Kérjük jelentkezz be!

[Társalgó] Tajuto a Gamernától – Pagodaprojekt

A Tajuto során egy komplett pagoda-komplexum felépítése a célunk, mely nemcsak megvilágosodással, hanem dicsőséggel is kecsegtet.

Felteszem, hogy Reiner Knizia neve sokak számára ismerősen cseng, és bár a Tajuto nem csak és kizárólag az ő alkotása, mint társalkotót és tanácsadót, megemlítik a dobozon. Maga a játék sem kifejezetten viseli magán a kézjegyeit, emellett a véletlennek és kockázatvállalásnak is jelentős szerep jut, bár ez egyáltalán nem vesz el az értékéből, sőt inkább ez adja a sava-borsát. Témáját tekintve kissé talán furcsának tűnhet a megvilágosodásért zajló építkezési verseny, de hát a Nyolc Pagoda Szent Kertjének Legfőbb Őrzője nemcsak hangzatos, hanem kívánatos titulus is.

Tajuto

  • Partner: Gamerna
  • Kiadó: Abacus Spiele
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,06/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Gamerna honlapjáról 12 990 forint

Előkészületként a játéktáblán a megvilágosodás-, akció- és bónuszlapkákat növekvő értékű csoportokban elhelyezzük, az összes pagoda-elemet a húzózsákba dobjuk. Minden játékos a választott színében három akció-lapkát és egy szerzetesfigurát kap, ez utóbbival haladunk a meditációs-sávon; illetve minden pagoda színében egy kis felajánlás-kockát tehetünk magunkévá, összesen nyolc darabot. A játék célja az, hogy négy pagodát felépítsünk, és eközben a lehető legtöbb megvilágosodás-pontot szerezzük a pagoda-elemek lehelyezésévél, és bennük-rajtuk a felajánlások elhelyezésével.

A megvilágosodás útján

Egy körben annyi akciót hajthatunk végre, ahány akció-lapkánk van, mindegyik „alap” lapka három lehetőséget biztosít: pagodavásárlás, felajánlás, lapkavásárlás. Csakhogy ezek közül egyetlen lapka ingyenes, a további akciók végrehajtásáért meditációs pontokkal kell fizetni. Az pagodavásárláskor a húzózsákban szabadon keresgélhetünk a megfelelő után, és kitapinthatjuk a húzni kívánt szint méretét. Ezt körünk során bármikor beépíthetjük, és ha ez esetleg nem lehetséges, akkor egyet továbbvihetünk a következő körünkig. Építkezéskor értelemszerűen a legnagyobb szinttől a legkisebbig kell haladnunk, és színben egyezni kell az elemeknek: ez utóbbi a nehezebb része a játéknak, ha nem csak a biztosra megyünk. Minden szint megépítéséért annyi meditációs-pontot kapunk, ahányadik emeletet raktuk le (első emeletért egy pont, másodikért két pont stb).

Felajánlást egy már felépített pagoda bármely szintjének foglalatába tehetünk, ha van vele egyező színű kockánk. Ezért pedig kétszer is járhat pont: egyszer a felajánlás lehelyezésekor kettő pont, a szintnek megfelelő pontszám mellett (második emeleten tehát összesen négy pont); másodszor pedig a felajánlás letakarásakor ugyanígy (az előző példát folytatva a harmadik szinttel letakart felajánlás összesen öt pontot ér). Az így szerzett meditációs pontokból pedig vásárolhatunk a játéktábláról további akciókat, bónuszokat, megvilágosodást (azaz győzelmi pontot), illetve előre megvehetjük az egy pagoda elkészültekor pontot érő lapkákat is.

Egyszerű, mint az egyszeregy

A Gamerna jóvoltából az amúgy német kiadású játék szabálykönyvét és a bónuszlapkákat is (!) megkapjuk magyar fordításban, amivel gyakorlatilag teljesen honosították a játékot, igaz, nem „hivatalosan”. A játékelemek kifejezetten ízlésesek, a pagodák nagyon jól néznek ki, a szintek tökéletesen illenek egymásba, egyetlen bánatom, hogy a narancs-pink-piros hármas felajánlás-kockáit elsőre nem a legkönnyebb megkülönböztetni, színtévesztőknek vagy olyan vaksiknak mint én, ez gondot okozhat. Az illusztrációk és az asztalkép egésze roppant ízléses, a szépen épülő pagodákkal pedig folyamatosan, látványosan fejlődik, öröm rájuk nézni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Tajuto különösebb szabálymódosítás nélkül, két játékossal is működik, de igazán kiélezetté három, de még inkább négy játékosnál válik. Ekkor ugyanis a felajánlásoknak már jóval kevesebb hely jut a pagodákban, és el kell döntenünk, hogy a biztosabb, de kevesebb meditációs pontot szeretnénk minél korábban megszerezni, vagy kockáztatunk és kivárunk a nagyobb jutalom reményében. Ez egy olyan játékban, ahol a legjobb lapkákért szabályos verseny folyik, és minden egyre drágul, ha túl későn nevezünk be rá, könnyen visszafelé sülhet el. Ugyancsak meggondolandó, hogy mikor éri meg további extra akciókat kifizetni, magunknak pontot biztosítva, vagy mástól elszedve azt. Ám a Tajuto ezekkel az apróbb megfontolásokkal együtt is egy roppant egyszerű, visszafogott és mégis látványos, lazán szórakoztató családi játék, melyet bátran merünk ajánlani rövidebb társasjátékos délutánokra.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gamernának! A nálunk járt példány német kiadású, de a Gamerna jóvoltából a nyelvfüggő elemek magyar változatot kaptak, a szabálykönyvhöz pedig létezik rajongói fordítás is, mely ezen a linken elérhető)

Támogass minket!