A Boldog Kicsi Dinók le sem tagadhatja az Unstable Unicorns stílusjegyeit: cuki rajzok, hülye szóviccek és tipikusan „szemétkedős” játékmenet – ezúttal egy nagy adag fekete humorral megspékelve. Szóval lehet, hogy ezek a dinók kicsik és jókedvűek, de a cuki máz hamar leolvad, és a vesztesek már nem biztos, hogy annyira boldogok lesznek.

Boldog Kicsi Dínók

  • Kiadó/partner: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: 30-60 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,83/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7990 forint

A kihalásra való felkészülés során hátlap szerint szétválogatjuk, majd megkeverjük a paklikat, mindenkinek osztunk öt-öt lapot, és kiválasztjuk kihalásra ítélt dinoszauruszunkat. Őslényeink a paleontológusok körében is minden bizonnyal és méltán nagyra tartott Megsiratopsz, Stressz-Rex, Sztegosz Aurél és az indokolatlanul vidám Balszerencsés Brontó. Ők nemcsak megjelenésükben különböznek egymástól, de egyes katasztrófák ellen jobban, míg mások ellen kevésbé védettek.

Jön a futás meg a sikítás...

És ha már itt tartunk, háromféle csapással kell számolnunk: természeti-, állati- vagy érzelmi katasztrófák sújthatnak minket; míg a rettegett meteor ezek közül bármelyiknek megfeleltethető. Nem meglepő módon ezeket kell elkerülnünk, mert az a játékos, aki három azonos színűt, vagy mindegyikből egy-egy lapot birtokol, az azonnal kihalásra van ítélve. A katasztrófákat egy módon kerülhetjük el: a kezünkből képpel lefele kijátszott kártya értékének nem szabad a legkisebbnek lennie. A lapok közül jópár azonban különleges hatással is bír, melyekkel alaposan megkavarhatjuk a kialakult sorrendet és a pontértékeket. Ha pedig minden kötél szakad, a felkiáltójellel jelölt akciókártyákkal átirányíthatjuk, vagy akár teljességgel el is kerülhetjük a bajt.

De vagy így, vagy úgy, a figuránkkal előrébb haladhatunk annyit a pontozósávon, amennyit a kártyánk a módosítások után ér. Kivéve, ha csapás ért minket, mert akkor vigaszul egyetlen mezőt léphetünk előre. Ennek szerepe azonban gyakorlatilag másodlagos, mert nagyon-nagyon ritkán fordulhat csak elő, hogy a játékot a pontozósáv végére érésével zárhatjuk, és nem pedig tömeges kihalással. Így jobbára csak az képesség- és akciókártyák végrehajtásának sorrendjében van jelentősége.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Okos kislány

A magyar fordítás roppant elmés szójátékokkal oldja meg a feladatot, az olyan klasszikus gyöngyszemek mellett, mint a „fa testápoló”, feltűnnek olyan csodák is, mint a „hagyjál már gyékény” vagy a „lefegyverző mosoly”. Persze nem lehet mindent elviccelni, de a játék szellemiségét véleményem szerint egész jól sikerült megőrizni és átadni. Az pedig már nem a fordító hibája, hogy a viccek csak egy darabig viccesek, és hogy az újdonság varázsa hamar megkopik.

Maga a játék az Unstable Unicorns csapatától már megszokott minőséget hozza, ahogyan a játékmenetben az egyenes kieséses, szerencsét nemcsak nyomokban igénylő mechanika sem marad el. Ilyenformán nem szabad komolyan venni, és egyszerűsége okán taktikázásra csak minimális lehetőség van, sokkal jellemzőbb a balszerencse áradása – rám legalábbis mindenképp. Egy darabig azonban mindenképp szórakoztató, de nem ér a hasonló stílusban készült Robbanó Cicák nyomába.

(A játékot partnerünk, a Gémklub biztosította  köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát