Időnként elég egy jó ötletet újrahasznosítani a legendák megszületéséhez, márpedig a Star Wars univerzumának legfontosabb szereplőit egymásra uszító Epic Duels meglepően jó ötlet, még ha nem is érték nagy sikerek. Rob Daviau 2002-es alkotása aztán 2019-ben új köntöst és a kockadobást egy stratégiailag izgalmasabb táblára cserélő formát kapott az Ummatched képében, ami sokak gyermekkori álmait váltotta valóra: “vajon mi történne, ha a Medúza és Szinbád összecsapna? Vajon ki nyerne Nagyláb és Robin Hood összecsapásánál? Drakula vagy a Láthatatlan Ember bírna tovább egy mérkőzést?” – ilyen és ehhez hasonló gondolatok bárkinek a fejében megfordulhatnak. Az Unmatched azonban ezeket a párosításokat véghez is hajtja, hogy a Legendák ligája ringjében évszázados ellentétek teljesedjenek ki.

Unmatched: Legendák ligája – Első felvonás (Unmatched: Battle of Legends, Volume One)

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-40 perc
  • Korcsoport: 9+
  • Nehézség: 1,84/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 11 990 forint

Az Unmatched egyébként sok szempontból kínál mást, mint a szokványos stílus és forma, ami kívülről csak a hosszúkás, közepes méretű doboz terén mutatkozik meg, azt felnyitva azonban számos meglepetés éri az embert. Egyfelől az inzert külön szegmensekre bontva kínál otthont mindenkinek és minden összetevőnek, másfelől a minik nagyon mutatósak, szépen kidolgozottak, nem utolsó sorban, miközben mindegyik apróságnak megvan a helye, a jelölőktől kezdve a kártyákig, semmiből sem sikerült kispórólni az anyagot, avagy tényleg igényes kiadványról van szó. De visszatérve az inzerthez: muszáj kiemelnem, hogy az utóbbi évek egyik legjobb rendezőjéről van szó, ami állított mozgatás és tárolás esetén persze nem tart tökéletesen, de egyébként nemcsak praktikus a kis bemélyedésekkel, de nagyon szépen díszített is, miközben az “illusztrációk” nem kizárólag látványelemként szolgálnak, hanem azt is mutatják, hogy kinek hol a helye.

Harcra fel!

De lássuk magát a setupot és az alapokat. Egy kétoldalas tábla a játéktér, amire a főhősök miniatűrjei és a segítők jelzői kerülnek fel, miközben mindenki magához veszi a saját kártyapakliját és tárcsáját/tárcsáit, amiken jelezve van a hős és a társ életereje. Innentől mehet a küzdelem, ami a mozgás-tervezés-harc akciók szentháromságában zajlik, ezek közül mindig kettőt kiválasztva és végrehajtva. A mozgás egyértelmű, ehhez pedig minden karakter megszabott lépésszámmal bír. A tervezés során előre tervezhetünk/változtathatunk bizonyos jellemzőkön a villámmal jelölt lapok segítségével. A harc/támadás során pedig megmondjuk, kit támadunk és kivel, kiválasztjuk a megfelelő, kézben tartott lapunkat, majd jöhet a csata. Ami miatt soha nem tudhatjuk, hogy végül ki nyeri az összecsapást: az először lefordított támadási lapra az ellenfél védekező lappal reagál, majd az azonnali hatások is érvénybe lépnek, az adok-kapok pedig addig zajlik, míg nincs egyértelmű eredmény. Ilyenkor a sebzés mértékének megfelelően csökken az életerő, a használt lapok dobópakliba kerülnek, a csata utáni hatások is aktiválódnak, ha pedig mindenki életben maradt, jöhet a másik játékos köre. Ami még kicsit megkavarja a lépéseket: minden kártya rendelkezik egy turbó-értékkel, amivel módosítható a mozgás, de bizonyos hatásokkal a támadás/védekezés is növelhető, ez pedig sok esetben sorsdöntő lehet. 

Így tehát az Unmatched egy alapvetően a direkt konfrontációra kiélezett társas, ami bár 4 főig játszható, leginkább 2 főnél adja meg azt az élményt, amire számítanánk. Hasonló, mint a Funkoverse, ahol a nagyfejű figurák küzdenek egymással, ám mind a külső, mind a játékmenet a hagyományosabb társas-élményt nyújtja. Az utóbbi időben még a videójátékos Team Deathmatch módra emlékeztető Super Fantasy Brawl volt hasonló, ám megvannak azok a kis finom eltérések, amik miatt a különbségek ellenére mindkét cím remek módon megfér egymás mellett. A kialakítás fantasztikus, a felépítés miatt pedig pörgős, akciódús élményben van részünk. Egyedül a játéktábla nem tetszik: amennyire szépen dizájnolt és illusztrált minden, a tábla annyira semmilyen a látvány terén, és kizárólag a tarkabarkasága miatt figyelünk fel rá. Ennél sokkal szebb és ötletesebb, mutatósabb játékteret érdemelt volna a kiadvány. Persze ez nem a hazai kiadó hibája, hanem a tervezésé. Ami viszont további nagy pozitívum: rengeteg további karakter lép és lépett már a ringbe, ezek közül pedig Robin Hood és Bigfoot is eljutott már Magyarországra, ráadásul a “kiegészítő” külön is játszható, nem szükséges hozzá az alapkiadás.

Kit válasszak?

Így a 8990 forintos Robin Hood vs. Bigfoot éppen úgy bevethető az alapdoboz tartalmával együtt, mint külön-külön a két csomag. A kisebb dobozban szintén találunk játéktáblát, itt is megvannak a karakterekhez tartozó minik, kártyák, jelölők és tárcsák, miközben, ahogyan a Legendák fő kínálatában, úgy itt is mindenkinek megvannak a saját képességei. Alice dönthet arról, hogy éppen kicsi vagy nagy, ezzel befolyásolva a támadását vagy védelmét, míg Artúr király az erejét veti be, a Medúza pedig kővé dermeszt, illetve távolsági támadásokkal operál. Ezek a különböző akciók és képességek nyújtják a játék sava-borsát, ami a jelenlegi felhozatallal már eleve hat szereplőt vet be, hat eltérő képességű harcost enged szabadon, ez pedig (reméljük, itthon is) tovább bővül.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Összességében már most számos extra karaktert lehet beszerezni, így többek között Buffy és a Jurassic Park világa is elérhető, sőt ott van a Cobble & Fog kiváló felhozatala, amiben Sherlock éppen úgy előkerül, mint Drakula. Nagyon bízom benne, hogy ez itthon is elérhetővé válik, ahogy jövőre majd a Marvel 4 különálló csomagja, amik további 12 karaktert adnak hozzá a kínálathoz. Merthogy az Unmatched kiváló darab a gyűjtögetéshez, amennyiben sikerül egy-két állandó társat találni, akiknek nincs bajuk a direkt konfrontációhoz. Itt a másik leverése a cél, nem a párhuzamos építgetés, aminél valaki elorozza a győzelmet, avagy csak akkor érdemes leülni elé, ha ez senkit nem zavar. Ebben az esetben viszont nagyszerű választás, amibe kevés helyen lehet belekötni (tábla külseje, néhol gyengébb balansz a karakterek között), mert mind a benne lévő szinergia, mind a külső kialakítás remek, lényegében pont olyasmit nyújt, ami miatt az ember szereti a társasjátékok fantasztikus és újdonságokra állandóan képes világát. 

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát