Gyerekként rajongtam a dinoszauruszokért, ráadásul a Jurassic Park első részének bemutatója is akkortájt volt, mikor mániám lett mindenféle kúszó-mászó, két- és négylábú, repülő és úszó őslény a triásztól a krétáig. Teljesen meg lettem volna őrülve, ha akkor találkozom a Fossilisszel – így most „csak” újraéled a gyermeki énem, ahogy a csipesszel szedegetem ki és gyűjtögetem a kicsi csontokat, hogy minél több pontot zsákolhassak be. Na, de hogy kerülnek egy társasjátékba csontok? Na és a csipesz?

Fossilis

  • Hazai partner: Gamewiz
  • Kiadó: KTBG
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,18/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Gamewiznél 13 990 forint

Már a Fossilis pályájának felépítése is egy élmény: van egy 5×5 mezőből álló ásatási területünk, melynek gödreit véletlenszerűen töltjük fel csontokkal, majd lezárjuk az erre szolgáló tetővel, és finoman összerázzuk az egészet. Ezután lefedjük a pontozótáblával, majd közösen felépítjük a földrétegeket, végül az erre szolgáló eszközzel kihúzzuk a táblát, hogy aztán a kövek eltávolításával hozzáférhetők legyenek a csontokat rejtő lyukak. Végül feltöltjük a piactereket a választható dinoszauruszokkal, felszerelésekkel és ellátmányokkal, kiterítjük a különleges képességeket, az eseménypaklira a játékosszám négyszeresének megfelelő mennyiségű gipsz-jelölőt helyezünk, majd mindenki választ egy szimpatikus mezőt a tábla szélén, és kezdődhet is a móka.

Ásó, kapa…

Minden körben négy akciópontunk van, melyet mozgásra, kövek elmozdítására, gipsz begyűjtésére és csontok kiásására fordíthatunk. Persze nem véletlenül van három színe a köveknek. A homokot a legkönnyebb eltávolítani, a sziklás rétegeket pedig értelemszerűen a legnehezebb. Ezeket mozgatni is csak a meghatározott módon lehet, a pálya széléről leeső köveket pedig elraktározzuk – a rajtuk szereplő szimbólumokból a fordulónk végén felszerelést vagy ellátmányt vásárolhatunk, melyekkel győzelmi pontokhoz, gipszhez, csontokhoz és/vagy egyszer használható képességekhez is juthatunk.

Ha a kövek elmozgatásával egy gödör keletkezik, akkor abból kiemelhetjük a csontokat, feltéve, hogy rendelkezünk hozzájuk elegendő gipsszel. Ha viszont kalapácsot találunk, azt ingyen kiemelhetjük, és a kör végén egy passzív képességre válthatjuk, de legfeljebb három ilyen lapkánk lehet, és a másodiktól győzelmi pontokat veszítünk, szóval nem biztos, hogy mindig érdemes habzsolni. Ha pedig valamelyik elérhető dinoszauruszkártyán szereplő csonttal rendelkezünk, akkor azt a laborba helyezhetjük (legföljebb egyet). Később eldönthetjük, hogy befejezzük-e, vagy újat nyitunk.

De okosan kell bánnunk a gipsz felvételével is, mert ha valakinél „kiürül” az esemény-pakli teteje, akkor a fordulója végén azonnal bekövetkezik valami, akármi is legyen az: lehet hasznos, de lehet hátráltató dolog. Ezt követően ismét „feltöltjük” a pakli tetejét, és miután a harmadik kártya is megtörtént, még egyszer kiürülhet a készlet. Ha ez is elfogy, az aktuális kör még lemegy, majd vége a játéknak. A pontozásban elsősorban a felszerelés és az ellátmány, a le nem takart képesség-mezők, a csontok, a félkész és a kész dinoszauruszok számítanak. Másodsorban viszont „szetteket” is építhetünk a különféle tulajdonságaik alapján, és annak is extra pont jár, aki valamely tulajdonságból (növényevő, húsevő, repülő, vízi stb.) a legtöbb birtokosa.

Csontkollekció

A különböző komponensek, de főleg az apró csontocskák, maga a pálya, a kövek mind-mind kiemelkedő minőségűek, jó rájuk nézni, megfogni, felcsippenteni mindegyiket. A kártyák illusztrációi nem tudományos pontosságúak, de igényesek, és a kis ízelítő szövegből érdekes információkat is megtudhatunk mindegyik jószágról. És lehet, hogy furcsán hangzik, de a különféle komponensek nagyon sokat adnak a játékélményhez, és jobb szó híján „jelenlétet” kölcsönöznek a Fossilis számára az asztalon. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Tény, hogy a Fossilis igazából nem egy kifejezetten összetett vagy éppen taktikázós társasjáték. Persze a legtöbb bónuszpont begyűjtése érdekében azért figyelni kell a különféle szettekre és feltételekre, és megfontolandó, hogy pár magas pontszámú vagy sok félkész csontváz összeállításával kerülhetünk-e a legközelebb a győzelemhez. De nagy fegyvertény, hogy sikerült azt a határt megtalálni a játékmenet és megjelenés kettős alkalmazásával – legalábbis nálunk –. amivel a család legkisebb tagja már jól elszórakozik, és a szülőknek még nem válik unalmassá egy-egy asztali ásatás. Dinoszaurusz-rajongóknak pedig egyenesen kötelező, pláne, ha a család legkisebb tagja (is) kedveli az őslényeket.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gamewiznek! A játék szabálya és néhány eleme igényli az angol nyelvtudást, rajongói fordítás elérhető.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát