Az Everdell már többször szóba került nálunk, mutattunk be inzertet is hozzá, különböző kiegészítőket is a The GiftForge jóvoltából, nem mellesleg, aki a Társalgó egyéb oldalait (Facebook, Instagram) is figyeli, az láthatta, hogy James A. Wilson játékának nálam például a személyes listára is sikerült feljutnia. Nem mondom, hogy tökéletes, nem vitatkozom azzal sem, akinek a nagy fa-makett nem tetszik, de Az Örökfa árnyékában alcímmel ellátott társasjáték valami olyan hangulattal és látványvilággal rendelkezik, a minőségi összetevők mellett, amiknek hála nagyon lehet szeretni. A hardcore gamerek között biztosan vannak, akik nem szívlelik, de sikerei ettől még önmagukért beszélnek. Ahogy az elérhető kiegészítők, melyek közül magyarul még egyik sem jelent meg. Eddig! Ugyanis idén végre eljutott hozzánk a Fagybérc is, ami nem is keveset tesz hozzá az eddigi város- és engine-építéshez. 

Everdell: Fagybérc (Everdell: Spirecrest)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-100 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,05/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 15 990 forint

A történet szerint, messze a titokzatos Örökvölgytől, ismeretlen területek várják a felfedezőket, akik aztán új területeket megismerve juthatnak különböző segítséghez a gyarapodásban. Így aztán, a Fagybérc, csak és kizárólag az alapjátékkal együtt működik, annak általános setupja után tehető hozzá a játékterülethez, amit egy hegyi úttal és számos kártyával, lapkával egészít ki, miközben a játékosok útnak indítják a saját színben, nyúllal jelzett vándoraikat, hogy meghódítsák a vidéket.

Mindenből egy kis plusz

A szokás szerint nagyon szépen dizájnolt, mutatós dobozban egy plusz játéktábla (hegység) található, ezt lehet az alap játéktábla aljához illeszteni, hogy egy különálló, mégis a térhez passzoló helyszínt biztosítson. Ide az erdőlakók ugyanis nem léphetnek, csak egy-egy vándor, így képviselve a játékosokat. Lekerül még az útra néhány térképlapka (mindig a játékosok száma +1), illetve a megfelelő helyekre mennek az időjáráskártyák és felfedezéskártyák. Ha mindez megvan, lényegében mehet is a játék.

Ami a megszokott módon halad, egészen a szezonvégi passzolásig, mikor következhet a vándor, aki elindul, így választva egy térképlapkát, majd pedig jöhetnek a kártyák. Míg az időjáráskártyák az adott területre (és egyben évszakra) fejtik ki hatásukat, addig a felfedezéskártyákból a hegy alá, a költségekhez kerül három, amiket ki lehet játszani. Itt mindenféle extrát kapunk, akár hátast is, aki aztán mindenféle előnyhöz juttathatja munkálkodó erdőlakóinkat. 

Még izgalmasabb és változatosabb

Hogy mit tesz hozzá a Fagybérc az alapjátékhoz? Ha csak a külsőt nézzük, akkor egy egészen új területet, számos extrával és mindenféle szépséges kiegészítővel. A hátasok nagyon jól mutatnak, a rájuk illeszthető kis nyergekkel pedig különösen mutatóssá válik a játéktér, ahogy a nagy medve hátán például megjelenik a kis erdőlakó. Mind a játéktábla nagyon szép, mind a többi kiegészítő: a kártyák a megszokott minőséget képviselik, sőt talán még jobbak és látványosabbak, bár van olyan, ami témájávan annyira nem illik az Everdell cuki és családbarát stílusához.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

De ha nem a külső a fontos, akkor is van miről beszélni. Mert a kiegészítő alaposan feldobja a játékmenetet, hiszen egyszer ott vannak az aktuális hatások, aztán a térképlapokkal begyűjthető játékvégi győzelmi pontok, illetve a kártyák, amik jó szerencsével további segítséget jelenthetnek. Igen, a szerencse azért itt is jelen van, de mindig lehet úgy variálni, hogy így vagy úgy, de mindenkinek alakuljon valami, ezzel az alapjátékot is még izgalmasabbá és változatosabbá téve. Nem éreztem azt, hogy ettől nehezebbé válna a játékmenet, inkább csak a lehetőségek száma nőtt meg valamivel, ami viszont kifejezetten jót tesz az élménynek. Szerintem, ha valakinek már megvan az Everdell, vagy még csak tervezi a megvásárlását, annak mindenképpen érdemes lecsapnia a kiegészítőre is. Egy egészen praktikus inzerttel ellátott dobozba csomagolt kis hegy az eredmény, amely állataival, egy másik kiegészítővel (Pearlbook) is kompatibilis állataival már ránézésre is élmény –  hát még játék közben.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát