Talán a "nagy odafigyeléssel válogatott inváziós hadsereg" írhatja le leginkább azt, amit a Gémklub és a Delta Vision 2021-ben és 2022-ben kínál, hiszen a hazai társasjáték-ipar meghatározó szereplői közé tartozó két kiadó ezúttal is igyekezett megtalálni az egyensúlyt a minőség és a mennyiség között. Ami persze továbbra sincs tekintettel azok pénztárcájára, akik a világon mindent be szeretnének zsebelni. Olybá tűnik ugyanis, hogy az elkövetkezendő hetekben és hónapokban mintha a világ összes társasa magyar kiadást kapna, legyen szó parti- vagy családi játékokról, közepesen összetett társasokról, vagy igazi nehézsúlyúakról. A bőség zavarában pedig nehéz eligazodni: ebben igyekszünk segíteni!

Gémklub

A szeptember elején indított invázió ugyanis most készül csúcssebességre kapcsolni, méghozzá elképesztő erőbedobással. Ott van rögtön a falra aggatható dobozban érkező Canvas: Festői vásznak, amelyben minden játékos egy festőt alakít, és megpróbál olyan festményeket létrehozni, melyek egy tekintélyes művészeti fesztiválon a lehető legnagyobb figyelmet és elismerést tudják bezsebelni. Az álomszép dobozban álomszép komponensek lapulnak, az áttetsző lapkák kombinálásával pedig tényleg teret kap a kreativitás. Erről pedig tudna mesélni a "természeti négyes" is, szeptember-október között ugyanis számos, a természetbe kalauzoló társas érkezik. A Renature – Újjáéledő természet rögtön a súlyosabb oldaláról fogja meg a témát, hiszen itt a környezetszennyezés által sújtott völgyet kell helyreállítani. Az egy sóhajtással nehezebb Zöldellő mezők esetében viszont csak megfigyelni kell: ez egy több mint kétszáz kártyát használó szettgyűjtő társas, ahol az nyer, aki a leggazdagabb gyűjteményt tudja összeállítani a legkülönfélébb fajokból, tájakból. Hasonlóan nyugodt élménynek készül az Álomkert is, ami szintén nem panaszkodhat az illusztrációira, csakhogy ez már kompetitívebb, mint a négyes többi tagja. Az akár 7 játékost is támogató társasban évszakokon át, kártyadraftolás révén építi fel mindenki a saját kertjét. A tematikus sort záró Cascadia Vadvilága olyan, mint három elődjének zanzásított verziója. A talán a legismertebb, nyugati megjelenésekor elég nagy figyelmet kapó családi társas egy lapkalehelyezős, tokendraftolós, absztrakt stratégia, melyben a játékosoknak a legváltozatosabb környezetet kell létrehozniuk a pacifikus-észak-amerikai flóraterületen. Nem elég csak úgy összekaparni a vadvilág élőhelyeit vagy annak lakóit: figyelni kell a harmonikus ökoszisztémára is. Mindehhez olyan illusztráció társul, ami igazi színkavalkádot eredményez – és remélhetőleg rengeteg győzelmi pontot is.

Gémklub – További családi játékok

Az sem fog unatkozni, aki esetleg megcsömörlött a természettől: kezdésnek ott a Stella, a hazai polcokat évek óta birtokló Dixit-univerzum új játéka, amely ezúttal is a fantáziának és az asszociációnak ágyaz meg. A cél itt az, hogy a játékosok minél több kapcsolódási pontot találjanak a lehelyezett kártyák és a fordulóban megadott szó között. Más álmodozók is örülhetnek: magyarul is megjelenik az Álomház kiegészítője, a 156 Sunny Street, amely elsődlegesen a játékos számhoz nyúl hozzá, hiszen nemcsak a szólómódot fogja elhozni, de az 5. és a 6. játékos bevezetését is. A csomagban persze más is lapuk, a különböző játékváltozatok, az új szobák és építési tervek az eddigieknél is gazdagabbá tehetik a házépítéssel kapcsolatos lehetőségeket. Építeni pedig lesz mit: magyarul is megjelenik a 7 Csoda: Párbaj  Agora kiegészítő, mely tovább bővíti az egyik legjobb kétszemélyes társast. Az Agorában szenátorok toborzásával, a politikai befolyás kihasználásával lehet úgy alakítani a politikai hátteret, hogy az tovább erősítse saját birodalmunkat. Az erősítésről pedig mesélhet a 7 Csoda  Építészek is. Az októberben érkező társas az ismert univerzum legújabb tagja, a kultikus 7 Csoda új, egyszerűsített, kifejezetten a családok számára tervezett változata. Egy másik ismert univerzum is bővül, a Kingdomino Origins az ikonikus Kingdomino előzményjátéka, ahol az ősemberek kora elevenedik meg. A lapkalehelyezős játékmenet leginkább témájában tér el elődeitől, na meg pár olyan aprósággal, amely kicsit változatosabbá teszi az élményt  de a gyökerektől szerencsére nem szakad el.

Gémklub  Haladó játékok

Aki viszont valami többre, komolyabbra vágyik... nos, az rögtön megkaphatja a 2020-as esztendő egyik legnagyobb hype-jával megjelent játékának magyar változatát: az általunk is nagyon szeretett Praga Caput Regni igazi masszív társas, ami hatalmas játéktáblával és egy féltucatnyi pontszerzési lehetőséggel szolgálja ki a komplex élményt keresőket és azokat, akiket érdekel egy középkori város felvirágoztatása. A középkorba viszont még ennél is mélyebben ugrik fejest az idei év egyik sokat várt játéka, az After the Empire lokalizált változata, amely egy „várszimulátor”: a játékosok saját erődjüket építik fel benne, és próbálják úgy fejleszteni, hogy helyt tudjanak állni a folyamatosan érkező betolakodókkal szemben. Nem vár szebb jövő a világra sem: végre magyarul is megjelenik a Pandemic: Legacy – 0. évad, a legendás Legacy-játékszéria legújabb tagja, amely előzmény és folytatás is egyben. Legacy játék révén nehéz is róla többet mondani azon túl, hogy a korszak ezúttal a hidegháború, a tét pedig talán még az eddigieknél is nagyobb.. Akit viszont nem vonz sem a középkor, sem a hidegháború, máshol is megkaphatja a felnőttesebb témájú, komplexebb játékélményét. Az Endless Winter: Paleoamericans például a végtelen tér, egy saját törzs felvirágoztatásának stratégiai társasa, egyfajta fejlettebb ősember-szimulátor. A legnagyobb polchelyet megkövetelő Végzetek sem egy egyszerű fáklyásmenet: az app-vezérelte társas a szerepjáték élményt társasjátékosítja, egy komor, a középkort idéző világban, sztoriközpontú, RPG-elemekkel roskadásig megpakolt, küldetésekkel. És ez még nem minden  jön az új Bűnügyi Krónikák, érkezik a következő Unlock, varázslók csapnak össze a Summoner Warsban, a Gémklub ráadásul 2022-re betárazta az ikonikus The Search for Planet X-et, a Robinson Crusoe gyűjtői kiadását és a Frosthavent is. És ki tudja, milyen meglepetést tartogatnak még!

Delta Vision

Meglepetés azonban a Delta Vision háza táján is akad: például a Gördülő Birodalmak, a Stonemaier Games legújabb játéka, amely meglehetősen érdekes eredettörténettel rendelkezik. A Scythe-ról és a Viticulture-ról ismert Jamey Stagmaier a koronavírus első hulláma alatt álmodta meg, mint egy ingyenesen letölthető és kinyomtatható, roll-and-write játékot, amely végigkísér a Stonemaier-játékok univerzumain. Az ötlet az alkotóval maradt, így hamarosan tetszetősebb, profibb, használatra kész termékként tér vissza  és rögtön magyar nyelven is! Aprónak viszont egyáltalán nem nevezhető a Delta négyzászlóshajója: a Zombicide 2. kiadás, a Kemet: Vér és Homok, az Ankh, valamint a Tainted Grail: Avalon Bukása. A minikkel telitömött, brutális méretű társas-invázió hozza a szokásosat: kompetitív és kooperatív élményeket, egy tonna minit, és persze egy tonna kiegészítőt is. Az ikonikus Kemet új verziója rögtön megkapja magyarul a bővítményét  A Holtak könyve  és várhatóan az Ankh sem marad kiegészítők nélkül. A prímet mégis a Tainted Grail viszi: a történetgazdag túlélő és felfedező játék az Artúr-legendák és a kelta mitológia világát fúzionálja egy brutálisan komor kaland formájában, amely küldetések, feladatok tömkelegével vezet be páratlan, egyedi világába.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ugyanakkor kár lenne tagadnom: számomra az év egyik legfontosabb hazai megjelenése a Duzzasztómű és annak kiegészítője, a Leeghwater projekt. Az extrém helyigénnyel rendelkező és 4 feletti nehézséggel rendelkező társas az 1930-as évek disztópikus változatát kelti életre, ahol az ipari forradalom által felhabzsolt fosszilis erőforrások szinte kimerültek, így a hidroelektromos energia jelenti az egyetlen megoldást. És ezek még csak a közeljövőben biztosan érkező címek  ami már biztos, hogy jön magyarul, az a Toszkána esszenciális kiadása a Viticulture-höz; A Mars, Lacerda ikonikus játéka; a Kifürkészhetetlen, az Arkham-játéksorozat új tagja; az Arkwright, az új Arkham-kiegészítő; a Terjeszkedő Háború kiegészítő a Gyűrűk Ura: Utazások középföldénhez... és még annyira sok minden, hogy azt felsorolni is hosszú lenne  igyekszünk hát inkább majd bemutatni őket, ha a sors és persze a kiadó is úgy akarja!

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát