Kérjük jelentkezz be!

[Társalgó] Briefcase a Gamernától – Ellenséges felvásárlás

Egy aktatáskában sok minden elfér: laptop, irodai felszerelések, iratok, urambocsá’ indítókódok – vagy akár egy társasjáték is.

A Briefcase a nevével ellentétben jóval kisebb, mint egy aktatáska, ám jóval több minden rejlik benne, ugyanis nem kisebb feladatot bíz ránk, mint egy cégbirodalom kiépítését. Ami nem is olyan bonyolult dolog, mint amilyennek elsőre gondolná az ember. Hiszen itt is úgy van, mint általában az életben: elég jókor jó helyen lenni, és egy kis szerencsével a szerzett pénz még több pénzt fial. Persze túlzás lenne azt állítani, hogy elég csak várni a sült galambot. Egy terv és jó időzítés is kell ahhoz, hogy az embernek megadasson az, hogy jókor jó helyen lehessen.

Briefcase

  • Partner: Gamerna
  • Kiadó: Artipia Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,5/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Gamerna webshopjából rendelve 7990 forint

A Briefcase több értelemben is az építkezésről szól: alapvető mechanikát tekintve elsősorban paklit építünk és nyersanyagokat menedzselünk; illetve témája szerint vállalatokat, cégeket vásárolunk meg és építünk fel. A játék kezdete során eldönthetjük, az ajánlott listák alapján kiválogathatjuk, vagy akár véletlenszerűen kisorsolhatjuk, hogy mely vállalatokkal szeretnénk játszani, közülük kettőt véletlenszerűen tiltó-kártyával letakarunk. A nyolc „alap” és a hat „fejlett” cégből álló portfólió számos kombinációban felállítható az összesen 14 alap és 16 fejlett lapból válogatva. A vásárlás-pakli mérete a játékosszám függvényében kerül meghatározásra, illetve a rendelkezésre álló különféle nyersanyag-kártyák mennyisége is, miközben utóbbiak paklijait szintén tiltó-kártyával fedjük le. Továbbá minden játékos kap egy inaktív erőművet és egy játékospaklit, mely kezdetben háromféle lapból áll: a vásárlás, aktiválás és akadály kártyák keverékéhez egy negyedik, felbérlés lapot is keverhetünk a későbbiek során.

Az acél, a beton és a papír nevében

Minden körben a kezünkben levő lapokat (kezdetben négyet, egyes vállalatok ezt bővíthetik) játsszuk ki tetszőleges sorrendben, kombinációban és mennyiségben. A vásárláslapokat felhasználva szerezhetünk erőforrásokat és cégeket, mely utóbbiak először inaktívan kerülnek birtokunkba. Aktiválásukhoz az aktiválókártya kijátszása mellett már megvett különféle erőforrásokat (acél, beton, papír, munkaerő, energia) kell elköltenünk. Ez a lépés két okból is fontos: egyrészt csak aktív cégekért jár győzelmi pont; másrészt a „bekapcsolás” után (egy céget akár többször is aktiválhatunk, kellő nyersanyag elköltésével) egyszeri alkalommal kártyákat adhatunk a paklinkhoz; harmadrészt általában egy passzív, ritkább esetben egy aktiválásonként használható képességgel is gazdagodunk. A képességek az egyszerű erőforrás-átváltástól kezdve mások cégeinek deaktiválásán át esetleges felesleges lapjaink felhasználásáig igen változatos lehetőségekkel gazdagítják lehetőségeinket. A tiltó-lapokkal letakart paklikból azonban értelemszerűen nem tudunk vásárolni, előtte azokat párosával kijátszott akadály-lapjainkkal át kell tennünk egy másik halomra. Végül a felbérlés segítségével mások cégeit aktiválhatjuk féláron, hogy egyszeri alkalommal szert tegyünk bevételükre (de képességeikre nem).

A játék addig tart, míg csupán két megvásárolható nyersanyagtípus marad, vagy elfogy a vásárláslapok paklija, netán a cégek tárháza merül ki. A győzelmi pontokhoz, mint említettem, elsősorban az aktivált cégek segítenek hozzá, ezen kívül némelyik képessége is biztosít bónuszpontokat. Továbbá minden négy nyersanyag után is jár egy, illetve a központi bankban vásárlás-kártyáinkat még a játék folyamán győzelmi pontokra válthatjuk.

Jó időben

A Briefcase pakliépítős része tulajdonképpen a három plusz egy akciólap arányának megváltoztatásában merül ki, melyből közvetetten profitálhatunk. A játék vége felé az időzítés fontossága mellett (mikor érdemes elkezdeni győzelmi pontra váltani pénzünket), nem elhanyagolható tényező a szerencsefaktor sem. Bármily valószínűtlennek is hat, velem megtörtént, hogy egy teljes játék során egyszer sem kaptam egyszerre három vásárlás-kártyánál többet a kezembe (amit ezért később hatlaposra bővítettem, de úgy sem). Azaz a nagy pontot adó csúcskategóriás cégekről kénytelen voltam lemondani. Egy rossz lapjárás pedig bizony alaposan keresztülhúzhat minden számítást, még ha bizonyos cégekkel megpróbálhatjuk a javunkra billenteni Fortuna mérlegének nyelvét, és válthatjuk pénzzé például az akadály-lapokat is.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Briefcase fő alkotóelemei a különféle méretű- és alakú kártyák, ezek minősége megfelelő, a cégek és a nyersanyagok illusztrációi tetszetősek, ellentétben az akciókártyákkal, melyek már inkább túlegyszerűsítettek. A dobozban tágasan, kényelmesen elférnek, rendezésükre ipari mennyiségű zacskót kapunk. A szabálykönyv egyszerűen, érthetően és példákkal illusztrálva magyaráz, az ikonok rövid ismerkedés után egyértelműek lesznek. A cégek által testreszabható portfóliónak köszönhetően a játékélményt is testre szabhatjuk, játszhatunk a többiektől szinte teljesen elkülönítve, vagy akár erős interakciókkal megáldott cégeket is választhatunk. A Briefcase kicsit szeretne többnek látszani, mint ami valójában: egy laza, közepesnél azért egyszerűbb nyersanyagmenedzsment-játék. Egy rövid társasjátékos estére kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik nem bánják, ha Fortuna is beleszól a keverésbe.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gamernának! A játék nyelvfüggetlen, szabályfüzetéhez azonban nyelvtudás szükséges, rajongói fordítás ezen a linken található)

Támogass minket!