Az elmúlt évek során már megszokhattuk, hogy a Reflexshop azon kiadók táborát erősíti, akik elképesztő mennyiségű újdonságot injekcióznak be a hazai társasjátékos-vénába, és egészen biztos, hogy nem 2021 lesz az az év, amikor ezen a szokásukon változtatnának. Az idei partnernap újdonságait ugyanis még számszerűsíteni is nehéz, a roskadásig töltött asztalokon ugyanis tényleg jóval több, mint egy tucat játék várt arra, hogy bemutatkozzon. Ez a döbbenetes, már-már nyomasztóan sok játék pedig ezúttal is a lehető legnagyobb merítést tartotta szem előtt, azaz a partijátékok, a családi játékok, és a komplexebb, haladó címek egyaránt feltűntek. Íme, néhány, a teljesség igénye nélkül!

Családi

Így a skála könnyebbik felére sorolható a Juharvölgy krónikája, melyben egy erdei állatkát irányítva kell a tavaszt, a nyarat és az őszt arra fordítani, hogy sikerüljön a lehető legtöbb eledelt, tárgyat és egyebet felhalmozni, mielőtt a világot ellepi a hó, és nem marad más lehetőség, mint szunnyadni egy nagyot. A Hívatlan vendégek ennél egy fokkal már  kaotikusabb, hiszen itt egy tökéletes partit kell megszervezni, olyan, látszólag egyáltalán össze nem illő vendégek meginvitálásával, mint egy baba, egy fogorvos vagy egy Plázamikulás. Az Unikornisok: A rémes ménes alkotóinak új játéka ennek megfelelően a komolyságot a sarokba hajítja, és inkább a humorban bővelkedő káoszt élteti! A konfrontációról pedig tudna egy s mást mesélni a Notthingham bírája is. Az itthon is hatalmas sikert arató, általunk is nagyon szeretett (ajánlókat ITT olvashatjátok) társas új kiadása a játékmenethez nem nyúl, de a külsőhöz igen, így egy sokkal színesebb, képregényesebb csomagolásban tér vissza a boltokba.

A visszatérés témájára lett felfűzve a MicromacroCrime City: Full House is, amely a díjnyertes Micromacro következő fejezete, 16 teljesen új üggyel és egy most is impozáns méretű játéktérképpel invitálva egy hol vicces, hol komor nyomozásra, azzal a nagy különbséggel, hogy ezúttal az ügyek kategorizálva lettek, így a nem éppen családi témájúak könnyedén félrehelyezhetők. A családi kínálatból mégis talán a Párizs: A fények városa ígérkezik a legjobbnak, hiszen ez a szigorúan kétfős társas a tetromino elemek lehelyezését kombinálja a munkáslehelyezéssel és egy olyan káprázatosan gyönyörű ábrázolásmóddal, hogy valósággal lemászik az asztalról. Helyszíne és témája ugyanis Párizs, méghozzá a világkiállítás, 1889 idején, a cél pedig a város fényárba öltöztetése.

Kiegészítők

A már korábban megjelent játékok sem maradnak új tartalom nélkül: három különböző kiegészítő térképcsomag is érkezik a Kartográfusokhoz, melyek nem csak teljesen új területet biztosítanak a térképrajzoláshoz, de mindegyikhez egyedi lapok is tartoznak, így aki esetleg már mindent kihozott a rendelkezésre álló két játékból és azok promócsomagjaiból, ezen újabb játékórák tucatjait biztosíthatja be magának. Bővül az Eldorádó legendája is, a Hősök & Rontások elsősorban az átokkártyák bevezetését hozza el, melyek hátráltatják a játékosokat a haladásban. Szerencsére ezzel egy időben megjelennek a hősök is, akik pont ennek ellenkezőjét, a felfedezés támogatását hivatottak biztosítani. Megkapja várt kiegészítőjét két Nyugati-királyság-játék is: a Koronák Városa a lovagokat igyekszik megerősíteni, míg a Mesterművek az Építőmesterek munkáját fogja segíteni, új lehetőségekkel, feladatokkal, kihívásokkal. Természetesen nem áll le az Unmatched-gépezet sem, Piroska és Beowulf is csatlakozik a brigádhoz, és van egy olyan gyanúnk, hogy 2022-ben a franchise további fejezetei is megérkezhetnek a hazai játékosokhoz, ha nem lankad az az érdeklődés, amely kiadása óta övezi a játékot.

Haladó

A haladóbb játékosoknak szóló újdonságok listája közül kicsit kilóg a Detektív: Első felvonás, de nehéz lenne családinak nevezni egy olyan társast, ahol a játékosok nyomozókat alakítanak, és három bűnesetet kell felgöngyölíteniük: egy egyetemi gyilkosságot, egy olasz bandaháború bonyodalmát, és egy öreg, brit kúria rejtélyét. A kooperatív, applikáció vezérelte Detektív egy sorozat első felvonása: történet- és narratíva-centrikus, ideális azoknak, akik imádják a detektívrejtélyeket. Ennél egy fokkal már szélesebb közönségnek szól a Mars terraformálása: Árész-expedíció. Az ikonikus társas ezen egyszerűsített változata teljesen új illusztrációkkal rendelkező kártyákkal, kisebb játékostáblával és egyéb ötletekkel gondolja újra a klasszikust.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az újragondolás nem idegen az Osztályharc számára sem: 1917-ben járunk, Oroszországban, ahol épp az alapjaitól rendeződik újra a társadalom. Te és egy társad is ennek részesei vagytok, megküzdve egymással a hatalomért és a befolyásért, hogy végül a legsikeresebb kaparintsa meg magának a kormányzás lehetőségét. Kormányozni pedig lesz mit a talán legkomplexebb új címben is. A Hadriánus Fala monumentális roll-and-write stratégia, melyben hat római generális egyikeként kell hat éven keresztül megépíteni és megerősíteni azt a védelmi rendszert, amely a Római birodalmat választja el a Pikt felkelőktől. A felkelőkről pedig tud egy s mást mesélni a Dűne Impérium is, amiről be kell vallanom: számomra az év legjobban várt megjelenése. A hamarosan érkező Dűne-film által életre keltett stratégiát a Klank! alkotója álmodta meg: helyszíne természetesen az Arrakis, a cél pedig az egyik nemesi ház irányításával megszerezni a hatalmat az egész bolygó, ezáltal pedig a melanzs felett.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát