Nem a Canvas az első társasjáték, amely a festés témáját dolgozza fel, sőt ezen a címen, avagy a vásznat célozva, még ha más tematikával is, de eleve volt már próbálkozás. De visszatérve a művészeti oldalhoz, eleve ott volt a Freskó, a Modern Art, a Colors of Paris (hamarosan), vagy éppen a már bemutatott Sunset Over Water. És bár utóbbi is nagyon szerethető, sőt kifejezetten igényes és szép tálalással rendelkezik a Fűszerkert kiadójától, mégis, a Canvas talán az eddigi legszebb cím a témában. 

Canvas: Festői vásznak (Canvas)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,61/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 10 990 forint

Maga a játék egy képkeretet idéző, vaskos és nagyon masszívnak tűnő, színes és látványra elsőrangú dobozban érkezik, tele jutalom-tokenekkel, kártyákkal, átlátszó lapokkal, egy játéktér-vászonnal. Utóbbi jelenti a fő területet, amire a feladatkártyák és egy tartóban az átlátszó festménylapok kerülnek. Utóbbiak halmából pedig a legfelső ötöt húzzuk a piactérre. Mindenki kap 4-4 inspirációs tokent, három hátteret és védőfóliát, kikerülnek jutalom-tokenek, és lényegében mehet is a játék. 

Már megint mi ez a fesztivál?

A játékosok ezúttal egymással versengő festők, akik próbálják a zsűri kénye és kedve szerint megfesteni életük legfőbb műveit. Ehhez a saját körben csak néhány akció közül választhatnak. Az egyik, hogy elveszik a legelső átlátszó lapot. A másik, hogy inspirációs jelölők beáldozásával egy távolabbi lapot vesznek el az 5 közül. Ha mondjuk, a negyedikre van szükségük, akkor az első háromra helyeznek egy-egy tokent. Később, ha valamelyik ilyen lapot elveszi valaki, viszi a jelzőt is. A harmadik lehetőség a festés, ami 5 kézben tartott lapnál eleve automatikus akció, ekkor már nem húzhatunk újat, és minden festményt egy háttérrel és három átlátszó lappal kell elkészíteni.

A festés úgy zajlik, hogy a háttér elé, az azt tartalmazó fóliába belerakunk három átlátszó lapot, a számunkra szimpatikus sorrendben-elrendezésben. A lényeg a látványon túl: alul színek és formák vannak, ezeket pedig érdemes a feladat-/pontozó-kártyák szerint összerakni. Minden egyes teljesített célért egy-egy jutalom-tokent kapunk, a megfelelő színben, illetve ott vannak még a speciális teljesítmények a szürke jelölőkkel. Előbbiek a pontozókártyákon megadott módon adják a játék végi győzelmi pontokat, míg utóbbiak darabonként 2 pontot jelentenek. Amennyiben mindenkinek elkészült a három festménye (így többet is begyűjtve a jutalmakból), jöhet a számlálás és a győztes kihirdetése.  

Szerencsére szép

Ami vitán felül áll: a Canvas gyönyörű. Eleve a dizájnja nagyon szép, már ránézésre, a dobozban is nagyon mutatós, de az asztalon, játék közben meg pláne. A lapokat bárhogy rakjuk, mindig ki lehet hozni valami nagyon egyedi, nagyon érdekes stílusú festményt, ami a három átlátszó lappal kiteljesedik, sőt a végére még egy passzoló címet is kapunk hozzá. Élvezetes a játékmenet, jó nézni, ahogy elkészülnek a nagy művek. A feladatkártyák elég jó változatosságot biztosítanak, ráadásul már tudjuk, hogy 2022-ben érkezik a Reflections, ami a tükrözés mechanikájával vértezi fel a versengő festőket. Nem mellesleg a két doboz együtt is baromi jól fog kinézni.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Hogy a Canvas a tökéletes festői társas? Na, ezt azért nem mondanám. Eleve, inkább négyen a legjobb, mivel akkor kellően gyorsan frissülnek a kártyák, minden más esetben nagyon a szerencsén múlik, hogy milyen a kínálat, ami egy rosszabb keveréssel/osztással akár több körön át büntetheti a résztvevőket. A másik problémám, hogy bár a festmények (vagyis azok kombinálható elemei) nagyon varázslatosak, szépek, színesek, de ezek az átlátszó lapok is sérülnek, karcolódnak, sőt a védőfólia is könnyen lejön róluk, ha nem vigyázunk. Ettől függetlenül azonban nagyszerű, ötletes darab, a szemet mindenképpen kényezteti, ahogy kellően kreatív is, így hibáival együtt is szerethető. Sőt, még egyedül is nekiállhatunk, ha szimplán csak az élményre vágynánk (nem mellesleg a korosztály-besorolást annyira nem értem). Művészek, művészetek iránt fogékonyak, a szépségért rajongók előre, ez a ti játékotok!  

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát