Az olasz Horrible Guild jó néhányszor meglepte már a társasjátékos közösséget egy-egy igen érdekes ötlettel, minőségi játékkal vagy éppen meglepő újdonsággal (pl. Alone). Ezúttal pedig egy 2011-es, kifejezetten közkedvelt címet sikerült feléleszteni, majd Kickstarteren harcba küldeni, méghozzá a Dungeon Fighter képében. A kártyás, kockázós, modulárisan felépített, meglehetősen humoros társas teljesen megújulni látszik, így érdemes odafigyelni a Kickstarter-kampányra.

Kockázós darts – négyszer!

Első és legfontosabb információ, ami a régi rajongókat akár rosszul is érintheti: bár a 2021-es (jövő év szeptemberében esedékes a tényleges megjelenés) Dungeon Fighter remake lesz, minden téren megújul a játék, ezzel együtt pedig a régi verzióval nem várható kompatibilitás. Új ellenfelek, új sztorik, új lehetőségek, valamint új szabályok is várhatók. A vezető például dönthet majd a haladásról, így két Dungeon-kártya közül választva határozhatja meg a következő kihívást, ami természetesen, minél nehezebb, annál jövedelmezőbb is. De az ellenfeleknél is lesznek kihívások, amiknek teljesítése további jutalmakat jelent. Nem mellesleg a hősök is fejlődnek, szintet lépnek, ami a karaktertáblán kap megjelenítést, ezzel egyértelművé téve az állapotukat.

horrible-guild-dungeon-fighter-pcguru.png

Mindez azonban csak részletek halmaza amellett, hogy egy nagyon szórakoztató, humoros és változatos játékot kapunk, melynél igen fontos tényező az is, hogy támadásnál nem simán dobnunk kell a kockákkal, hanem azokat egy sebzéstáblára kell hajítanunk, sikerünk pedig az ott lévő pontokon múlik, mintha csak dartsoznánk. Ha pedig túldobunk, akkor pórul járunk. 

Kampányra fel!

És a legfontosabb hír: egyszerre négy játék jelenik meg, négy kalandra fizethetünk be a Dungeon Fighter-családban. A négyfajta cím négy teljesen különböző történetet takar, amiknél D4, D6, D12 és egy rakás eltérő összetevő váltakozik, miközben a hősök nemcsak a kazamaták mélyére, de akár fagyos világokba, vulkánok sötét járataiba is ellátogathatnak. Ezek a játékok ráadásul kompatibilisek egymással, avagy, ha többel is rendelkezünk, elemeiket keverhetjük, ezzel még változatosabbá téve az élményt. Szóval egy nagyon jó csomagról van szó, kifejezetten mutatós dizájnnal, a kiadót ismerve pedig az anyagminőséggel sem lesz gond. Akit érdekel a játék, az ugorjon minél előbb a kampányba, mert az első 72 órában ajándékok is járnak. 

További Kickstarter-izgalmak

De ne legyünk igazságtalanok, ne csak a Dungeon Fightert méltassuk, elvégre az ősz számos izgalmas, közösségi finanszírozású játékot hozott. Ilyen a magyar Impression az A-Gamestől, ami az 1400-as évekbe és a nyomtatás titkaiba vezeti a játékosokat, de rendkívül fontos még a The 7th Citadel is a Serious Poulptól, ami a The 7th Continent sikereit viheti tovább. Nem utolsó sorban pedig ott a The Thing – The Boardgame a Pendragon Game Studiotól, ami John Carpenter rendkívül izgalmas klasszikusa alapján kínál szó szerint vérfagyasztó pillanatokat. Ha valaki azt gondolta volna, hogy a társasjáték-reneszánsz lassan eléri a csúcspontját, azt ki kell, hogy ábrándítsuk – a jelenlegi felhozatalt elnézve még sokáig nagyon jó lesz azoknak, akik kedvelik ezt a fajta szórakozást.