak el, hogy vonatra szállva megtegyenek egy kört, majd otthonuknál leszálljanak. Akinek mindegyik állatkája hazaért, az nyer. Persze a történet nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik.

Merthogy mindenki egyetlen színkockával dob, majd a színnek megfelelően a két vonat közül az egyiket a következő olyan mezőig tolja, aminek a színe megegyezik a dobottal. Vannak leszállási és felszállási helyszínek, illetve időnként lábnyomok mutatják, hol kell nemkívánatos kitérőt tenni (itt muszáj leszállni, majd a nyomvonal végén visszajutni a vonatra, amint lehetséges), viszont mivel mindenki ugyanazokat a vonatokat irányítja, könnyen lehet, hogy a játékosok egymást juttatják előnyös helyzetbe, vagy ha éppen a másikkal akarnak kiszúrni, akkor bizony maguknak sem tesznek jót. A játékmenet nagyon szimpla, nagyon jópofa, így már a kisebbek is beszállhatnak a lámautaztatásba, ami a cuki kis műanyag figurák miatt garantáltan jókedvet és szórakozást hoz a mindennapokba.

Beszállni és kiszállni egyébként bármikor lehet, csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő ponton szálljunk fel a vagonokba, illetve a leszállásnál sem mindegy, hol állunk, ráadásul a lámák egymás elől is foglalhatják a helyet. Szabályból tehát nincs sok, sőt a játékidőt le is rövidíthetjük, ha sikerül megállapodni abban, hogy már három láma hazajuttatása is elég a győzelemhez.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ne legyél ekkora láma!

A játék eredeti verziójával még nem sikerült összefutni, de amilyen aranyos lámák vannak az újhoz, ez talán nem is probléma. Az állatkák ugyan nem annyira stabilan állnak, kidőlésük elkerülhető, ha a vonatokat nem mozgatjuk kifejezetten hirtelen és gyors mozdulatokkal, de az is megoldás, ha valaki lefekteti őket. A játékmenet szórakoztató, hosszabb távon is okozhat vicces helyzeteket, elvégre minden a kockadobáson és a többiek lépésein múlik. Akinek ezzel nincs nagy gondja, az garantáltan élvezni fogja a köröket, főleg, ha van a közelben egy-két kisgyerek, hiszen ők különösen hálásak lesznek a Piatnik kiadásában megjelent társas nyújtotta játékos élményért. És ezzel máris le lehet kötni őket napi néhány órára, ami manapság megfizethetetlen.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát