Egy apró doboznyi nyugalom? Nagyjából így hirdetném a Gémklub egyik új kiadását, ami viszonylag radar alatt maradhat a sok-sok nagydobozos, komolyabb társas mellett, de lényegében hiba volna kihagyni ezt a kis kalandot, mely némi odafigyeléssel elég sokakat meghódíthat.

A nyugalom tengere (Tranquility)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-20 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,52/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 3990 forint

Ha mással nem, hát a 2020-as A nyugalom tengere már méreteivel és árával is hódíthat, de szerencsére ennél több is rejlik az apró dobozban. Alapvetően rengeteg kártya, egy szimplának tűnő utazás, és még némi extra a mélyben, ami ha egyszer elsüllyedt, akkor bizony fel is emelkedhet. De senki ne aggódjon, mert ez a kaland se nem szörnyű, se nem félelmetes, inkább csak ringatózunk a vizen, számoljuk a napo… lapokat, mígnem egyszer el nem jutunk kiindulási pontunktól a célig, amivel meg is nyertük a játékot. 

80 lap alatt a víz körül

A minden irányból nagyon látványos és dizájnos doboz kis mérete okán sejthető, hogy olyan sok mindent nem rejt pandora szelencéje, de amit igen, az bizony minden játéknál elszabadul rendesen. Így a keretkártyák, amiknek segítségével egy 6x6-os keretet készítünk a játéktérnek, majd az alapesetben 80 szigetkártya, ami a játékosszámnak megfelelő mennyiségű startkátyával és a célkártyákkal összekeverve kerül igazságos elosztásra. Ezzel kialakítva a játékosok személyre szabott húzópakliját, amikkel aztán kezdődhet az utazás, amivel 80 lap alatt kell körbeutaznunk a szigetvilágot.

Merthogy a saját körében mindenki lapot tehet le a játéktérre, vagy eldobhat, hogy utána mindenképpen újra húzzon, ezzel megtartva az ötös kézlimitet. De nem mindegy, hogy teszünk le kártyákat, elvégre balról jobbra, lentről felfelé emelkedő sorrendben kell elhelyezni a számokkal jelölt szigetlapokat, miközben az alsó bal sarokba egy startkártya szükséges, megtelt játéktér esetén pedig a jobb oldali felső sarokba egy célkártyát letéve nyerhetjük meg a játékot. Nehezítés, hogy az egymás melletti lapokat úgy kell letenni, hogy ha azok között nagyobb eltérés van, akkor mindig szükséges az extra lapeldobás is. Nehezítés továbbá, hogy mindezek mellé, ha akarjuk, különböző módokon a játékmenetet bonyolító laptípusokat is bevethetünk a játék elején, így veszélyes sziklákat, tengeri szörnyeket vagy éppen viharokat kapcsolva a békés csónakázgatáshoz. 

Csalódás vagy csobbanás

Ideális esetben egyik sem, mert a víztükör csupán társunk, de se nem ellenfelünk, se nem valódi résztvevő a játékmenetben. Egyszerűen minimális kommunikációval, de leginkább anélkül tesszük le a lapokat, elérve a lehető legideálisabb sorrendet, betelítve a játékteret, eljutva a lezárásig, ami akár 15 perc alatt is megvalósulhat. Semmi igazi frusztráció, semmi igazi nyomás. Bár az egyszerűbb megvalósítású, tengeres témában eddig a Tiltott sziget volt a kedvenc, azért ez a tényleg nyugalmat árasztó cím közel került hozzá, miközben tényleg kevesebb az emberen a nyomás. Még akkor is, ha belevisszük a szörnyeket vagy sziklákat, mert az is csak minimális nehezítést eredményez, így például az egyik sort zárjuk le egy kártyával, hogy később arrébb helyezzük, vagy a felbukkanó szörnyeket szigetekre helyezzük, amiket ugyan elpusztítanak, de ez még a javunkra is válhat, ha ügyesek vagyunk, avagy ez sem kifejezett nehezítés, inkább csak plusz eszköz a kezünkben.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Eszköz, ahogy a teljes játék egy kis relaxáció és nyugalom mellé, ahogy a címe is mutatja. Benyomva mellé egy kellemes zenét, víz hangját, bármi mást, ami kikapcsol, egy teljesen nyugodt és pozitív élményben lehet részünk, miközben ugyan van mód elszúrni az építkezést, de nem sok: ahhoz nagyon el kell ügyetlenkedni a helyek kitöltését. Bár sok az ismétlődő kártya (a szintek között láthatók a komolyabb eltérések), jobban örültem volna, ha mind egyedi illusztrációt kap, a mai felhozatalban ez a kis doboznyi kikapcsolódás olyan olcsón kapható, hogy még ebbe sem tudok belekötni. Dizájn és stílus terén nagyon egyben van, a játékmenet kellően könnyed és barátságos, így pároknak is ideális egy-egy nehezebb nap után, levezetésnek. Karácsonyi ajándéknak szinte tökéletes, de bármikor jól jöhet, ha valakinek szimpatikus ez a fajta stílus és hozzáállás. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát